Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Συνέντευξη με την συγγραφέα Έλσα Σπανού

Καλησπέρα σε όλους, αυτη την εβδομάδα,στην στήλη των συνεντεύξεων  του Bookaholic,  φιλοξενούμε με πολύ μεγάλη χαρά την εξαιρετική συγγραφέα Έλσα Σπανού.

 

Έλσα μου,  καλώς  ήρθες στην ομάδα μας,  ξέρουμε πόσο λίγο χρόνο έχεις λόγω συγγραφικών υποχρεώσεων γι’αυτό και σε ευχαριστούμε πολύ που μας αφιερώνεις λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου.

Εγώ ευχαριστώ για την τιμή.

 

Β.Τ. Πότε ξεκίνησες να  αποτυπώνεις τις σκέψεις σου μέσα από την γραφή σου;

Και ποιο ήταν το έναυσμα.

Σε πολύ μικρή ηλικία. Έγραψα το πρώτο μου κείμενο, ένα μικρό θεατρικό στην Τρίτη δημοτικού και από τότε γράφω συνέχεια ποιήματα, θεατρικά, λογοτεχνικά κείμενα. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ήθελα πολύ να γράψω. Πήρα ένα χαρτί και άρχισα να γράφω. Σταμάτησα μόνο όταν ολοκλήρωσα τις σκέψεις μου πάνω στο χαρτί. Είναι μια πολύ γλυκιά ανάμνηση για μένα.

 

Β.Τ. Πώς βρίσκεις  τις ιδέες σου και από πού αντλείς την έμπνευσή σου; Υπάρχει κάποιο μέρος, αντικείμενο, τραγούδι ή όλα αυτά μαζί, που πυροδοτεί την έμπνευση σου για γραφή;

Ποιες ώρες είναι "γόνιμες" για εσένα; Σου αρέσει νύχτα ή μέρα να γράφεις;

Οι ιδέες έρχονται και με βρίσκουν σε ανύποπτο χρόνο θα έλεγα. Μπορεί να κάθομαι και να ακούω μουσική ή ακόμα να βρίσκομαι κάπου έξω και να έρθει στο μια μυαλό μου μια πολύ καλή ιδέα. Εμπνέομαι από τα πάντα. Η φύση και η μουσική όμως είναι αυτά που μου δίνουν περισσότερη έμπνευση και δημιουργικότητα. Δίνουν «τροφή» στη σκέψη μου.

Οι βραδινές ώρες είναι πιο δημιουργικές και εμπνευσμένες για μένα χωρίς αυτό να σημαίνει όμως, ότι δεν είναι και οι πρωινές. Συνήθως, τα πιο ιδανικά πρωινά συγγραφής για μένα είναι τα καλοκαιρινά.

 

Β.Τ. Έχεις ήδη εκδώσει το πρώτο σου βιβλίο, με εξαιρετική επιτυχία στην καρδιά των αναγνωστών, ένα άρτιο μυθιστόρημα με πολλά συναισθήματα, μηνύματα ζωής αλλά και ενδιάμεσες δόσεις χιούμορ. Ο συνδυασμός αυτών των τριών  στοιχείων, μαζί με την ξεχωριστή πένα σου, κερδίζει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Να σημειώσω εδώ πως το πρώτο σου βιβλίο «Στη φωτιά της επανάστασης» αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας της επανάστασης.

Θέλεις να μου πείς κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την πλοκή του βιβλίου σου και γενικά για την τριλογία της επανάστασης. Τι πυροδότησε την έμπνευση σου για αυτό το υπέροχο αναγνωστικό ταξίδι που μας χαρίζεις μέσα από τις σελίδες του;

Το πρώτο μου βιβλίο «Στη Φωτιά της Επανάστασης», το οποίο είναι και το πρώτο της τριλογίας, είναι μια δροσερή ρομαντική κωμωδία.  Αφηγείται την ιστορία δύο νέων του Οδυσσέα και της Μάγιας, οι οποίοι αν και διαφορετικοί κοινωνικά ζουν δυο παράλληλες ζωές. Μπλεγμένοι μέσα στα πρέπει και τα μη του στενού περίγυρού τους, προσπαθούν να ανταποκριθούν σε μια «αυστηρή» καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που είναι «υπό επιτήρηση».

Το βράδυ πετούν και οι δύο τη μάσκα όλων των πρέπει της ημέρας και γίνονται αυτοί που πραγματικά επιθυμούν. Η σχεδόν συντηρητική φοιτητριούλα, Μάγια, γίνεται η θελκτική και στιλάτη γυναίκα, το όνειρο κάθε άνδρα και ο συμβατικός Οδυσσέας γίνεται ο Μάριος, το κακό παιδί που σπάει και διαλύει κάθε κανόνα.

Οι δυο επαναστάτες γνωρίζονται μεταξύ τους πολύ απρόσμενα, μακριά από την «έδρα» τους, σε ξένη θάλασσα και από τότε ξεκινά μια μάχη που “στερεί” ελευθερίες και ταυτόχρονα δυναμώνει μια φωτιά που είναι έτοιμη να ρίξει στη δίνη της τα άγνωστα-γνωστά θύματά της.

Η νύχτα κρύβει πολλά μυστικά, όμως, τίποτα δεν παραμένει κρυφό για πάντα.

 

Β.Τ. Για την φωτιά της επανάστασης υπάρχουν μόνο θετικές κριτικές, όπως και για κάθε σου δημιούργημα, αν όμως υπήρχε έστω μια αρνητικη κριτική αλλά πάντα καλοπροαίρετη, πως θα αντιδρούσες; Πιστεύεις ότι βοηθάει τον συγγραφέα να εξελιχθεί;

Η καλοπροαίρετη κριτική, ασφαλώς και βοηθάει. Θέλω να εξελίσσομαι και ακούω πάντα την άποψη των αναγνωστών μου. Τώρα αν μια κριτική εμπεριέχει εμπάθεια και μόνο δεν ασχολούμαι γιατί δε μου προσφέρει κάτι.

 

Β.Τ. Οδυσσέας-Μάριος, δυο άνθρωποι σε ένα σώμα, το πρωί ο άντρας των «πρέπει», το βράδυ ο άντρας των «θέλω», κάθε του πλευρά μοναδική, γι’αυτό και τον λατρέψαμε όλοι όσοι διαβάσαμε την πορεία του.

Μάγια… μια κοπέλα της διπλανής πόρτας που μέσα από τον Οδυσσέα-Μάριο και την καρμική σχέση τους βρίσκει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Αποκτά αυτοπεποίθηση και δύναμη να συγκρουστεί με οποιονδήποτε πάει ενάντια στα θέλω της και πλέον διεκδικεί να γίνει η ίδια θέμα στην ζωή της και όχι οι άλλοι. Όπως το ίδιο ισχύει και για τον πρωταγωνιστή μας. Δύο επαναστάτες της ζωής και του έρωτα.

 

Η παντοτινή φιλία, η ανιδιοτελής αγάπη, ο καρμικός έρωτας που ζει έντονα και αληθινά, είναι στοιχεία που θίγονται στην «Επανάσταση» σου. Πιστεύεις ότι υπάρχουν μόνο στα βιβλία η μπορούμε να νιώσουμε όλα τα παραπάνω είδη αγάπης στην εποχή που διανύουμε;

Θεωρώ ότι είναι λίγο δύσκολο στην εποχή μας να βρούμε τα παραπάνω αλλά είναι και θέμα τύχης. Πρέπει να έχουμε πάντα την ελπίδα για το καλύτερο. Ακόμα κι αν είναι δύσκολες οι εποχές πάντα θα υπάρχει ο ρομαντισμός, οι άνθρωποι που θα πιστεύουν σε αυτόν, που θα έχουν ιδανικά.

 

Β.Τ. Η μουσική και η λογοτεχνία, δύο ξεχωριστές τέχνες όμως αλληλένδετες, πόσο πιστεύεις συνδέονται μεταξύ τους; Προσωπικά εσύ εμπνέεσαι από την μουσική και αν ναι  ποιο είδος εναρμονίζεται απόλυτα με τον συγγραφικό σου οίστρο;

Η μουσική είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης για μένα. Ανάλογα με την ιστορία που γράφω, επιλέγω και την ανάλογη μουσική. Αν για παράδειγμα γράφω ένα μυθιστόρημα φαντασίας θα προτιμήσω τη μουσική επένδυση που με εμπνέει περισσότερο. Σπανίως γράφω χωρίς μουσική.

 

Β.Τ. Άν το βιβλίο σου ήταν

Α)τραγούδι ποιο θα ήταν ; Ένα δυνατό τραγούδι με ποπ ή ροκ αποχρώσεις.

Β).Αν ηταν χρώμα; Θαλασσί.

Γ). Αν ηταν γεύση; Αλμυρή σαν της θάλασσας.

Δ).Αν ήταν άρωμα; Κάτι αιθέριο.

Ε)Αν ήταν εποχή; Καλοκαίρι.

ΣΤ) Αν ήταν ταινία; Μια σύγχρονη ρομαντική κωμωδία.

 

Β.Τ. Σαν δημιουργός παθαίνεις ποτέ «συγγραφική αφλογιστία» και σαν αναγνώστης «Αναγνωστική ύφεση» ;

Κι αν «ναι», πώς τα ξεπερνάς;

Θα ήταν ψέμα αν έλεγα όχι. Ασφαλώς και ναι. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω να περάσει λίγος χρόνος  μέχρι να επανέλθει η παλιά διάθεση και έμπνευση για να διαβάσω και να γράψω αντίστοιχα. Στην περίπτωση της συγγραφής αφήνω λιγότερο χρόνο, δουλεύω για παράδειγμα πολύ περισσότερο πάνω στον σκελετό, και στους χαρακτήρες μου· κάτι που με βοηθάει όταν επιστρέφω στους κανονικούς ρυθμούς συγγραφής. 

 

Β.Τ Έχεις σπουδάσει φιλολογία, έχεις συμμετάσχει σε εξαιρετικές και ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, ερμηνεύεις τραγούδια με την ιδιαίτερη μελωδική φωνή σου, αχολείσαι πολύ επιτυχημένα με τις μεταγλωτίσεις! Είσαι πολυσχιδής προσωπικότητα με  έντονη δημιουργικότητα και γι’ αυτό με ο,τι καταπιάνεσαι του δίνεις νόημα, ύπαρξη!

Με τι άλλο ασχολείσαι;

Ζωγραφίζω πολύ επίσης, και εδώ και κάποιο διάστημα ασχολούμαι και με τη στιχουργική. Είμαι καλλιτεχνική φύση.

 

Β.Τ. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου βιβλίο όταν ήσουν παιδί; Το έχεις ξαναδιαβάσει έκτοτε;

Το αγαπημένο μου βιβλίο ήταν το καπλάνι της βιτρίνας. Έχω να το διαβάσω χρόνια αλλά θα ήθελα να το ξαναδιαβάσω γιατί είναι ένα υπέροχο βιβλίο.

 

Β.Τ.Ποιος είναι για σενα ο ορισμός του καλού βιβλίου; Πιστεύεις πως η ποιότητα του είναι ανάλογη των σελίδων του;  η είναι ανεξάρτητο στοιχείο;

Ποια είναι η άποψη σου;

Για μένα ένα καλό βιβλίο είναι ένα βιβλίο που θα σε κάνει να ξεφύγεις από τη δύσκολη καθημερινότητα, θα σε προβληματίσει, ένα βιβλίο που δε θα κοσμήσει απλά μια βιβλιοθήκη αλλά κάποιο που θα το ξαναδιάβαζες παραπάνω από μια φορά.

Εξαρτάται. Μπορεί ένα βιβλίο να έχει μεγάλο όγκο σελίδων και το μισό να έχει περιεχόμενο αδιάφορο και δίχως ενδιαφέρον. Ένα βιβλίο πολλών σελίδων θέλει δυνατή πένα και μεγάλη μαεστρία για να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Αντίθετα, μπορεί ένα άλλο βιβλίο να είναι μικρό κι όμως, να έχει τα πάντα. Να φτάνεις στην τελευταία σελίδα και να αναρωτιέσαι γιατί τελείωσε.

 

Β.Τ. Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτό τον καιρό; και ποιο θα πρότεινες αυτήν την εποχή που διανύουμε; Μια εποχή που η καθημερινότητα μας άλλαξε καταλυτικά λόγω της έλευσης του Covid-19?

Διαβάζω αρκετά γιατί δεν μπορώ να αρκεστώ σε ένα μόνο βιβλίο. Ως φανατική βιβλιοφάγος αν δω ένα βιβλίο και μου κεντρίσει το ενδιαφέρον ξεκινώ την ανάγνωσή του χωρίς δεύτερη σκέψη – άσχετα αν διαβάζω και άλλα βιβλία παράλληλα. Αυτό τον καιρό διαβάζω «κλέφτης φιλιών» της Jennifer Ashley, «Στο δάσος» της Tana French , «Α μπε μπα μπλομ» του M. J. Arlidge, και «Αναπάντεχη ελευθερία» της Sarah MacLean, και φυσικά περιμένει μια ακόμη πιο μεγάλη λίστα ανάγνωσης μετά από αυτά. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε πολλά και καλά βιβλία σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Μας βοηθούν πάντα.

B.T. Πως επιλέγεις τα βιβλία που αγοράζεις; Με βάση τον συγγραφέα/ποιητή, την υπόθεση/ τους τίτλους ποιημάτων ή από το εξώφυλλο;

Πρώτα πρώτα από την υπόθεση. Το εξώφυλλο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο αλλά μετά την υπόθεση του οπισθόφυλλου.

 

Β.Τ. Πόσο οργανωμένη είναι η βιβλιοθήκη σου; Μπορείς να βρείς εύκολα, ένα βιβλίο άμα το ψάχνεις;

Πολύ καλά οργανωμένη, θα έλεγα. Ταξινομώ πάντα τα βιβλία μου ανά είδος κι έτσι μπορώ να βρω εύκολα ένα βιβλίο όταν το θέλω.

 

Β.Τ. Υπάρχουν δύο κατηγορίες αναγνωστών,  αυτοί που αντιμετωπίζουν τα βιβλία σαν «μωρό» και θέλουν να τα διατηρούν ως έχουν και εκείνοι πού θεωρούν τα βιβλία μέρος της καθημερινότητας τους και κάθε τους σελίδα θέλουν να «σφραγίζει» κάτι από εκείνους και έτσι τα τα τσακίζουν, υπογραμμίζουν σε σημεία που τους ενδιαφέρουν αλλά και σημειώνουν πάνω.

Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις;

Οπωσδήποτε στην πρώτη. Προσέχω πολύ τα βιβλία που έχω και φροντίζω να είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Έχω βιβλία που διάβαζα στην παιδική μου ηλικία και είναι καλοδιατηρημένα.


Β.Τ. Θα θέλες  να μας πείς, το κριτήριο που  επέλεξες αυτον τον τίτλο στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας της επανάστασης;

Ο τίτλος ήρθε στον νου μου ταυτόχρονα με την ιστορία του βιβλίου μου. Έδεσαν μαζί πολύ αρμονικά.


Β.Τ. Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον, τι σε εμπνέει περισσότερο για την γραφή σου;

Και τα τρία, αλλά λίγο περισσότερο το παρελθόν.

 

Β.Τ. Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σου σχέδια;

Συνεχίζω με τα επόμενα δύο βιβλία της τριλογίας μου ενώ παράλληλα γράφω και ένα άλλο βιβλίο πάλι αισθηματικό αλλά και περιπετειώδες ταυτόχρονα.

 

Β.Τ. Θα θέλαμε μέσα σε λίγες γραμμές να μας περιγράψεις τον εαυτό σου, τα μειονεκτήματα/πλεονεκτήματα που σε βοηθάνε ή σε εμποδίζουν στον συγγραφικό σου οίστρο.

Είμαι λίγο ευαίσθητη κάτι που θεωρώ μειονέκτημα. Είμαι τελειομανής και μου αρέσει η λεπτομέρεια στη δουλειά μου. Ένα μειονέκτημά μου που πάντα ήθελα να αλλάξω είναι το άγχος. Άλλες φορές αυτά με βοηθούν συγγραφικά και άλλες όχι.

 

Β.Τ. Πιστεύεις, πώς ο συγγραφέας/ποιητής πρέπει να ζει έντονα και ακραία για να εμπνευστεί; Μια πληκτική ζωή τι επίδραση μπορεί να έχει στο έργο ενός συγγραφέα/ποιητή; Μόνο τα ρίσκα, οι εναλλαγές ή ο πόνος τροφοδοτούν την έμπνευση;

Όχι απαραίτητα. Δεν το πιστεύω αυτό. Γι’ αυτό υπάρχει η φαντασία. Ο συγγραφέας την αξιοποιεί κατάλληλα και γίνεται το (απαραίτητο) εφόδιό του για μια καλή ιστορία.

 

Β.Τ. Τι θα συμβουλεύες έναν νέο συγγραφέα/ ποιητή; Στην χώρα μας δίνονται οι κατάλληλες ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς να αναδείξουν το ταλέντο τους; που ξεκινά ο ανταγωνισμός και που τελειώνει η "ευγενής άμιλλα" των παλαιότερων έναντι των νέων δημιουργών;

 

Να μην πάψει να αγωνίζεται για το όνειρό του. Ακόμα και στις αποτυχίες να μην απογοητεύεται.

Πιστεύω ότι στη χώρα μας δε δίνονται πολλές ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς κι αυτό είναι πολύ κρίμα. Θα έπρεπε να υπάρχουν ευκαιρίες γιατί το καλό βιβλίο θα χρειάζεται πάντα. Οι φρέσκιες ιδέες, κάθε τι νέο ανανεώνει κάθε χώρο και ειδικά τη λογοτεχνία. Ο ανταγωνισμός δυστυχώς υπάρχει και πάντα θα υπάρχει στον χώρο αυτό. Η ευγενής άμιλλα προϋποθέτει αλληλοσεβασμό και εκτίμηση. Όταν υπάρχουν αυτά τα δύο τότε όλα είναι ιδανικά.


Β.T. Tα νέα λογοτεχνικά στέκια στην εποχή μας, είναι πλέον ψηφιακά. Τα κοινωνικά δίκτυα,  Facebook,  Twitter, Instagram, YouTube όπου πολλοί λογοτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους και συνομιλούν με αναγνώστες.  Πιστεύεις  γενικά πως βοηθά το διαδίκτυο τους νέους δημιουργούς, μέσα από ομάδες, σελίδες και συμβάλλει στην λογοτεχνία;

Που σταματά η ατομική παρουσίαση έργων ενός συγγραφέα και που γίνεται κατάχρηση ξεπερνώντας τα όρια της αυτοπροβολής;

Βοηθάει πολύ και σημαντικά. Πλέον, όλοι αυτοί οι τρόποι βοηθούν στην προώθηση ενός βιβλίου, μπορεί όλο και περισσότερος κόσμος να το γνωρίσει, να μάθει γι’ αυτό, και ιδιαίτερα το βιβλίο ενός νέου συγγραφέα.

Όταν ένα βιβλίο είναι καινούργιο σαφώς και χρειάζεται μια ανάλογη παρουσίαση από τον ίδιο τον συγγραφέα. Εκείνος θα το προωθήσει κατάλληλα και θα ενημερώσει το κοινό για το περιεχόμενο της ιστορίας του. Από ένα διάστημα και μετά η συχνή αυτοπροβολή δεν είναι και ό,τι καλύτερο πιστεύω. Ανά διαστήματα είναι πιο ιδανική.

 

Β.Τ. Ολοκληρώνοντας αυτή την όμορφη συζήτηση θα θέλα να μας πείς πως μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σου, όσοι επιθυμούν αλλά και που μπορούν να αποκτήσουν τα βιβλία σου.

 

Μπορούν να επικοινωνήσουν μέσα από τη σελίδα μου στο facebook @elisabethspanouwriter  αλλά και από το μπλογκ μου elisabethspanou.blogspot.com. Το βιβλίο μου κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Επίσης, είναι διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων Ελκυστής.


Σε ευχαριστούμε πολύ για την τιμή και χαρά να συμμετέχεις στην ομάδα μας. Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία και πάντα να είσαι δημιουργική με αστείρευτη έμπνευση.

 

Ευχαριστώ πολύ κι εγώ και εύχομαι με τη σειρά μου πάντα επιτυχίες στην υπέροχη σελίδα σας.

 

©Νάντια Βαβάση για το Bookaholic Thoughts 2021

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου