Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Άποψη: Κραδασμοι - Τζοναθαν Φρανζεν

 H παρακάτω άποψη αναρτήθηκε στην ομάδα μας από τον Πέτρο Χατζησωτηρίου


Το δεύτερο μόλις βιβλίο του Φράνζεν, όπου προτίμησε να "παίξει" ένα σίγουρο χαρτί. 


Σεισμολόγος ο ίδιος, γράφει ένα βιβλίο πάνω στους σεισμούς (όπως άλλωστε κι ο τίτλος υπαινίσσεται). Φυσικά σκοπός του δεν είναι να γράψει ένα επιστημονικό εγχειρίδιο, αλλά να δώσει ένα σαρκαστικό σχόλιο πάνω στο σύγχρονο τρόπο ζωής της Αμερικανικής κοινωνίας. Κάτι που το καθιέρωσε κι έχτισε ολόκληρη καριέρα πάνω στην ειρωνική ματιά και το σκωπτικό σχόλιο.

Το κείμενο κυλάει ευχάριστα αλλά έχει και πολλές αιχμές που μπορεί να σε "τραυματίσουν" αν πέσεις πάνω τους αμέριμνος : "Ένα ναζιστικό φιλμ που δείχνει σφριγηλούς Άρειους και βρομερούς εβραίους είναι μονάχα μια διαφήμιση", "Έχουν το ελεύθερο και είναι εντελώς εγωκεντρικοί και απόλυτα αγενείς απέναντί μου διότι έχουν παιδιά. Άπαξ και έχεις παιδιά, έχεις το ελεύθερο να είσαι στενόμυαλος."

Τελικά οι "ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ" είναι ένα καλό βιβλίο ωστόσο του λείπει λίγη περισσότερη επιμέλεια για να ήταν άριστο. Απόλυτα ελευθεριάζουσα γλώσσα σε πολλά σημεία (στα όρια του πορνογραφήματος) κατατάσσει το βιβλίο αυτό όπου και το "ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ" του Μουρακάμι, στα ευπώλητα των δεκάδων μεταφράσεων και των εκατομμυρίων αντιτύπων, αλλά σε αυτά που οι ίδιοι οι δημιουργοί τους ίσως να ήθελαν να ξεχάσουν, αφού είχαν γίνει "ονόματα" αργότερα.
 
 4/5
 


_______

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε από τις εκδόσεις Ψυχογιος
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου