Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Μια βραδια αφιερωμένη στον σκοτσέζο συγγραφέα Ian Rankin

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο - Ekdoseis Metaixmio και το περιοδικό The Crimes and Letters Magazine . CLM σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον κορυφαίο συγγραφέα αστυνομικού

Ian Rankin

την Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017, στις 7:30 μ.μ.,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).


Για τον σκοτσέζο συγγραφέα και το έργο του, καθώς και για τον διάσημο επιθεωρητή του Τζον Ρέμπους που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια καριέρας, θα μιλήσουν ο ραδιοφωνικός παραγωγός και κριτικός λογοτεχνίας Θανάσης Μήνας, ο διευθυντής έκδοσης του «The Crimes and Letters Magazine» Στράτος Μυρογιάννης και η συγγραφέας-μεταφράστρια Hilda Papadimitriou.

Συντονίζει ο Κώστας Καλφόπουλος, συγγραφέας-δημοσιογράφος.

Γνωστά για τις περιπέτειες του κυνικού και περιθωριακού σκοτσέζου επιθεωρητή Ρέμπους, τα βιβλία του Ian Rankin φιγουράρουν στις λίστες των best sellers, ενώ του έχουν χαρίσει τον τίτλο του πιο δημοφιλούς συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας στη Μεγάλη Βρετανία. Στα βιβλία του συνδυάζει την αστυνομική πλοκή με την πολιτική και την κοινωνική πραγματικότητα. Κάθε βιβλίο του θίγει και ένα σπουδαίο θέμα της εποχής μας.
Το Εδιμβούργο παίζει έναν πολύ σημαίνοντα ρόλο στα μυθιστορήματά του. Αποτελεί έναν χαρακτήρα από μόνο του, τόσο μοναχικό και ευμετάβλητο όσο και ο Ρέμπους. Πίσω από τα ιστορικά κτίρια της πόλης και τις κομψές προσόψεις τους διαφαίνεται ο κόσμος που κατοικεί ο Ρέμπους. Ο Rankin δικαίως χαρακτηρίστηκε ο Ντίκενς του Εδιμβούργου, της πόλης που πρωταγωνιστεί στα βιβλία της σειράς αυτής ξεγυμνωμένης από τον ειδυλλιακό της χαρακτήρα. Ο ίδιος ο συγγραφέας άλλωστε την έχει αποκαλέσει «στοιχειωμένη». Όλα τα βιβλία του διαδραματίζονται σε πραγματικό χρόνο, σε δρόμους, κτίρια, παμπ της πόλης που υπάρχουν.

Ο βρετανός Ian Rankin εξακολουθεί όπως έχει χαρακτηριστικά γραφτεί στον διεθνή τύπο να είναι «ο αστυνομικός συγγραφέας των αστυνομικών συγγραφέων» και η κλασική πλέον σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Ρέμπους η καλύτερη βιογραφία του Εδιμβούργου των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων.

«…Ως θέμα η πόλη φαίνεται να είναι ανεξάντλητη. Στο κάτω κάτω είναι μία πόλη από λέξεις. Σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου θα βρίσκατε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό να έχει πάρει το όνομά του από ένα μυθιστόρημα (Γουέιβερλι) και ένα τεράστιο οικοδόμημα στο κέντρο της πόλης να είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα αυτού του έργου…».
Ian Rankin

Λίγα λόγια για τον Τζον Ρεμπους


Ο Rankin δημιούργησε τον επιθεωρητή Ρέμπους το 1987. Ο ήρωάς του ήταν τότε 40 ετών, έμπειρος και γοητευτικός, αλλά ο Rankin αρνήθηκε να τον αφήσει παγωμένο στον χρόνο. Έτσι από βιβλίο σε βιβλίο και για 20 χρόνια μέχρι το 2007, παρακολουθούμε την εξέλιξη της ζωής του δύσθυμου επιθεωρητή. Κυνικός, περιθωριακός, με ιδιαίτερη αδυναμία στο αλκοόλ, ο σκοτσέζος αστυνομικός Τζον Ρέμπους εκ πεποιθήσεως αψηφά την εξουσία των ανωτέρων του και ακολουθεί τις δικές του μεθόδους, ισορροπώντας κάθε φορά σε τεντωμένο σκοινί. Οι περιπέτειές του μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη το 2000 με πρωταγωνιστή τον Τζον Χάνα και χάρισαν στον Rankin μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, καθώς είναι ο συγγραφέας με τα περισσότερα βιβλία ταυτόχρονα στη λίστα των μπεστ σέλερ.
Το πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Ρέμπους που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ήταν Οι καταρράκτες (2002). Ο τίτλος γνώρισε μεγάλη επιτυχία, και αμέσως ο Ρέμπους απέκτησε φανατικούς φίλους και στην Ελλάδα. Ο Τζον Ρέμπους «συνταξιοδοτήθηκε» πριν από δέκα χρόνια, έπειτα από ενεργή παρουσία σε 17 αστυνομικά μυθιστορήματα, για να δώσει τη θέση του σε έναν συνάδελφο ονόματι Μάλκολμ Φοξ. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του…
Το 2013 ο Rankin επιστρέφει με νέα περιπέτεια του Ρέμπους με τίτλο Στον τάφο κάποιου άλλου. Τον ξαναβρίσκουμε να εργάζεται ως ιδιώτης σε μια μικρή μονάδα που αποτελείται από συνταξιούχους επιθεωρητές και ασχολείται με άλυτες υποθέσεις. Για τους φανατικούς του αστυνομικού η επιστροφή του Ρέμπους, ενός από τους κορυφαίους και πιο συνεπείς ήρωες της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, αποτέλεσε σίγουρα εκδοτικό γεγονός.

«Ο Ρέμπους από βιβλίο σε βιβλίο ωριμάζει ως χαρακτήρας χωρίς όμως να γίνεται λιγότερο πολύπλοκος. Αυτή τη στιγμή είναι εκεί έξω, σε κάποιον δρόμο του Εδιμβούργου, προσπαθώντας να κατανοήσει τον κόσμο, αποφασισμένος να αντέξει».
Ian Rankin

«Ο Ρέμπους αναδεικνύεται στον πιο ενδιαφέροντα αντιήρωα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας».
Sunday Times

«Η κλασική πλέον σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με τον επιθεωρητή Ρέμπους είναι η καλύτερη βιογραφία του Εδιμβούργου των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων».
Independent on Sunday

«Πάντα είναι απόλαυση να διαβάζεις τον Ρέμπους, όσο σκοτεινές κι αν είναι οι υποθέσεις του. Η αφήγηση μεταφέρει ακέραιο το πνεύμα του Εδιμβούργου καθώς και το μεγαλείο της Σκοτίας».
Independent on Sunday

«Ένας αντιφατικός χαρακτήρας που είχε ανέκαθεν κάτι από Στίβενσον, αλλά ήταν φανατικά και ανεξίτηλα συνδεδεμένος με την πόλη του Εδιμβούργου, στην οποία κατέφθασε τη δεκαετία του '70».
Lifo

Λίγα λόγια για τον Ian Rankin

Ο Ian Rankin γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960 στο Φάιφ της Σκοτίας. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1982. Πριν αφοσιωθεί στη συγγραφή, έκανε διάφορες δουλειές, από εργάτης σε αμπελώνες ως φοροεισπράκτορας και μουσικός συντάκτης. Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1986, αλλά η καθιέρωσή του ήρθε με τη δημιουργία του διάσημου αντιήρωά του, του επιθεωρητή Ρέμπους, το 1987. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 36 γλώσσες και είναι μπεστ σέλερ στις περισσότερες ηπείρους. Έχει λάβει τέσσερα CWA DAGGER AWARDS, ενώ το 2004 απέσπασε το πλέον έγκριτο αμερικάνικο EDGAR AWARD. Έχει τιμηθεί με ακαδημαϊκούς τίτλους από τα πανεπιστήμια του Αμπερτέι, του Σεντ Άντριους, του Χαλ και του Εδιμβούργου, ενώ για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία τού απονεμήθηκε επίσης τιμητικός τίτλος (OBE) από τη βασίλισσα της Αγγλίας. Ζει στο Εδιμβούργο με τη σύντροφό του και τους δυο του γιους.
Περισσότερα για τον Ian Rankin και τα βιβλία του (βίντεο, κριτικές και συνεντεύξεις) θα βρείτε στο προσωπικό του site: www.ianrankin.net

Ο Ian Rankin και ο επιθεωρητής του δεν έχουν ταυτόσημα μουσικά γούστα καθώς απέχουν μια γενιά – ο ντετέκτιβ είναι εξήντα και βάλε, ενώ ο Rankin είναι πενήντα και βάλε. Ακούστε εδώ τις μουσικές επιλογές του Ian Rankin και εδώ τις μουσικές επιλογές του Τζον Ρέμπους.

«Η πρόζα του Rankin είναι καθηλωτική όπως πάντα, η ατμόσφαιρα ανυπέρβλητη, βρετανική αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της».
Daily mail

«Ο Rankin στήνει έξοχα την πλοκή ενός θρίλερ… Ο Ρέμπους παραμένει ένας εξαιρετικά οικείος και μαγευτικός χαρακτήρας».
Independent

«Κανείς δεν γράφει τόσο ζωντανούς διαλόγους, γεμάτους ένταση όσο ο Rankin».
Evening standard

«Ο Rankin εξακολουθεί να είναι ο αστυνομικός συγγραφέας των αστυνομικών συγγραφέων – ένας ιδεαλιστής με κρυστάλλινη ματιά σ’ έναν βρόμικο κόσμο».
Voyager

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Τα βιβλία του Ian Rankin που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ είναι:

Στη σειρά με τον επιθεωρητή Ρέμπους
1. Ακόμα και τα άγρια σκυλιά
2. Άγιος ή αμαρτωλός;
3. Στον τάφο κάποιου άλλου
4. Οι καταρράκτες
5. Οι αναστημένοι
6. Μνήμη νεκρών
7. Σκελετοί στο κελάρι
8. Υπόθεση αίματος
9. Τελευταίο τραγούδι για τον Ρέμπους
10. Φάκελος Ρέμπους: Οι άγνωστες υποθέσεις
11. Επικίνδυνες αποστολές στο Εδιμβούργο

Στη σειρά με τον επιθεωρητή Μάλκολμ Φοξ
12. Η δικαίωση του αίματος
13. Σκοτεινή πλευρά

Stand alone
14. Με τις πόρτες ανοιχτές

Τον Νοέμβριο του 2017 θα κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Ο διάβολος μόνο ξέρει.

Κλικ εδώ για περισσότερα
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου