Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

#μένουμε σπίτι


Η χώρα μας, όπως και πολλές χώρες του κόσμου, διανύουμε μια δύσκολη περίοδο,  έχουμε έρθει αντιμέτωποι με έναν νέο και ακαθόριστο ιό, με ένα ιό που εμφανίστηκε ξαφνικά, το  κορωνοϊο η αλλιώς τον #covid-19.🧬🔬

Σύμφωνα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε,η  μεταδοτικότητα του ιού είναι πάρα πολύ εύκολη και δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη ουσιαστική αντιμετώπιση του, όπως το εμβόλιο💉💊.
Γι'αυτό χρειάζεται περαιτέρω προσοχή από τον καθένα μας.

Χρειάζεται ατομική ευθύνη και αυτοπεριορισμός για να σταματήσουμε αυτόν τον ΙΟΓΕΝΉ ΠΌΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΌΤΗΤΑΣ.

Γνωρίζω πως πολλοί θα πούνε "σε μένα θα τύχει; " και απλά θα πάνε την βόλτα τους και θα μετακινούνται σε οποιοδήποτε μέρος άσκοπα απλά και μόνο γιατί... δεν θα τύχει σε αυτούς!
Αυτό είναι το μεγάλο λάθος μας, αυτό "πληρώνουν" τώρα οι Ιταλοί, και γι'αυτό μας προειδοποιούν να μην κάνουμε τα ίδια λάθη με εκείνους και έτσι υποστούμε τις συνέπειες των πράξεών και της ανευθυνότητας μας.
Γιατί δεν το οφείλουμε να μείνουμε σπίτι μόνο στον εαυτό μας αλλά και στους συνανθρώπους μας, στους παππούδες, στις ευπαθείς ομάδες και γενικότερα σε άτομα με ανοσοκαταστολή.

#μένουμε_σπίτι και διαχειριζόμαστε ποιοτικά τον χρόνο αυτό με δημιουργικές δραστηριότητες μαζί με την οικογένειά μας. Με διάβασμα📘, επιτραπέζια (και όχι μόνο) παιχνίδια🧩♟️🎲🎮🎯, ταινίες🎬📺,  με γράψιμο✍️ όσοι το αγαπούν, με οικιακές εργασίες🧽🧹 που πριν λογω εργασίας δεν είχαμε χρόνο να κάνουμε. Υπάρχουν τόσα και τόσα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και έτσι και να προφυλάξουμε εμάς και τους ανθρώπους μας αλλά και να ζήσουμε στην ηρεμία και θαλπωρή του σπιτιού μας, που όταν δεν μπορούμε να την έχουμε, την επιθυμούμε και τώρα απλά μας φαίνεται δύσκολο!

Πολλοί άνθρωποι του 🎭θεάτρου, της 🎵μουσικής,της 📺τηλεόρασης και άλλων τεχνών και μέσων, έχουν ανεβάσει αρκετά βιντεάκια στα κοινωνικά δίκτυα, για να στηρίξουν αυτή την καμπάνια για την ανθρώπινη ζωή και την τελική εξάλειψη αυτού του ιού.
Μπορείτε να δείτε τα βιντεάκια στον σύνδεσμο #μένουμε_σπίτι.

Αν ακολουθήσουμε, όλα όσα μας λένε οι ειδικοί, ο ιός θα εξαφανιστεί και θα αποτελέσει γρήγορα παρελθόν. Αν όμως δεν πράξουμε ολα όσα μας τονίζουν, τότε η κατάσταση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα είναι πολύ αργά για όλους. Κανείς δεν το θέλει αυτό, άρα ας μην κάνουμε ο,τι νομίζουμε εμείς ότι είναι σωστό και ας ΜΕΊΝΟΥΜΕ ΣΠΊΤΙ! 🏡




Επίσης, πολύ σημαντική είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Γι'αυτό προσέχουμε διπλά, από ότι συνήθως.

Ας σημειώσουμε κάποιους κανόνες, για να τους ξαναθυμηθούμε.



«Οδηγίες ατομικής υγιεινής»

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.



📌 🆘Σε περίπτωση που  νιώσουμε κάποιο από τα συμπτώματα της  νόσου 
( Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή).
επικοινωνούμε τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και δεν πραγματοποιούμε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY. 📌🆘






Είναι ευθύνη όλων μας!! ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΧΝΆΜΕ! Ας αποδείξουμε ΕΣΤΩ μια φορά τον πολιτισμό μας, ως ευρωπαϊκή χώρα, ως η χώρα του Ασκληπιού και όλων των προγόνων μας, για τους οποίους είμαστε περήφανοι! Ας αποδείξουμε πως κυκλοφορεί το DNA των αρχαίων Ελλήνων στις φλέβες μας, των σοφών Ελλήνων, και ας λειτουργήσουμε με βάση την λογική και την ισχύουσα κατάσταση. 



Για την Ελλάδα... ρε γαμώτο! 
Για την ανθρώπινη ζωή... ρε γαμώτο!

Πηγή ιατρικών πληροφοριών: ΕΟΔΥ



© Νάντια Βαβάση για το Bookaholic Thoughts 14/3/20


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου