Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Κριτική Μαρίας Παπαδοπούλου για το βιβλίο «Ο ερωτευμένος Πολωνός» της Μάρως Βαμβουνάκη.


Μια σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου, παρά την τεράστια επιτυχία που γνωρίζει, αισθάνεται εντελώς αποτυχημένη. Εγκλωβισμένη μέσα στην εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτήν, δεν τολμά να μοιραστεί σκέψεις, συναισθήματα και όνειρα με κανέναν. Πιστεύει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει ποια πραγματικά είναι, για αυτό και δεν κάνει καμιά προσπάθεια να προσεγγίσει κανέναν, ενώ απομακρύνει και όσους προσπαθούν να την προσεγγίσουν οι ίδιοι. 
Υπάρχει χωρίς πραγματικά να ζει, σαν ένα καλοκουρδισμένο ρομπότ, που ακολουθεί μηχανικά εντολές. Βυθισμένη σε μια απέραντη μοναξιά, κάποια στιγμή αισθάνεται ότι πνίγεται. 

Eκείνη ακριβώς τη στιγμή παίρνει την απόφαση να δώσει ένα φρικτό τέλος, παρά να εξακολουθεί να ζει μια φρίκη δίχως τέλος. Κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή, κάνει την εμφάνισή του ένας Πολωνός υδραυλικός στο καμαρίνι της, για να επιδιορθώσει μια βλάβη. Κι από κει και πέρα αλλάζουν όλα…Ο Πολωνός βλέπει αμέσως μέσα στην ψυχή της ηθοποιού. Βλέπει εύκολα κάθε της τραύμα, αναγνωρίζει κάθε της πληγή, γιατί έχει παρόμοια τραύματα και πληγές κι ο ίδιος. Αλλά και γιατί είναι γεννημένος θεραπευτής, γεννημένος ιατρός της ψυχής. Δεν πιέζει την ηθοποιό να του μιλήσει, δεν την αναγκάζει για τίποτα. Κερδίζει την εμπιστοσύνη της και την αφήνει να του εκμυστηρευτεί αυτή τα πάντα. Αυτός είναι εκεί  για να περπατήσει μαζί της στο σκοτάδι και για να βγουν μαζί στο φως.  Αυτός γίνεται το στήριγμα της και αυτή γίνεται η μούσα του. Η ένωσή τους αυτή, τους δίνει τη δύναμη να τα αφήσουν όλα πίσω τους και να πάρουν τελείως διαφορετικό δρόμο.

Η Μάρω Βαμβουνάκη, με την τρομακτική ικανότητά της να εισχωρεί απίστευτα βαθιά στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής και του ανθρώπινου μυαλού, αφηγείται μια ιστορία βαθιά και έντονα ρομαντική. Όχι γλυκερά ρομαντική…όχι αφελώς ρομαντική…Ρομαντική μέσα από τον σκληρό ρεαλισμό της. Είναι η ιστορία δυο βασανισμένων ανθρώπων, που μετά από χρόνια μοναχικής πορείας, παίρνουν την απόφαση να πορευτούν μαζί, μακριά από όλους και όλα, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. 
Κόβουν κάθε επαφή με το παρελθόν και ό,τι συνδέεται με αυτό και αντιμετωπίζουν με γενναιότητα τη νέα τους πραγματικότητα. Ο έρωτας του Πολωνού μαλακώνει και γλυκαίνει την ψυχή της ηθοποιού που πλέον δεν φοβάται να μοιραστεί, να εκτεθεί, να τσαλακωθεί, αφού αισθάνεται απέραντη ασφάλεια κοντά του. 
Ο έρωτας της ηθοποιού γεμίζει με πάθος την απόλυτα ελεγχόμενη και συγκροτημένη ζωή του Πολωνού. Προσφέρουν ο ένας στον άλλον ό,τι του λείπει και για αυτό φτάνουν στην πληρότητα.

Θα αναρωτηθείτε ίσως γιατί ο τίτλος του βιβλίου είναι “Ο Ερωτευμένος Πολωνός”, αφού το κεντρικό πρόσωπο είναι η ηθοποιός. Η απάντησή μου είναι γιατί αυτός είναι ο καταλύτης στην ιστορία. Χωρίς τον Ερωτευμένο Πολωνό, η ηθοποιός θα είχε πεθάνει πριν να προλάβει να ζήσει. Η ιστορία θα είχε τελειώσει πριν να προλάβει να αρχίσει. Ο Πολωνός, ως ένας από μηχανής Θεός, ως ένας άγγελος, έρχεται την κατάλληλη στιγμή και σταματά την πορεία προς το γκρεμό. Η Μάρω Βαμβουνάκη, μέσα από το βιβλίο αυτό, εξυμνεί τον έρωτα στην απόλυτη και βαθύτατη μορφή του και περιγράφει πως είναι ικανός να αλλάξει τα πάντα προς το καλύτερο αν οι άνθρωποι που τον βιώνουν τον εμπιστευτούν και αφεθούν σε αυτόν ολοκληρωτικά.


Μάρω Βαμβουνάκη
Ο Ερωτευμένος Πολωνός
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελίδες 224


📖Περιγραφή βιβλίου📖
Μια διάσημη ηθοποιός του θεάτρου εξαφανίζεται λίγο πριν από την παράσταση Καλοκαίρι και καταχνιά που πρωταγωνιστεί. Οι έρευνες της αστυνομίας, των συγγενών, των τηλεοπτικών εκπομπών δεν οδηγούν πουθενά. Έχει αυτοκτονήσει; Τη δολοφόνησαν; Ή μια τυχαία συνάντηση με έναν άντρα από την Πολωνία τη μεταμόρφωσε και τον ακολούθησε πολύ μακριά από τη ζωή που μέχρι τότε ζούσε; 
Η επιτυχία και ο βαθύς έρωτας, το ταλέντο και η θηλυκή φύση. "Η φανερή ιστορία" μιας γυναίκας που όλοι γνώριζαν, και "η κρυφή ιστορία", η μυστική, που μόνο εκείνη και εκείνος ξέρουν. 
Δύο επίπεδα ύπαρξης που απομακρύνονται, το ένα πιο αληθινό από το άλλο.


✒️ Βιογραφικό συγγραφέα ✒️



Η ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Από δέκα χρόνων ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. 
Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. 
Από το 1972 και για έντεκα χρόνια έζησε στη Ρόδο, όπου εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Σήμερα ζει στην Αθήνα.




✒️ Πληροφορίες Βιβλιοκριτικού ✒️

Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι καθηγήτρια αγγλικών, μεταφράστρια και συγγραφέας. Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο της ‘’Η ζωή από το τζάμι περνά’’ από τις εκδόσεις Λέμβος. Γράφει στο blog Λογοτεχνικοί Ορίζοντες.




Κωνσταντίνος Σπανός
Γραφίστας-Συγγραφέας



©Νάντια Βαβάση για το Bookaholic Thoughts 21/03/2020

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου