Κυριακή 12 Απριλίου 2020

5 Λόγοι Για Να Διαβάζουμε Διηγήματα


Πολλοί είναι αυτοί που διαβάζουν μόνο μυθιστορήματα. Χωρίς να έχουν ποτέ διαβάσει διηγήματα, τα απορρίπτουν γιατί είναι μικρά, γιατί προτιμούν μεγαλύτερες ιστορίες, περισσότερους χαρακτήρες, γενικά…κάτι περισσότερο. 
Η ποιότητα όμως υπερισχύει πάντα της ποσότητας.  Και είμαι εδώ για να αποδείξω με επιχειρήματα χωρίς φόβο, (αλλά με πολύ πάθος) ότι τα διηγήματα είναι εξίσου αξιόλογα με τα μυθιστορήματα, πολλές φορές μάλιστα, ακόμα  πιο αξιόλογα από τα μυθιστορήματα. 

1. Μένουν Μόνο Τα Σημαντικά
Ο περιορισμός λέξεων στα διηγήματα (το πολύ μέχρι 5,000 λέξεις) λειτουργεί βοηθητικά. Ξέροντας ότι πρέπει να πεις μια ιστορία μέσα σε ένα περιορισμένο αριθμό λέξεων, κρατάς μόνο ότι είναι πραγματικά σημαντικό. Έτσι αποφεύγονται επαναλήψεις, και σκηνές που δεν προσθέτουν τίποτα στην ιστορία, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στα μυθιστορήματα. Κάθε λέξη, κάθε πρόταση, κάθε παράγραφος έχει πραγματικό λόγο ύπαρξης σε ένα διήγημα.

2. Η Ιστορία Είναι Πιο Δεμένη
Λόγω του περιορισμού των λέξεων, σε ένα διήγημα, η αρχή, η μέση και το τέλος είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Η ιστορία είναι πιο ολοκληρωμένη, πιο κατανοητή και πιο δεμένη,  σε σχέση με ένα μυθιστόρημα.  

3.Λιγότεροι Χαρακτήρες
Σε ένα διήγημα, οι χαρακτήρες είναι ελάχιστοι για αυτό και είναι πιο κατανοητό το τι κάνουν και γιατί. Στα μυθιστορήματα, συχνά οι χαρακτήρες είναι πάρα πολλοί με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να μπερδεύεται ο αναγνώστης ως προς το ποιος έκανε τι και γιατί.

4. Διαβάζονται Πιο Γρήγορα
Μια συλλογή διηγημάτων χρειάζεται ελάχιστες ώρες για να διαβαστεί. Ιδανικό ανάγνωσμα για το λεωφορείο, το τραμ, το μετρό, το τρένο, το παγκάκι, την καφετέρια. Και επειδή τα διηγήματα διαβάζονται πιο γρήγορα, είναι και πιο εύκολο να διαβαστούν περισσότερα. Ενώ λοιπόν ο αναγνώστης μπορεί να χρειαστεί ένα μήνα για να διαβάσει ένα μυθιστόρημα, μέσα σε αυτόν τον μήνα μπορεί να έχει διαβάσει 5 ή και 6 συλλογές διηγημάτων ( ή και ακόμα περισσότερες!)

5.Κοστίζουν Λιγότερο.
Επειδή τα διηγήματα είναι μικρότερα σε έκταση, κοστίζουν και λιγότερο. Στην τιμή     ενός μυθιστορήματος μπορεί κάποιος να αγοράσει δύο συλλογές διηγημάτων!

Εν κατακλείδι Το διάβασμα βιβλίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Κάθε βιβλίο έχει κάτι να προσφέρει είτε είναι μυθιστόρημα, είτε συλλογή διηγημάτων, είτε ποίηση, είτε οτιδήποτε άλλο. Θεώρησα  σκόπιμο να επισημάνω σε αυτό το άρθρο τη σημαντικότητα των διηγημάτων γιατί πολλοί τα σνομπάρουν χωρίς να τους έχουν δώσει καν μια ευκαιρία. Ελπίζω μέσα από αυτό το άρθρο να καταφέρω να πείσω κάποιους να αρχίσουν να διαβάζουν και διηγήματα και όσοι διαβάζουν ήδη, να διαβάζουν ακόμα περισσότερα!  

Συντάκτης άρθρου
Μαρία Παπαδοπούλου


Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι καθηγήτρια αγγλικών, μεταφράστρια και συγγραφέας. Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο της ‘’Η ζωή από το τζάμι περνά’’ από τις εκδόσεις Λέμβος. Γράφει στο blog Λογοτεχνικοί Ορίζοντες. 



© Νάντια Βαβάση για το Bookaholic Thoughts 12/04/2020


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου