Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Κριτική για το βιβλίο ''Έρωτας Μάγος'' που κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.



✒️Κριτική-Άποψη📖


Ο Μάγος Έρωτας, μας ταξιδέυει χρονικά απο την εποχή που η Κωνσταντινούπολη μεσουρανούσε μέχρι την σύγχρονη εποχή. Οι κάτοικοι της Πόλης, ασχολούνταν με το εμπόριο και οι Εξαγωγές στην Ευρώπη ήταν στο ζενίθ της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους. 

Εκεί, θα συναντήσουμε, μέσα απο τις σελίδες του βιβλίου,την οικογένεια Μπασβάντη με το εμπόριο χαλιών και τα τέσσερα μαγαζιά της σε όλη την πόλη. Εκτός Κωνσταντινούπολης, εδρέυει στην Ζυρίχη και εξάγει σε Γερμανία, Γαλλία και Αμερική.

Ο Αγησίλαος Μπασβάντης, εξέχουσα φυσιογνωμία της κοινότητας της Πόλης, είχε αργαλειούς σε ολόκληρη την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Στην προσωπική του διαδρόμη, γνώρισε την Ζεινέπ,η οποία ήταν μουσουλμάνα μοναχοκόρη του Πασά. Την αγάπησε βαθειά και την έκλεψε. 

Αρχικά υπήρξαν πολλά προβλήματα αλλα αργότερα η επιμονή και η αφοσίωση του γαμπρού του, τόσο στην κόρη του όσο και στον ίδιο, τον έκανε να αλλάξει άρδην τις απόψεις του σχερικά με τον Ρωμιό και την αρχοντική φαναριώτικη οικογένεια του, που κατέκτησε την καρδιά της κόρης του.

Έτσι, οι δυο οικογένειες ενώθηκαν και η Ζευνέπ βαφτίστηκε Θωμαή. Η οικογένεια μεγάλωσε σύντομα και οι απόγονοι τους 6 στο σύνολο- 4 αγόρια και 2 κορίτσια, συνέχισαν την παράδοση της οικογένειας τους.

Ο Πρωτότοκος γιός, Στυλιανός, ήταν πάντα το αγκάθι της οικογένειας τους λόγω της ιδιαιτερότητας που είχε. Έτσι έφυγε και εγκαταστάθηκε στην Ζυρίχη, οπού ήταν η Έδρα των επιχειρήσεων, εκτός της Πόλης. Ο Επαμεινώνδας και ο Σοφοκλής-τα δίδυμα- ήταν δυο αντίθετοι χαρακτήρες οπου ο ένας αποτελούσε ανέκαθεν την σκία του άλλου. Ο Ζήσης, ο άντρας που χαρακτηριζόταν ως γυναικάς και ίδιος με τον πατέρα του, ασχολήθηκε με την ναυτιλία και τα καράβια. Τα κορίτσια της οικογένειας, ο πατέρας τους, τα προόριζε για τα γραφεία της επιχείρησης στο εξωτερικό σε αντίθεση με τα αγόρια οπου είχε μοιράσει τα τέσσερα μαγαζιά που είχε, ένα στον καθένα, για να μην υπάρχουν προβλήματα. Όμως, τα αδέρφια ποτέ πραγματικά δεν ήταν κοντά το ενα στο άλλο. Το καθένα ζούσε στον δικό του κόσμο. Δεν υπήρχε ισχυρό οικογενειακό δέσιμο αλλα ζήλια και κατηγορίες. Όταν η μάνα δεν δίνει αγάπη και κλείνεται στην μοναξιά της, τότε τα παιδιά δεν εισπράτουν τα οφέλη της μητρικής αγάπης και τις νουθεσίες για την εξέλιξη του χαρακτήρα τους.

Η Πέρσα και η Γαλάτεια, οι κόρες της οικογένειας, ηταν πάντα κοντά συναισθηματικά αλλα με διαφορετικές αντιλήψεις. Η Πέρσα πιο δυναμική και αποφασιστική, γνώρισε σε ενα γλέντι τον Τούρκο άντρα της, εναντιώθηκε σε γονείς και αδέρφια και έκανε μια όμορφη οικογένεια, φέρνοντας στην ζωή ενα κοριτσάκι καταμεσής του ωκεανού, οπου ταξίευε μαζι με τον σύζηγο της, τον Τσέγκνις, πλοιοκτήτη και ιδρυτή ναυτιλιακής εταιρίας. Το όνομα της ένωσης αυτής Θαλασσινή. Η Γαλάτεια, άτυχη στον ερωτικό τομέα, έπεσε θύμα ενός προικοθήρα εκ Κρήτης, οπου τα έσπασε με τον μελλοντικό πεθερό του γιατι ζητούσε παραπάνω προίκα. Στον δρόμο της συνάντησε τον Μηνά, ενα παιδί που εργαζόταν για την οικογένεια της. Ούτε λεπτό δεν δίστασε κ ανέβηκε μαζι του τα σκαλιά της εκκλησίας. Ο Μέρκος, ηταν ο καρπός του έρωτα τους.


Στην Ελλάδα του σήμερα, η Βη, κόρη της Δοξούλας απο τα Νεα Μουδανιά Χαλκιδικής, ΄σερνει το δικό της φορτίο ζωής αφου το παρελθόν της μάνας της ήταν γεμάτο αμαρτίες και πληγές για τον πατέρα της, τον κυρ Λάμπρο, θεοσεβούμενο και ψάλτη στην εκλλησία. Κάθε φορά έσκυβε το κεφάλι μαθαίνοντας τις πομπές της κόρης του Δοξούλας, οπου μετακομίζοντας στην Θεσσαλονίκη έγινε η Γκλόρια.


Η ζωή κάνει πάντα τα πάντα για να φέρει κοντά ανθρώπους, ακόμη κι αν τους χωρίζουν χιλιόμετρα. Αν είναι γραφτό να βρεθούν αυτο θα γίνει με οποιαδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε σημείο του κόσμου. Έτσι και η Παρασκευούλα γνώρισε τον Θεμιστοκλή, γιο του Ζήση και της Στέλλας και δίδυμο με τον Άλκη, και εκ διαμέτρου αντίθετο χαρακτήρα.

Εργάζεται στην ναυτιλιακή εταιρία του στην Αθήνα και σιγα σιγά κατακτά μια θέση στην καρδιά του που όμως σαν την θάλασσα θα παλέψει με κύματα αντιθέσεων, εντάσεων, πειρασμών , για να την σφαλίσει με την αγάπη της. Στο ενδιάμεσο γνωριμίες και συγκρούσεις θα αλλάξουν την ρότα τους αλλά στο τέλος η αγάπη θα κερδίσει.


Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια χαρτογράφηση της γυναικείας φύσης και της αντρικής χειραγώγησης, της ψυχικής αστάθειας, της δύναμης της αγάπης και της ανιδιοτελούς φιλίας. Η συγγραφέας Νόρα Πυλάροφ, δημιούργησε μια πολιτισμική έκρηξη συναισθημάτων, παραδόσεων και ηθικής σύνδεσης μεταξύ λαών, πολιτισμών και περιοχών σε ολάκερη την Ελλάδα και εκτός.


Αξίζει να διαβαστεί απο κάθε αναγνώστη και αναγνώστρια και να μυηθεί στα μυστικά μονοπάτια της Σμύρνης και της Ρωμιοσύνης καθώς και στο θαλασσινό αεράκι του πάθους της Χαλκιδικής που συναντάται στα λιμάνια της ζωής και ταξιδέψει στην πολυτελή Ζυρίχη αλλά και την έντονη Νέα Υόρκη με τα φώτα της να αντανακλούν την δυναμική των ανθρώπων.


Κυκλοφορει απο τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.




Ένας πετυχημένος και γοητευτικός άντρας κάνει μια απρόσμενη πρόταση γάμου στη γραμματέα του, με την οποία έχει τυπική σχέση. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά απολύτως ερωτική προσέγγιση μεταξύ τους. Η νεαρή γυναίκα προβάλλει αντίσταση στην αρχή, όμως παρά τη συναισθηματική του ψυχρότητα τον θέλει όσο τίποτε στον κόσμο. Αποδέχεται λοιπόν την πρότασή του και αρχίζει για τους δυο ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά και μια αδιέξοδη σχέση κυριαρχίας και υποταγής. Η συμβίωσή τους θα φέρει στην επιφάνεια παλιές ρωγμές και αναπηρίες, σκοτεινά πάθη και τραυματικές εμπειρίες από το δικό του μυστηριώδες παρελθόν και την περίεργη σχέση του με τον δίδυμο αδελφό του και το δικό της αγεφύρωτο χάσμα με την ελλειμματική οικογένειά της. Οι εύθραυστες ισορροπίες όμως διαταράσσονται και αλλάζει το σκηνικό, με την ηρωίδα να διαχειρίζεται ό,τι την πόνεσε και τη στιγμάτισε, και να ορίζει πια αυτή τους κανόνες.


«Δείξε μου», του λέει, όπως του είχε πει ακόμα μια φορά, μόνο που τώρα είναι αλλιώς, τώρα πρέπει αυτός να δοκιμαστεί, πρέπει να την κάνει ευτυχισμένη, να της δείξει τα μυστικά του σμιξίματος, να λατρέψει το κορμί της, να είναι εκείνος που θα την κάνει γυναίκα. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να την κρατήσει.


Η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται μια συναρπαστική περιπέτεια, αλλά και αφορμή για προβληματισμό πάνω στις αχαρτογράφητες περιοχές της γυναικείας ταυτότητας.


ΣΧΗΜΑ: 13 x 20 cm | 

ΣΕΛΙΔΕΣ: 432 | 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ |

ISBN: 978-960-19-0859-5 | 

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2021 


Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε πατώντας εδώ: Έρωτας Μάγος




© Bookaholic Thoughts Fever 2021






Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου