Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Συνομιλώντας... για τον Τσεχούδο και το Μαγικό Συρτάρι, με τον Στρατό Κασσιώτη.



Συνέντευξη Bookaholic Thoughts Fever

Συντάκτης: Νάντια Βαβάση
Συγγραφέας: Στράτος Κασσιώτης

Η στήλη των συνεντεύξεων του Bookaholic Thoughts Fever, αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί τον συγγραφέα Στράτο Κασσιώτη, ο οποίος θα μας μιλήσει για το πρώτο δημοσιευμένο βιβλίο του «Ο Τσεχούδος και το Μαγικό Συρτάρι»



Κύριε Στράτο Κασσιώτη, σας καλωσορίζουμε στο Bookaholic Thoughts Fever, και σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή να μας μιλήσετε για το πρώτο σας βιβλίο. 

Κ.Β. Αρχικά, θα ήθελα να σας συστήσω στους φίλους του Bookaholic Thoughts Fever. 
Από το βιογραφικό σας, κατάλαβα πως είστε μια πολυσχιδής προσωπικότητα αφού πέρα από την συγγραφική σας πένα, γνωρίζετε πιάνο και κλασσική μουσική και το 2016 δημιουργήσατε —μαζί με δύο φίλους σας— την μπάντα «Quantum VI» και το άλμπουμ «Κανόνες Λογικής» είναι το πρώτο άλμπουμ σας. 

Επίσης, έχετε σπουδάσει Μηχανικός Αυτοματισμού και εργάζεστε ως Τεχνικός Η/Υ. 

Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο, για να σας μάθουμε περισσότερο; 

Σ.Κ. Νομίζω τα γράψατε όλα με τα οποία ασχολούμαι! Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι πως εργάζομαι πάνω στην νέα μας δισκογραφική δουλειά με τίτλο “ΑΡΕΝΑ” που σκοπέυει να κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό.


Κ.Β. Το πρώτο σας δημοσιευμένο βιβλίο «Ο Τσεχούδος και το μαγικό Συρτάρι», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οσελότος, είναι ένα ανάγνωσμα εκκεντρικό και αγγίζει την φανταστική λογοτεχνία. 

Πείτε μας κάποια στοιχεία για την μαγική στιγμή της σύλληψης της ιδέας αλλά και έμπνευσης του καθώς και την ευκολία η δυσκολία της συγγραφής του. Τι σας ενέπνευσε στην συγγραφή του;

Σ.Κ. Νομίζω ήταν ένα πρωινό πριν πάω στην σχολή, όπου το προηγούμενο βράδυ, μαζί με την τραγουδίστρια της μπάντας μου, συζητάγαμε και κάναμε πλάκα στο messenger σχετικά με την φωνή της και το πόσο ταιριαστή είναι για αφήγηση. Με βάση αυτό άρχισα να της αφηγούμαι ότι μου ερχόταν στο κεφάλι, κυριολεκτικά, και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του βιβλίου. Ωστόσο δεν ήταν αυτή η πρώτη μορφή του, καθώς είχε προηγηθεί μια ηχητική version πολύ πιο ελεύθερη και κωμική! Ήταν η περίοδος της πρώτης καραντίνας, όπου μένωντας σππίτι αποφάσισα την ηχητική αυτή περιπέτεια να την κάνω βιβλίο με περισσότερη και λίγο πιο σοβαρή ανάλυση!


Κ.Β. Ο τίτλος του βιβλίου σας "ακούγεται'' σαν μουσική, θέλετε να μας πείτε πως προήλθε;

Σ.Κ. Ο τίτλος έχει προέλθει από ένα πολύ καλό μου φίλο, τον οποίο τον λέμε “Τσέχο” ως χαιδευτικό. Το συρτάρι αποτελεί ένα δικό μας αναγνωριστικό στην παρέα και αποτελεί όλες εκείνες τις στιγμές αστείες και μη που έχουμε ζήσει παρέα ως τώρα! 




Κ.Β. Πόσα άλλα βιβλία, διηγήματα, ποιήματα, χειρόγραφα η αποθηκευμένα στο word σας, έχετε στο συγγραφικό σας συρτάρι; 

Σ.Κ.  Αρκετές μικρές ιστορίες, what if's της ήδη υπάρχουσες και πολλά άλλα. Το κυριότερο είναι το δεύτερο μέρος του “Ο Τσεχούδος και το μαγικό Συρτάρι”. 


Κ.Β. Ποτέ καταλάβατε πως θέλετε να ασχοληθείτε  με την συγγραφή; Ποιο ήταν αυτό το συγγραφικό κλικ που σας οδήγησε στο σαγηνευτικό ταξίδι των γραμμάτων;

Σ.Κ. Ανέκαθεν μου άρεσε η συγγραφή και η αποτύπωση ιδεών σε χαρτί. Θυμάμαι ότι ιδιαίτερα μικρός διάβαζα πολλά βιβλία και χανόμουν στην σελίδες και προσπαθούσα με την δική μου φαντασία να οραματιστώ τις ιδεές και τις σκηνές που ήθελε να περάσει ο κάθε συγγραφέας στο έργο του.


Κ.Β. Υπάρχουν κάποια χόμπι, συνήθειες η γούρια που σας συντροφεύουν στην διάρκεια της συγγραφής; Πείτε μας από το πιο ασυνήθιστο μέχρι το πιο φυσιολογικό. 

Σ.Κ.  Δεν νομίζω πως έχω κάτι ασυνήθιστο! Τείνω να κάνω μεγάλα διαλλείματα κατά την συγγραφή. Δηλαδή μπορώ να γράψω μια σελίδα και μετά να το αφήσω για πολλές μέρες ή και μήνα και να πιαστώ ξανά αργότερα. Και αυτό γιατί προσπαθώ να περάσω τις ιδέες με βάση πραγματικά γεγονότα και ιστορίες που έχω ζήσει.


Κ.Β. Η πανδημία τόσο στη χώρα μας, οσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιούργησε πολλά ψυχολογικά θέματα, προβλήματα συμπεριφοράς και αίσθηση μοναξιάς σε πολλούς ανθρώπους.

Πιστεύετε πως μέσα από την ανάγνωση και την συγγραφή βιβλίων αλλά και την μουσική, οι άνθρωποι μπορούν να βρουν μια εσωτερική διέξοδο από την δυσκολία και την εσωστρέφεια της καθημερινότητας;

Σ.Κ. Σίγουρα! Είναι ένας τρόπος να φύγεις από την κατάσταση που ζούμε και να αφήσεις λίγο το μυαλό σου να ξεκουραστεί και να πλάσει άλλες εικόνες. Εικόνες που σύντομα, ευελπιστώ, θα ξαναέχουμε και θα ζούμε! Γιατί το βιβλίο μπορεί να σε βάλει στην ικανότητα να σκεφτείς, αλλά δημιουργικά, να αναλύσεις, να μάθεις για ένα νέο ζήτημα και γενικά να σε απορροφήσει από τα δρώμενα της καθημερινότητας. 



Κ.Β. Έχετε ταξιδέψει σε μέρη literature privelages; 
Από την πλευρά του αναγνώστη, σε χώρες η περιοχές όπου έχετε "ζήσει" μέσα από βιβλία αγαπημένων σας συγγραφέων —κλασσικών η σύγχρονων— και από την πλευρά του συγγραφέα, χώρες η περιοχές που έχετε γράψει σε πόνημα σας (δημοσιευμένο η μη) αλλά δεν είχατε πάει ποτέ. 

Σ.Κ.  Η αλήθεια είναι πως με την κατάσταση του κορονοιού, έχει μείνει στάσιμο αυτό το κομμάτι και εντός συνόρων. Σίγουρα θα ήθελα να επισκεφτώ την Ευρώπη γενικότερα και να ζήσω τα μέρη της. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, κάθε περιοχή αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Σε μέρη που αναφέρονται και στα δικά μου κείμενα, σίγουρα θα ήθελα να πάω στην Τήλο και στην Νεβάδα!


Κ.Β. Στο διαδίκτυο υπάρχουν σελίδες, ομάδες και blog, όπως το Bookaholic Thoughts Fever, όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναρτώνται κριτικές - απόψεις βιβλίων από αναγνώστες η και ομότεχνους. 
Τις διαβάζετε; Και πως αντιδράτε σε μια αρνητική κριτική όταν όμως είναι καλοπροαίρετη. 

Σ.Κ. Δεν νομίζω πως υπάρχει αρνητική κριτική εφόσον γίνεται , όπως ανέφερες, καλοπροαίρετα. Είναι ένας τρόπος να δεις με μια άλλη οπτική την δουλειά σου, να ακούσεις άλλες ιδέες και άλλα “μάτια” και να προσπαθήσεις να βελτιωθείς. Όταν έγραψα το βιβλίο, ζητούσα γνώμη στους δικούς μου ανθρώπους και κυρίως τι δεν τους άρεσε ώστε να μπορέσω αργότερα να το βελτιώσω και να το εξελίξω!


Κ.Β. Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Τι είδη λογοτεχνίας σας αρέσει να διαβάζετε; Και τι είδη μουσικής; Πείτε μας έναν αγαπημένο σας συγγραφέα/ποιητή και έναν αγαπημένο σας ερμηνευτή. 

Σ.Κ. Προτιμώ τον ελεύθερο μου χρόνο να τον αξιοποιώ σε ξεκούραση είτε σε βόλτες με στενά μου άτομα. Όταν διαβάζω κάτι, προτιμώ την εφηβική λογοτεχνία, αστυνομικές νουβέλες και ιστορικά βιβλία ενώ μουσική μιας και είμαι γέννημα θρέμα ροκάς, κυρίως ροκ ποπ αλλά και alternative/progressive μουσικές. 


Κ.Β. Έχετε την επιλογή να δειπνήσετε με έναν συγγραφέα/ποιητή και έναν ερμηνευτή/μουσικό. Ποιον θα επιθυμούσατε να περάσετε κάποιες ώρες μαζί;

Σ.Κ. Με συγγραφέα θα επέλεγε σίγουρα Tolkien. Ο τρόπος που έχει χτίσει αυτόν τον κόσμο στην μέση γη, νομίζω θα πρέπει να είναι αναφορά για όλους! Μόνο και μόνο για να μπορέσω να κατανοήσω τον τρόπο που σκέφτεται! Όσο αναφορά μουσικό, θα επιλέξω Freddy Mercury γιατί τον θεωρώ από τις μεγαλύτερες φωνές και μουσικές επιρροές στην ιστορία της μουσικής και θα ήθελα να δω τον τρόπο ερμήνευσής του από κοντά και να τον γνωρίσω σαν άνθρωπο. 


Κ.Β. Έχετε την επιλογή να δειπνήσετε με έναν συγγραφέα/ποιητή και έναν ερμηνευτή/μουσικό. Ποιον θα επιθυμούσατε να περάσετε κάποιες ώρες μαζί;

Σ.Κ. Όπως ανέφερα και πριν, τείνω να κάνω μεγάλα διαλλείματα κατά την συγγραφή, οπότε και αυτό λειτουργεί υπέρ μου καθώς μου δίνει την πολυτέλεια και να σκεφτώ ήδη υπάρχουσες ιδέες εκ νέου είτε να δημιουργήσω νέες με βάση νέες εμπειρίες που έχω ζήσει μέχρι τότε. 


Κ.Β. Πείτε μας το αγαπημένο σας απόφθεγμα η στίχο που είναι σύμβουλος σας στην καθημερινότητα και σας εκφράζει;

Σ.Κ. “Doesn’t have a point of view / Knows not where he’s going to / Isn’t he a bit like you and me?”  Από το άλμπουν των Beatles Rubber Soul το 1995. 


Κ.Β. Άν το βιβλίο σας ήταν τραγούδι σε ποιο είδος θα ανήκε; Η αν έχετε σκεφτεί ποιο τραγούδι θα ήταν; Νομίζω ότι είστε το πλέον κατάλληλο πρόσωπο που κάνω αυτή την ερώτηση. 

Σ.Κ. Δύσκολη ερώτηση! Λογικά θα επέλεγα το “Green Tampourine” , Lemon Pipers. 





Κ.Β Αυτή την περίοδο διαβάζετε κάποιο βιβλίο; Αν, ναι ποιο; Έχετε  φτιάξει #TBR για το 2022;

Σ.Κ. Λόγω μουσικών υποχρεώσεων δεν έχω καθίσει να διαβάσω κάτι αυτή την περίοδο και έχω μια μεγάλη λίστα να περιμένει! 


Κ.Β. Με ποιο κριτήριο αναζητάτε και αγοράζετε βιβλία; Το εξώφυλλο, την υπόθεση στο οπισθόφυλλο η κάτι άλλο; 

Σ.Κ. Αρχικά είναι η πλοκή, η περίληψη. Αν μπορεί να σε κερδίσει με λίγες λέξεις το πιθανό είναι πως θα σε κερδίσει και ως βιβλίο στο σύνολο. Από κει και πέρα φυσικά κοιτάω και το εξώφυλλο, πάντα μου άρεσαν τα ιδιαίτερα σε στυλ εξώφυλλα και χρώματα. 


Κ.Β. Τι περιλαμβάνεται στα επόμενα συγγραφικά και μουσικά σας σχέδια; 

Σ.Κ. Μουσικά ετοιμάζεται η δεύτερη μας δουλειά με τίτλο “Αρένα” καθώς και το βιντεοκλίπ ενώ συγγραφικά ετοιμάζω το δεύτερο μέρος της ιστορίας του “Τσεχούδου” που θα είναι αρκετά πιο ώριμο και ενδεχομένως σκοτεινό σε κάποιες υφές του. 


Κ.Β. Ερώτηση κρίσεως. Σας τίθεται το διλημμα Μουσική η Συγγραφή. Ποιο από τα δύο θα διαλέξετε και γιατί. 

Σ.Κ. Αυτό το σκεφτόμουν και εγώ κάποια στιγμή. Νομίζω πως σε ένα ενδεχόμενο τέτοιο δίλλημα, θα επιλέξω την οδό της μουσικής την οποία και ακολουθώ εδώ από τα 5 μου και δεν νομίζω πως θα βαδίσω αλλού μελλοντικά! 

Κύριε Στράτο Κασσιώτη, σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την όμορφη συζήτηση. 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ο,τι κάνετε, καλοτάξιδο το βιβλίο σας και καλή συγγραφική και μουσική πορεία.


Η σελίδα του βιβλίου στο Facebook είναι εδώ. Ακολουθήστε την για να μαθαίνετε όλα τα νεότερα του συγγραφέα. 

Το βίντεο του βιβλίου μπορείτε να το δείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα στη στήλη “Αφιερώματα”  εδώ στο blog μας. 


© Κωνσταντίνα Βαβάση για το Bookaholic Thoughts Fever 25/01/21
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου