Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

5 προτάσεις Βιβλίων Φαντασίας στην Ξένη Λογοτεχνία.

5 Βιβλία Φαντασίας - Ξένης Λογοτεχνίας Που Προτείνω Ανεπιφύλακτα


Έχω μεγαλώσει με ένα βιβλίο φαντασίας χωμένο στην αγκαλιά μου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου διάβαζα και ξέρω καλά ότι τα βιβλία φαντασίας είναι το είδος μου. Ιδιαίτερα εάν συνδυάζονται και περιλαμβάνουν λίγο έρωτα ή λίγο μυστήριο, με έχουν κερδίσει για τα καλά.


Από πολύ μικρή, διαβάζοντας, αυτό που κατάλαβα ήταν ότι η πλοκή και οι χαρακτήρες παίζουν πολύ βασικό και σημαντικό ρόλο σε ένα βιβλίο - αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όμως, αυτό που έκανε από πάντα κάποιο βιβλίο να ξεχωρίζει στα νεανικά μου μάτια ήταν, είναι και θα είναι ο τρόπος γραφής.


Ως συγγραφέας, πιστεύω και ξέρω ότι μπορείς να πεις κάτι με χιλιάδες, αμέτρητους κυριολεκτικά τρόπους. Αυτό δίνει απεριόριστες ευκαιρίες στον/ στην συγγραφέα να εκφράσει και να αποδώσει μια συγκεκριμένη σκηνή με τον τρόπο που πιστεύει ότι θα αγγίξει περισσότερο τον αναγνώστη και θα είναι πιο αληθινή. 


Έτσι, τα βιβλία φαντασίας που προτείνω σήμερα (αφορούν αποκλειστικά ξένη λογοτεχνία, σε επόμενο άρθρο θα γράψω εννοείται και για ελληνική λογοτεχνία), ξεχωρίζουν στην καρδιά μου όχι μόνο ως ιστορίες, αλλά και ως τρόπος γραφής και έκφρασης. 



  1. Harry Potter


Το βασικό που θέλω να τονίσω εδώ είναι πως δεν πρόκειται απλά για ακόμα ένα βιβλίο. Η συγγραφέας της σειράς Harry Potter, με επτά καταπληκτικά κι ασυναγώνιστα βιβλία να διαδέχονται το ένα το άλλο ως μέρος της ίδιας ιστορίας ενός νεαρού μάγου, έχει προσφέρει στη λογοτεχνία μια μοναδικότητα ανάγοντας το φανταστικό είδος σε συγγραφικό φαινόμενο.


Ο μικρός Harry Potter είναι ένας εντεκάχρονος μάγος που δεν ξέρει για τις μαγικές του ικανότητες, την αληθινή ιστορία της οικογένειάς του, το μαγικό σχολείο όπου εκπαιδεύονται οι μάγοι. Βασικά, δεν γνωρίζει καν ότι υπάρχει μαγεία. Όταν φτάνει η ώρα του να το ανακαλύψει, η ζωή του αλλάζει άρδην και βρίσκει τον εαυτό του σε νέα μέρη με καινούριους, απρόσμενους φίλους, μπλεγμένος σε περιπέτειες που κανείς ποτέ δεν πίστευε ότι θα ζήσει και θα καταφέρει μάλιστα να βγει ζωντανός μέσα από αυτές.


Ο ρυθμός του κάθε βιβλίου, η μελωδικότητα που χτίζουν οι λέξεις, η σπάνια και διαρκώς ανατρεπτική πλοκή, οι πολύπλευροι και αυθεντικοί χαρακτήρες και κυρίως, η συγκλονιστική γραφή της J. K. Rowling ανάγουν το συγκεκριμένο έργο σε αριστούργημα. Είτε είσαι αναγνώστης είτε συγγραφέας, για εμένα οφείλεις να διαβάζεις έστω κάποιο από τα βιβλία της σειράς. Είναι γεμάτο μηνύματα και θα σου προσφέρει σίγουρα πολλά.




  1. Ο Άρχοντας Των Δαχτυλιδιών



Επική φαντασία, που ξεχωρίζει για το πρωτοποριακό στυλ της και τις σκοτεινές αλλά άκρως αληθινές περιγραφές της. Πρόκειται για μια τριλογία του συγγραφέα J. R. R. Tolkien, ο οποίος ουσιαστικά εισήγαγε τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις για κάθε βιβλίο φαντασίας που ακολούθησε.


Η ιστορία του δεν μοιάζει με τίποτα που έχεις διαβάζει και προσωπικά μου θυμίζει τον μύθο “Τριστάνο και Ιζόλδη” με τεράστιες φυσικά διαφορές. Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από τον δικό μας, μέσα στον οποίο ζουν πλάσματα μαγικά και μαγευτικά όπως τα Χόμπιτ, τα Ξωτικά, οι Νάνοι, τα Ορκς και οι Άνθρωποι. Ένα από τα μικρόσωμα Χόμπιτ βρίσκεται ξαφνικά χρισμένο με την αποστολή να μεταφέρει ένα μαγικό δαχτυλίδι στο επίκεντρο και την πηγή κάθε κακού.


Η γραφή των βιβλίων εκτυλίσσεται αργά και εμβαθύνει όσο προχωράει, καθώς ο συγγραφέας χτίζει σταδιακά πλοκή, χαρακτήρες και έναν επικό κόσμο. Το τελικό κράμα είναι συγκλονιστικά ανεπανάλληπτο και σίγουρα κερδίζει τον αναγνώστη, προσφέροντάς του ουσιαστικά συναισθήματα που θα του θυμίζουν αυτήν την περιπέτεια φαντασίας μια ζωή.



  1. Δαιμονικές Μηχανές - Θανάσιμα Εργαλεία



Ένας κόσμος αξιοζήλευτος, δημιουργημένος με πολύ μεράκι από τη συγγραφέα Cassandra Clare, μας ταξιδεύει όπως λίγες φορές μας συμβαίνεια με μια σειρά βιβλίων φαντασίας. Οι ήρωες, άκρως αληθινοί και πονεμένοι, ξεδιπλώνουν ιστορίες έρωτα, μυστηρίου, προδοσίας, δολοπλοκιών και περίπλοκων οικογενειακών σχέσεων που μας συναρπάζουν.



Οι χαρακτήρες είναι τόσο καλοστημένοι που ερωτεύεσαι να ζεις παρέα τους, ενώ η υπόθεση και η πλοκή διαφέρει από οτιδήποτε έχεις διαβάσει μέχρι τώρα. Πρόκειται για μια πολύ πρωτότυπη ιδέα που αποδίδεται με έναν ιδιαίτερο και ελκυστικό τρόπο από τη συγγραφέα, κερδίζοντας όλο και περισσότερο τον αναγνώστη σε κάθε σελίδα, τόσο που αγωνιά να μάθει τη συνέχεια.


  1. Το Τεστ



Η συγκεκριμένη τριλογία του Dashner James ειλικρινά με συνεπήρε και απορώ γιατί δεν είναι πιο διαδεδομένη στο ελληνικό κοινό. Αυτό που έχει χτίσει ο συγγραφέας διαφέρει από κάθε τι που έχω διαβάσει μέχρι τώρα, καθώς ο κόσμος του - άκρως δυστοπικός και αυθεντικός - προσφέρει αλήθειες που είναι πολύτιμες για κάθε αναγνώστη.


Ο πρωταγωνιστής του, καθώς και όλοι οι χαρακτήρες είναι δομημένοι απολύτως άρτια και η ιστορία σε κερδίζει και σε μαγνητίζει από την πρώτη κιόλας πρόταση. Μου έκανε τόσο εντύπωση σαν βιβλίο, κυρίως γιατί ταυτίστηκα πλήρως με τις ακραίες περιπέτειες των ηρώων αλλά και επειδή έγινα ένα με τον κόσμο που έχει πλάσει ο συγγραφέας.


Η δομή της ιστορίας και της πλοκής, η έντονη και αναλυτική γραφή που ξεκουράζει τον αναγνώστη, τα πολύ ιδιαίτερα κοινωνικά μηνύματα που περνάει η σειρά των βιβλίων, συνδυαστικά με απρόσμενες εξελίξεις και στοιχεία ρεαλισμού που συναρπάζουν σίγουρα κέρδιζαν την ψυχή μου ολοκληρωτικά. Το προτείνω από τα βάθη της καρδιάς μου και προσωπικά, δεν έμεινα στην μια ανάγνωση της τριλογίας. 


  1. Hunger Games


Δεν ξέρω τι να πρωτοπώ για τη συγκεκριμένη τριλογία ξενόγλωσσης φαντασίας. Η συγγραφέας και δημιουργός της Suzanne Collins σκέφτεται και στήνει κάτι τόσο καινοτόμο που ειλικρινά απολαμβάνεις κάθε βήμα αυτής της περιπέτειας.


Το εντυπωσιακό επίτευγμα της συγγραφέως εδώ είναι το γεγονός ότι η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και σε ενεστώτα, κάτι που αποτελεί γενικά μια εξαιρετικά δύσκολη και σπάνια επιλογή γραφής στον λογοτεχνικό κόσμο. Ωστόσο, ο ρυθμός των βιβλίων και των γεγονότων είναι τόσο άμεσος και γρήγορος που προσωπικά δεν το συνειδητοποίησα καν παρά μόνο προς το τέλος του τρίτου βιβλίου της σειράς.


Πρόκειται για μια ιστορία που είναι κατά πολλές έννοιες προφητική και, μέσα από την ανάγνωση, προσφέρονται μια σειρά από κοινωνικά και όχι μόνο μηνύματα που σίγουρα σου αλλάζουν την οπτική πάνω σε αρκετά σύγχρονα θέματα. Η ηρωίδα είναι από τις λίγες δυναμικές γυναίκες της λογοτεχνίας που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μέσα από αυτά τα βιβλία, σπάζοντας κάθε ταμπού και κοινωνικό μοτίβο περί αδυναμίας του γυναικείου φύλου. 


Η ιστορία είναι αρκετά περιεκτική σε χαρακτήρες και προκαλεί έντονα συναισθήματα σε κάθε της βήμα, ενώ σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως όχι μόνο καινοτόμα, αλλά και αποκαλυπτική.



Συνολικά, αυτά τα πέντε βιβλία φαντασίας - ξενόγλωσσης λογοτεχνίας κέρδισαν επάξια μια θέση στην καρδιά μου και έχουν αιχμαλωτίσει τις σκέψεις μου ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την ανάγνωσή τους. Κάθε ένα από αυτά έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα προσφέροντας κάτι φρέσκο και αναζωογονητικό στον λογοτεχνικό κόσμο. Αυτές, φυσικά, είναι οι δικές μου κορυφαίες επιλογές. Αναμένω να μοιραστείς και τις δικές σου.


©Φιλομένη Φλογερού για το Bookaholic Thoughts Fever ® 19/03/2022



Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου