Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

«Συνέντευξη με τη Νόπη Χατζηιγνατιάδου»

Καλησπέρα σε όλους, στη στήλη της εβδομαδιαίας συνέντευξης, αυτή την εβδομάδα, στο BookaHolic Thoughts, φιλοξενούμε την ποιήτρια, Νόπη Χατζηιγνατιάδου.

Νόπη, καλώς ήρθες και σ'ευχαριστουμε και για τον χρόνο που διέθεσες για να απαντήσεις στις ερωτήσεις της συνέντευξης!



Β.Τ. Τι είναι ποίηση για σας;

Ν.Χ.Καταφύγιο

Β.Τ. Πότε ξεκινήσατε να γράφετε; Και ποιο ήταν το έναυσμα;

Ν.Χ. Την περίοδο της εφηβείας, με αφορμή την ανάγκη εσωτερικής αναζήτησης.

Β.Τ. Πώς βρίσκετε τις ιδέες σας; Και από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

Ν.Χ. Ο άνθρωπος είναι η αφορμή, το αίτιο και το αποτέλεσμα!

Β.Τ. Υπάρχει κάποιο μέρος, αντικείμενο, τραγούδι ή όλα αυτά μαζί, που πυροδοτεί την έμπνευση σας για γραφή; Ποιες ώρες είναι "γόνιμες" για εσάς;
Σας αρέσει νύχτα ή μέρα να γράφετε;

Ν.Χ. Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο! Απροσκάλεστη έρχεται και σε ανύποπτο χρόνο και τόπο η έμπνευση!

Β.Τ. Πόσες ποιητικές συλλογές έχετε γράψει και ποια είναι η αγαπημένη σας;

Ν.Χ. Τρεις ποιητικές συλλογές μου έχουν εκδοθεί και η αγαπημένη μου είναι η συλλογή «Ρωγμές στο ανέφικτο».

Β.Τ. Σαν δημιουργός παθαίνετε ποτέ «Ποιητική αφλογιστία» και σαν αναγνώστρια «Αναγνωστική ύφεση» ; Κι αν «ναι», πώς τα ξεπερνάτε;

Ν.Χ. Φυσικά και συμβαίνει κάποιες περιόδους και συνήθως κάτι κυοφορείται, μα ακόμα κι αν δεν κυοφορείται απλά αποδέχομαι ό,τι συμβαίνει! Αποδέχομαι γενικότερα ό,τι «παθαίνω» και ό,τι αισθάνομαι!

Β.Τ. Έχετε σπουδάσει; Τι αποκομίσατε από τις σπουδές σας; Ασκείτε το επάγγελμα σας;

Ν.Χ. Ως φοιτήτρια και ως απόφοιτη εν συνεχεία Θεολογίας ένιωσα ότι απέκτησα μια επιπλέον εσωτερική ομορφιά, που χρειαζόμουν και η οποία μου άνοιξε φως στην έμπνευση και στη δημιουργία! Αυτήν την περίοδο σπουδάζω ένα διαφορετικό αντικείμενο, καθώς διανύω το τρίτο έτος στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών σε ΤΕΙ, που στεγάζεται στην πόλη μου και αποκτά για εμένα ένα διαφορετικό κίνητρο και ενδιαφέρον. Το κρασί είναι μια άλλη ερωτική ποίηση. Είμαι ελεύθερη επαγγελματίας και ταυτόχρονα ένα ιδιόρρυθμο κράμα!

Β.Τ. Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί; Το έχετε ξαναδιαβάσει έκτοτε;

Ν.Χ. Τα βιβλία του Καζαντζάκη αποτελούν διαχρονική αξία και ανεκτίμητη παρακαταθήκη!

Β.Τ. Ποιο βιβλίο προτείνετε ενθέρμως αυτή την εποχή; Και ποιος είναι για σας ο ορισμός του καλού βιβλίου;

Ν.Χ. Δεν είναι ένα μόνο βιβλίο, είναι βιβλία που ενισχύουν τη θετική σκέψη και την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος της ψυχής. Αυτή η εποχή έχει ανάγκη τον επαναπροσδιορισμό και έναν άνεμο αισιοδοξίας και θετικής οπτικής. Εάν βελτιώσουμε όλοι τη σκέψη μας, ο κόσμος που ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας, θα αλλάξει!
Καλό βιβλίο είναι εκείνο που εκτός από το ταξίδι που μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη ταυτόχρονα τού ανοίγει εύχρηστα και εποικοδομητικά παράθυρα και πόρτες, ούτως ώστε να επιτευχθεί, κυρίως, εφαρμογή της γνώσης!

Β.Τ. Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό τον καιρό; Γενικά, πώς επιλέγετε τα βιβλία που αγοράζετε; Με βάση τον συγγραφέα/ποιητή, την υπόθεση/ τους τίτλους ποιημάτων ή από το εξώφυλλο;

Ν.Χ. Αυτήν την περίοδο διαβάζω ιστορικά βιβλία μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, τα οποία θέλω να χρησιμοποιήσω ως πηγές για κάτι νέο που ξεκινώ συγγραφικά. Στην επιλογή βιβλίου συντελούν όλα όσα αναφέρατε ή ορισμένα εξ αυτών κάθε φορά.

Β.Τ. Πόσο οργανωμένη είναι η βιβλιοθήκη σας; Μπορείτε να βρείτε εύκολα, ένα βιβλίο άμα το ψάχνετε; Επίσης προσέχετε τα βιβλία σας ή τα τσακίζετε, τα υπογραμμίζετε σε σημεία που σας ενδιαφέρουν και σημειώνετε επάνω σ' αυτά;

Ν.Χ. Οργανωμένη δεν είναι ιδιαίτερα, μια επιθυμητή αταξία υπάρχει στη ζωή μου, όμως με ευκολία θα ανταμώσω με εκείνο που θέλω, είτε είναι βιβλίο, είτε οτιδήποτε άλλο! Δεν τσακίζω τα βιβλία, τα υπογραμμίζω όμως και κρατώ σημειώσεις στο πλάι των παραγράφων.

Β.Τ. Με ποιον-α συγγραφέα ή Ποιητή/Ποιήτρια θα θέλατε να δειπνήσετε, αν είχατε την ευκαιρία;

Ν.Χ. Με τον Χρήστο Γιανναρά - ένας σύγχρονος φιλόσοφος και μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, που με μαγεύει!

Β.Τ. Θα'θελατε να μας πείτε, το κριτήριο που  επιλέξατε αυτούς τους τίτλους στις ποιητικές συλλογές που έχετε εκδώσει;

Ν.Χ. «Αναζητώντας το Άλφα», η εξερεύνηση της εσωτερικής ομορφιάς, το «γνώθι σαυτόν», η αναζήτηση της ταυτότητας ή της αρχής.
«Ιέρεια ουρανού και θάλασσας», ένας κόσμος με χρώματα, εικόνες, ουρανό και θάλασσα.
«Ρωγμές στο ανέφικτο», μια θετική έκβαση που θα επιθυμούσα να χαρακτηρίζει την εποχή μας, αυτήν την εποχή που διανύουμε, καθώς όποτε το ανέφικτο φέρει ρωγμές οδηγείται αναγκαστικά και σταδιακά στο εφικτό, στο επιθυμητό και στην πραγμάτωση του ονείρου.
Ο τίτλος δηλώνει την αναγκαία μετάβαση της εποχής μας, ό,τι φαινομενικά ανέφικτο μοιάζει με επιμονή και βαθιά πίστη σε εφικτό μεταβάλλεται.
Προκαλώντας λοιπόν ρωγμές σε ανέφικτους στόχους της εποχής του ο άνθρωπος δύναται να φτάσει εκεί όπου επιθυμεί, αργά ή γρήγορα. Ο άνθρωπος είναι ιδιαίτερα ικανός όταν στοχεύει και όταν οραματίζεται.

Β.Τ. Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον, τι σας εμπνέει περισσότερο;

Ν.Χ. Όλα μαζί είμαι εγώ, όλα μαζί είναι ο άνθρωπος κι όλα μαζί επομένως πηγές έμπνευσης είναι.

Β.Τ. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Αναμένεται σύντομα να εκδώσετε την επόμενη ποιητική συλλογή σας;

Ν.Χ. Δεν σκοπεύω στο εγγύς μέλλον να εκδώσω ποιητική συλλογή.

Β.Τ. Θα θέλαμε μέσα σε λίγες γραμμές να μας περιγράψετε τον εαυτό σας, τα μειονεκτήματα/πλεονεκτήματα που σας βοηθούν ή εμποδίζουν για να γράψετε, πώς σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας αλλά και τι σημαίνει για σας ο έρωτας και, ποιος ο ρόλος του στη ζωή σας;

Ν.Χ. Χαρακτηρίζομαι από πάθη, επιθυμίες, επιμονή, υπομονή, όνειρα, αισιοδοξία, θετική αύρα, αδυναμίες , που εμπόδια δεν είναι!
Ο ελεύθερος χρόνος μου αναλώνεται με βιβλία, μουσική και με φίλους μου αγαπημένους!
Ο έρωτας είτε απτός και ρεαλιστικός, είτε πλαστός και φανταστικός αποτελεί μια δύναμη μαγείας και ανύψωσης για το μυαλό, την ψυχή και τη σάρκα μου! Ο έρωτας με ψηλώνει, ούτως ή άλλως μέσα μας ζει, γιατί «ο άνθρωπος από έρωτα και για έρωτα δημιουργήθηκε».

Β.Τ. Πιστεύετε, πώς ο συγγραφέας/ποιητής πρέπει να ζει έντονα και ακραία για να εμπνευστεί; Μια πληκτική ζωή τι επίδραση μπορεί να έχει στο έργο ενός συγγραφέα/ποιητή; Μόνο τα ρίσκα, οι εναλλαγές ή ο πόνος τροφοδοτούν την έμπνευση;

Ν.Χ. Δεν υφίσταται η λέξη «πρέπει» ούτε στη ζωή, ούτε στη συγγραφή! Όλα είναι έμπνευση και παντού υπάρχει, αρκεί να έχει κανείς τέτοια μάτια που να βλέπουν!

Β.Τ. Πιστεύετε πως ή συγγραφή είναι μια εποικοδομητική διέξοδος ορισμένων ατόμων, όπου αποφορτίζονται αποτυπώνοντας στο χαρτί (ή στην οθόνη, πλέον) όλα τους τα συναισθήματα; Δηλαδή, λειτουργεί ή γραφή, έμμετρη ή πεζή ως ένα είδος ψυχοθεραπείας; Γιατί στις μέρες μας όλο και περισσότερα άτομα πάσχουν από κάποιου είδους ψυχολογική διαταραχή όπως κατάθλιψη, αγοραφοβία, κρίσεις πανικού η από κάποιου άλλου είδους εξάρτηση.

Ν.Χ. Είναι ψυχοθεραπεία η γραφή, μαζί κι αυτογνωσία.

Β.Τ. Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα/ ποιητή; Στην χώρα μας δίνονται οι κατάλληλες ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς να αναδείξουν το ταλέντο τους;

Ν.Χ. Αποφεύγω να συμβουλεύω! Συμβουλεύουν κι αποδεικνύουν ο βίος μας και τα παραδείγματά που προσφέρουμε, τα οποία ενδεχομένως να είναι προς μίμηση ή προς αποφυγή! Σε ορισμένους νέους δημιουργούς προσφέρονται ευκαιρίες.

Β.Τ. Ολοκληρώνοντας αυτή την όμορφη συζήτηση θα θέλαμε να μας πείτε πως μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας, όσοι επιθυμούν αλλα και που μπορούν να αποκτήσουν τις ποιητικές συλλογές σας.

Ν.Χ. Κατόπιν παραγγελίας σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο email: xatzpar@gmail.com , καθώς και σε ράφια συγκεκριμένων βιβλιοπωλείων.


Ας κλείσουμε «Ποιητικά», με το αγαπημένο ποίημα σας,δικό σας ή άλλου ποιητή.


«Ανάταση»
Δυσνόητες ρωγμές στο ανέφικτο, όμοιες μ’ εκείνες που σου χάραξαν στο μέτωπο, λίγο πριν την εκούσια θυσία... όμοιες με τα λαβωμένα, απ’ τα χέρια ενός παιδιού, φτερά μιας πεταλούδας...
Ρωγμές, ακαθόριστες, που ασελγούν, στης γαλήνης τα σώματα, που ραπίζουν σπερματικές διαθλάσεις, στην ανοργασμική, πλέον, ακοή σου...
Ρωγμές, στις αισθήσεις που φύλαξες, για τον έρωτα μιας καταδότριας νύχτας...
Κι η ψυχή σου, ως και η μικρή ψυχή σου, δε χωράει σε ορίζοντες, μα υπομένει γενναία το τραχύ των ρωγμών...
Κι εκείνο της πεταλούδας το πέταγμα, ματαιώθηκε πάλι...


Νόπη, σ'ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία και καλοτάξιδες οι ποιητικές συλλογές σου.

Ευχαριστώ θερμά για το «κάλεσμα»! Εύχομαι σε εσάς και σε όλον τον κόσμο μέρες με περισσότερο φως, δικαιοσύνη κι αγάπη!



Επιμέλεια συνέντευξης-σύνταξης:
Νάντια Βαβάση ©Bookaholic Thoughts 2016

*********************************************************************************************************

[ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ]
Η Νόπη Χατζηιγνατιάδου γεννήθηκε στην Πτελέα Δράμας.
Είναι απόφοιτη Θεολογίας του ΑΠΘ, φοιτήτρια στο τμήμα «Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών», Δράμας ΑΤΕΙ του ΑΜΘ και ελεύθερη επαγγελματίας.
Oι ποιητικές συλλογές της: «Αναζητώντας το Άλφα, 2009 εκδόσεις Ωρίωνας» και «Ιέρεια ουρανού και θάλασσας, 2011 εκδόσεις Βεργίνα», έτυχαν βράβευσης.
Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικά, στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Έχει συμμετάσχει σε ημερολόγια και ανθολόγια ποίησης.
Έλαβε βραβεία και επαίνους σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ποίησης.
Έχει ασχοληθεί, επίσης, με ραδιοφωνικές παραγωγές τέχνης και λόγου.
Από τις εκδόσεις «Βεργίνα» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2014 η πρώτη έκδοση της τρίτης ποιητικής συλλογής της «Ρωγμές στο ανέφικτο», και τον Απρίλιο του 2015 η δεύτερη έκδοση της συλλογής.

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου