Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Κριτική "Η κατάσκοπος" του Paulo Coelho

Το νεο βιβλίο του Paulo Coehlo "Η κατάσκοπος" ειναι ενα διαφορετικό βιβλίο απο οσα εχει γράψει ο συγγραφέας ως τωρα.
Ειναι μια έκπληξη για κάθε αναγνώστη που θαυμάζει τη γραφή του Coelho καθώς πρόκειται για ενα μυθιστόρημα που βασίζεται
στη βιογραφία της Ολλανδής χορέυτριας και  Κατασκόπου "Μάτα Χάρι", το οποιο συνδυάζει μυθοπλασία σε ορισμένα σημεία,  μεσω σκηνών και διαλόγων, που επινοήθηκαν απο τον συγγραφέα για την πορεία της ιστορίας, με βιογραφικά στοιχεία μεσα απο πραγματικά γεγονότα, τα οποια συνέβησαν την περίοδο που έζησε η ιστορική προσωπικότητα που αποτελεί την ηρωίδα του συγγραφέα.



Το βιβλίο αποτελείται απο δυο  μέρη,  στο πρώτο μέρος η Ματα Χάρι, σε πρώτο πρόσωπο, σαν να γράφει το ημερολόγιο της, αφηγήται με πάσα λεπτομέρεια, τη ζωη της απο τοτε που ηταν φοιτήτρια Γυμνασίου και  υπέστη σεξουαλική κακοποίηση  απο το διευθυντή του σχολείου της, κατι που συντέλεσε καταλυτικά  στην διαμόρφωση της προσωπικότητας της, μέχρι και την ημέρα που περίμενε να εκτελεστεί,  ύστερα απο την απόφαση  του Τρίτου Έκτακτου Στρατοδικείου Παρισιού, το οποιο την καταδίκασε σε θάνατο λογω επαφών με τον εχθρο και κατασκοπεία.
Στο δεύτερο μερος του βιβλίου,  ο συνήγορος της Ματα Χαρι, Δρ. Κλουνέ, 11 ωρες πριν την τελευταία φορά που θα ειδωθούν, αποφασίζει να της γράψει μερικές σελιδες με ολα οσα ήθελε πολυ καιρο να της πει, αλλα δεν ειχε καταφέρει λογω των περιοριστικών όρων στις φυλακές που ηταν κρατούμενη, αλλα και να απενοχοποιηθεί για το γεγονός οτι δεν κατάφερε να την υπερασπιστεί οπως έπρεπε για να καταφέρει να την αθωώσει.

Η Μάτα Χάρι, ηταν μια γυναίκα που λάτρευε την ελευθερία, που ζούσε για το παρόν και που λάτρευε να τη θαυμάζουν. Έτρεφε τη ματαιδοξία της με αγορές νεας γκαρνταρόμπας δυο φορες τον χρόνο και προσπαθούσε με καθε μεσο να εισέλθει στα σαλόνια της αριστοκρατίας, εστω και αν αυτο το μέσο ηταν η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και η πλουσιοπάροχη ζωή που τις προσέφεραν. Οι εραστές της ηταν καθε εθνικότητας, κατι που λειτούργησε αρνητικά στην καταδίκη της, αφου θεωρήθηκε στα επιβαρυντικά στοιχεία το γεγονός οτι περασαν απο το κρεββάτι της Γερμανοί και Γάλλοι λοχαγοί. Στη συλλογή στοιχείων του στρατοδικείου, θεώρησαν πως η Μάτα Χάρι  η ηταν πολύ έξυπνη και μπορούσε να ελλίσεται ενω ηταν διπλή πράκτορας  η ηταν αθώα αφου οπως αναφέρεται περιπαικτικά τα στοιχεία που ειχαν στα χερια τους δεν ηταν άξια  ουτε να καταδικάσουν μια γατα!

Στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές στους Έλληνες φιλοσόφους και την ελληνική μυθολογία, οπου περιγράφεται και ο μύθος της Ψυχής και του έρωτα. Η Μάτα Χάρι, ερωτέυτηκε μια φορα, εναν Ρώσο, τον οποιο στήριξε οταν εκείνος τυφλώθηκε, ομως στη δίκη της ηταν ενας ακόμη κατήγορος, παρόλο που εκείνη για χαρη του διακινδύνευσε. Πριν, τον Ρώσο δεν ειχε ερωτευτεί ποτε παρα εκανε σεξ μηχανικά, χωρις ιχνος συναισθήματος. Ήταν,  εκεινος ο βιασμός, οχι μόνο του σώματος αλλα και της ψυχής πουτην εκανε να μην πιστεύει στον ερωτα και την αγάπη αλλα μονο στην στιγμιαία απόλαυση και στα υλικά  αγαθά.
Μόνο μια στιγμή, σε μια παραλία παρέα με τον ατζέντη της , συνηδητοποίησε την κενότητα της ζωής της και αναρωτήθηκε ποια ειναι και ποια ήθελε να ειναι αλλα πλεον δεν μπορούσε παρα να συνεχίσει την πορεία που της κλήρωσε η ζωη. Εκει, αφέθηκε στα δάκρυα της ψυχης της, ξέσπασε μιλώντας πρώτη φορα για την μεχρι τοτε πορεία της,  και ένιωσε πως εστω και για λιγο λυτρώθηκε.

Μεσα απο την εξαιρετική αφήγηση των διαλόγων και γεγονότων,  ο συγγραφέας μεταδίδει στον αναγνώστη μηνύματα ζωής, όπως άλλωστε σε κάθε του βιβλίο,  για την αγάπη, τον έρωτα, τις επιλογές μας και πως αυτες μπορούν να καθορίσουν ολόκληρη τη ζωη μας, τη μεταμέλεια ( εκεί δίνεται η διττή σημασία της λέξης σύμφωνα  με τους Έλληνες,  σημαντική αναφορά απο τον Coelho), τις επιπτώσεις της υπέρμετρης ματαιοδοξίας και πολλα άλλα.

Η ανάγνωση δεν κουράζει σε κανένα σημείο,  αφου έχουμε γρήγορη εναλλαγή στα κεφάλαια και πλοκή δεμένη που δεν "χάνει" πουθενά  και η ιστορία ρεει εύκολα.

Ο Φάκελος Μάτα Χάρι,  άνοιξε το 1997 απο τις Βρετανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, απ` οπου αντλήθηκε το υλικό της έρευνας του Coelho αλλα και ολων οσων ασχολήθηκαν και θα ασχοληθούν με την ιστορία της. Το 2013 θα δει τη δημοσιότητα και νεο "κρυφό" υλικό, το οποιο  κατα πασα πιθανότητα θα φωτίσει τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης.

Το μυθιστόρημα αυτο, πραγματοποιεί  μια σφαιρική ανάλυση της προσωπικότητας της Μάτα Χάρι, οπου κάθε αναγνώστης θα αναρωτηθεί αν πρόκειται για μια γυναίκα  που αγωνίστηκε για την ελευθερία της, τη χειραφέτηση της σε εναν ανδροκρατούμενο κόσμο,  μεσα απο τα πυρά του πολέμου και "θυσιάστηκε" για να καλυφθούν  τα γεγονότα του πολέμου,  ενα είδος αντιπερισπασμού που λειτουργεί ως τις μερες μςς, σε κάθε  χώρα, η πρόκειται για μια διπλή πράκτορα που μέσω της γοητείας της αποπλανούσε τους άντρες με σκοπό να εκμαιέυει στοιχεία για τη Γαλλική και Γερμανική υπηρεσία;
Το ερώτημα δύσκολα να απαντηθεί ως σήμερα, ίσως ομως τα νεα στοιχεία το ερχόμενο ετος να δώσουν σαφείς απαντήσεις και για ολους τους ερευνητές αλλα και για καθε επόμενο συγγραφέα που θα καταπιαστεί με το ιδιο θεμα.

©Νάντια Βαβάση 27/11/16

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου