Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Άποψη:Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε - Γιούνας Γιούνανσον

http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1001321/o-ekatontaxronos-poy-phdhkse-apo-to-parathyro-kai-eksafanisthke

Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε 
Γιούνας Γιούνανσον

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, θεωρώ πως θα συμφωνήσετε μαζί μου, μόλις διαβάσουμε σ' ένα βιβλίο πως το έχει γράψει σκανδιναβός συγγραφέας αμέσως έρχεται στο μυαλό μας πως έχουμε να κάνουμε με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ο Γιούνανσον όμως αποτελεί μια εξαίρεση διότι συνδυάζει τη σάτιρα, την ιστορία, το παράλογο και ίσως μια μικρή δόση αστυνομικού μυθιστορήματος αλλά το τελευταίο όχι όπως το περιμένετε.

Η ιστορία μας ξεκινά με τον Άλαν που συμπληρώνει τα εκατό του χρόνια, στο διπλανό δωμάτιο του ετοιμάζουν πάρτι, όμως δεν βρίσκεται στο σπίτι του, αλλά σε γηροκομείο και ένας άνθρωπος που έχει ζήσει τόσα χρόνια, έχει συναντήσει τόσες προσωπικότητες, έχει βιώσει όλα τα ιστορικά σκαμπανεβάσματα του 20ου αιώνα θα δεχθεί να περάσει τα εκατοστά γενέθλια του σε ένα δωμάτιο; Όχι φυσικά!

Λίγα χρήματα μπαίνουν στη τσέπη, η απόφαση για να φύγει έχει παρθεί, πηδάει το παράθυρο φορώντας τις παντόφλες του και φτάνει μέχρι το σταθμό των λεωφορείων. Εκεί, ένας τύπος θέλει να πάει τουαλέτα αλλά η βαλίτσα του δεν χωράει, τι να κάνει αναγκάζεται να την αφήσει στον Άλαν μιας και δεν υπάρχει κάποιος άλλος στο σταθμό.

Ο Άλαν όμως θέλει να φύγει με το πρώτο λεωφορείο γιατί δεν θέλει να τον βρουν από το γηροκομείο, ο τύπος όμως δεν έχει βγει από την τουαλέτα και δεν μπορεί να αφήσει τη βαλίτσα οπότε αποφασίζει να την πάρει μαζί του και κάπως έτσι ξεκινά η περιπέτεια ...

Το ταξίδι του Άλαν ξεκινά κυνηγώντας τον ο τύπος που του πήρε τη βαλίτσα, η συμμορία που ανήκει ο τύπος, ο αστυνομικός διευθυντής που έχει αναλάβει τον εντοπισμό του και την επιστροφή του στο γηροκομείο και ένας εισαγγελέας διότι παράλληλα με την αναζήτηση του Άλαν ανακαλύπτονται από την αστυνομία μοιρασμένα πτώματα σε διάφορα μέρη. 

Ένας ήρωας όμως δεν μπορεί να κάνει μόνος το ταξίδι, έτσι τον Άλαν τον συνοδεύει ένας περίεργος τύπος που τον είχαν απομονώσει οι χωριανοί του, μια γυναίκα που ζούσε απομονωμένη σε μια καλύβα έχοντας παρέα με ένα ελέφαντα που το είχε σκάσει από ένα τσίρκο!
 

Με κέρδισαν οι αναδρομές της ζωής του Άλαν που συνδυάστηκαν με αληθινά ιστορικά γεγονότα αλλά και τη τυχαία (;) συνάντηση του με προσωπικότητες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία.
Μια διευκρινηση για τα ιστορικά γεγονότα δεν γίνεται εκτενής αναφορά οπότε δεν σας κουράσει.
Οπως αντιλαμβάνεστε ο ήρωας αυτού του βιβλίου είναι ένας πολυταξιδεμένος άνθρωπος που μπλέχτηκε σε διάφορες καταστάσεις χωρίς να το προκαλέσει ο ίδιος απλώς άφηνε να τον παρασύρει η τύχη ή η μοίρα, όπως θέλετε πέστε το.

Είναι ένα σατυρικό βιβλίο και οι χαρακτήρες καθόλη τη διάρκεια που εξελισσόταν η ιστορία, μου προκαλούσαν εικόνες στο μυαλό από σκιτσάκια που συναντάμε σε κόμικ.

Τέλος, από ένα σημείο και μετά θεωρώ πως γίνεται προβλεπόμενη η εξέλιξη του χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί συναισθήματα και σκέψεις στο να παρατήσεις το βιβλίο διότι αυτός ο παράδοξος, τρελός χαρακτήρας που ονομάζεται  Άλαν σε κάνει να σκέφτεσαι "που θα καταλήξει τελικά, αφού έχει καταστρέψει ότι υπήρχε και δεν υπήρχε από τα μέρη που πέρασε;" και μόνο γι' αυτό συνεχίζεις να κρατάς το βιβλίο στα χέρια σου μέχρι τη τελετυαία σελίδα.

Αναστασία Πέρρου
_____________________________

Περίληψη βιβλίου:

Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε - Γιούνας Γιούνανσον

Ένας εκατοντάχρονος στα χνάρια του Φόρεστ Γκαμπ -εάν ο Γκαμπ ήταν ειδικός στα εκρηκτικά και τιμούσε υπέρ το δέον τη βότκα- αποφασίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις μια καινούργια αρχή…
Μέσα στην ησυχία της κάμαράς του, στο γηροκομείο, ο Άλαν Κάρλσον περιμένει ένα πάρτι που εύχεται να μην άρχιζε ποτέ. Πρόκειται για το πάρτι των εκατοστών γενεθλίων του. Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι παρόντες. Οι δημοσιογράφοι από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης θα είναι επίσης παρόντες. Ο Άλαν, όμως, αποφασίζει να είναι απών. Έτσι, βάζει τις παντόφλες του και το σκάει από το παράθυρο. Έχοντας κάνει τη μεγάλη έξοδο, θα ζήσει μιαν απίθανη περιπέτεια η οποία θα τον φέρει αντιμέτωπο με διάφορους εγκληματίες, μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, κάμποσους ανίκανους αστυνομικούς και έναν ελέφαντα. Για οποιονδήποτε άλλο, αυτή η περιπέτεια θα ήταν μοναδική. Όχι όμως για τον Άλαν, που έχει ένα συγκλονιστικό παρελθόν, αφού έχει μοιραστεί γεύματα - και πολλά περισσότερα- με τον Στάλιν, τον Τσόρτσιλ, τον Μάο, τον Φράνκο, τον Τρούμαν και τον Ντε Γκολ, έχοντας διαδραματίσει ένα ρόλο-κλειδί σε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του 20ού αιώνα.
Ένα ξεκαρδιστικά αστείο και βαθύτατα ανθρώπινο μυθιστόρημα για το ταπεινό μεγαλείο της κάθε μέρας και την ομορφιά τού να ζεις με πάθος ακόμα και όταν ο κόσμος πάει να σε πείσει ότι όλα είναι απελπιστικά άσχημα.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ!  


Το βιβλίο Κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ψυχογιός
 

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου