Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Άποψη: Απογορεύεται η είσοδος στον θάνατο - Μάκης Ρουσομάνης

 H παρακάτω άποψη αναρτήθηκε στην ομάδα μας από την Piskitzis Michael Anastasia Dimakopoulou

https://www.ekdoseispnoi.gr/index.php/el/new-releases-gr/apagoreyetai-h-eisodos-ston-thanato
Απογορεύεται η είσοδος στον θάνατο 
Μάκης Ρουσομάνης
 
Ως λάτρης της παράδοσης και της λαογραφίας του λαικού πολιτισμού, ο συγγραφέας Μάκης Ρουσομάνης, πλάθει με περισσή μαεστρία ένα μυθιστόρημα, που μας ταξιδεύει σε δύο εποχές στο χωροχρόνο! Από την μια, παραθέτει μια ιστορία της ελληνιστικής περιόδου που λαμβάνει χώρα το 160 π.Χ, στο Ασκληπιείο της Περγάμου και η οποία, είναι αλληλένδετη με γεγονότα και καταστάσεις μιας ερωτικής ιστορίας που συνέβη αιώνες αργότερα, στο τώρα, την σημερινή εποχή, σε Αθήνα και Σμύρνη! Δύο πόλεις που όσο διαφορετικές δείχνουν μεταξύ τους, τόσες ομοιότητες διατηρούν σε μυρωδιές, γεύσεις και ακούσματα, λαικές σοφίες και θρύλους! 

Παρασυρόμενος από τ΄αρώματα και τις μυρωδιές της γοητευτικής Μικρασιάτισσας Σμύρνης, στην διαμονή του εκεί και μετά από την επίσκεψή του στο Ασκληπιείο της Περγάμου, μ΄έξυπνο τρόπο, έπλεξε μύθο και δοξασίες της εποχής, με αληθοφανή σύγχρονα γεγονότα, για να εμπνευστεί ένα νέο βιβλίο, με τον ιδιαίτερο τίτλο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ! Ο συνδυασμός του βέβαια, με το εντυπωσιακό και ιδιαίτερο εξώφυλο, λογικό είναι, να προσελκύσει άμεσα το βλέμμα του αναγνώστη. 

Μία ιστορία έρωτα, αγάπης με αρκετή δόση μυστηρίου, σπαζοκεφαλιάζει τον αναγνώστη, ώστε ν΄αγωνιά για την έκβαση των εμπλεκόμενων ιστοριών, του τότε και του τώρα. Πώς είναι δυνατόν να παρεμβάλεται στο σήμερα, μια ιστορία από την ελληνιστική περίοδο, η οποία θα χαράξει και την κατευθυντήρια οδό της κεντρικής ιστορίας του βιβλίου και σε άμεση συνάρτηση με την μυθοπλασία, θα δώσει στο τέλος μια απρόσμενη ανατροπή που εκπλήσσει! Ίσως όμως μια πιο ουσιαστική μελέτη του βιβλίου ή μια δεύτερη ανάγνωση -όπως έπραξα και γω-, κάποιο επιδέξιο μάτι να ξεχωρίσει τα σημεία εκείνα,- ομολογουμένως πολύ έντεχνα κρύβει ο συγγραφέας-, που προιδεάζουν και “κλείνουν το μάτι” στον αναγνώστη, να δεί σφαιρικά το βιβλίο και να ταιριάξει τις δύο ιστορίες!

Πέργαμος Μικράς Ασίας160 π.Χ είναι η εποχή που αντανακλα η μία εκ των δύο ιστοριών....η Θέκλα μία νεαρή κοπέλα, υπεισέρχεται στον μακροσκελή διάδρομο με κίονες, που οδηγεί στο θεραπευτήριο του Ασκληπιού, καθώς το πρωινό της μέρας εκείνης διαπίστωσε δύο σημάδια στο αριστερό της μαστό. Υποβασταζόμενη από την μητέρα της και καθώς προχωρούσαν στο θεραπευτήριο, έκπληκτη βλέπει την επιγραφή με τίτλο “Eν ονόματι των θεών απαγορεύεται η είσοδος εις τον Θάνατον”. Επιγραφή που συγκλόνισε και τον ίδιο τον συγγραφέα, κατά την επίσκεψή του στον ιερό αυτόν χώρο και τον δανείστηκε ως τίτλο, για το νέο του βιβλίο.

Η δεύτερη εκ των δύο ιστοριών τοποθετείται στην Αθήνα και στην Σμύρνη του 2013. Μία ερωτική ιστορία μεταξύ μιας καρκινοπαθούς νέας κοπέλας Ελληνίδας, της Θάλειας, που ζεί στην Αθήνα και ενός γοητευτικού Ανατολίτη μουσουλμάνου, ξεναγού στο επάγγελμα. Και οι δύο παντρεμένοι και γονείς ενός μικρού αγοριού. Ένα ταξίδι στην όμορφη Σμύρνη θα γίνει η αφορμή, ν΄αναδυθεί εκ των αιώνων μία προφητεία, που δικαιολογεί και το απροσδόκητο τέλος του βιβλίου. Άραγε ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ; ή υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί με το παρελθόν που ζητούν εκδίκηση;

O συγγραφέας μέσα από ένα ταξίδι στο χωροχρόνο, συγκλονίζει και γοητεύει τον αναγνώστη, με τις όμορφες περιγραφικές εικόνες, τις ντοπιολαλιές, τις πλούσιες λαικές εκφράσεις! Γνώστης της τουρκικης γλώσσας, με μία πληθώρα λαικών και κλασικών ακουσμάτων, αποδεικνύει και σ΄αυτό το βιβλίο, την εξοικίωσή του με την κατά τόπο λαική παράδοση! Ο χειμαρώδης και περιγραφικός του λόγος εμπνέει τον αναγνώστη, να σεριανίσει και αυτός στα παραδοσιακά λιθόκτιστα σοκάκια της πολυφημισμένης πόλης και στα περίτεχνα αρχοντικά, να γευτεί την θεσπέσια κουζίνα και να εισπνεύσει τ΄αναζωογονητικά αρώματα! Εικόνες, τόσο ζωντανές που ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου και σε μεταφέρουν με μαγικό τρόπο στον κόσμο τους, προκαλώντας συναισθήματα ανάλογα με αυτά των μικρών παιδιών στο άκουσμα παραμυθιών!

Εν κατακλείδι, πλασμένο με αγάπη και σωστή τεχνική, το μυθιστόρημα του κ.Ρουσομάνη διαβάζεται με μία ανάσα! Ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες, βασισμένο σε ιστορικές αλήθειες, μας καλεί να το ανακαλύψουμε.

 Διαβάστε το, θα σας εντυπωσιάσει!




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το βιβλίο κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Πνοή 





Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου