Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Αφιέρωμα στον Γιου Νέσμπε (Jo Nesbø)



Όταν ακούμε το όνομα Χάρι Χόλε αμέσως έρχεται στο μυαλό μας ο Γιου Νέσμπε (Jo Nesbø) νορβηγός συγγραφέας.


Ο Χόλε, ακόμη και αν δεν έχουμε διαβάσει ούτε ένα βιβλίο που τον έχει ως κεντρικό ήρωα, γνωρίζουμε πως είναι επιθεωρητής της αστυνομίας του Όσλο.

Για όσους δεν τον γνωρίζουν ένα σύντομο βιογραφικό του χαρακτήρα είναι ότι τη μητέρα του από καρκίνο όταν ήταν είκοσι ετών, ενώ έχει μια αδερφή με σύνδρομο ντάουν. Ο Χόλε έχει σκληροτράχηλο χαρακτήρα, είναι γύρω στα σαράντα, άγαμος με προβλήματα αλκοολισμού, ενώ πολλές φορές καταφεύγει σε ανορθόδοξες μεθόδους για να επιλύσει τις υποθέσεις του. Δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους της αστυνομίας, όμως οι συνάδελφοί του τον σέβονται, έστω και απρόθυμα. Όντας μοναχικός χαρακτήρας, έχει λιγοστούς αλλά πιστούς φίλους, ενώ σημαντικό ρόλο στη ζωή του παίζει η Ράκελ Φάουκε, με την οποία έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά στο βιβλίο Ο Κοκκινολαίμης.


Για να αποκτήσετε μια γρήγορη εικόνα των βιβλίων της σειράς κάντε κλικ εδώ


Ο Γιου Νέσμπε γεννήθηκε σαν σήμερα, 29/03/56, και εκτός από συγγραφέας είναι και βασικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός για το νορβηγικό ροκ συγκρότημα Di Derre.
Από τον Σεπτέμβριο του 2008 περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα από τα μυθιστορήματά του έχουν πωληθεί μόνο στη Νορβηγία, σε όλο το κόσμο πάνω από τριάντα τρία εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 50 γλώσσες και συνεχίζει δυναμικά.

 

Ζει στο Όσλομαζί με την οικογένεια του, αλλά μεγάλωσε στο Μόλντε. Αποφοίτησε από τη νορβηγική Οικονομική Σχολή με πτυχίο στα Οικονομικά γιατί όπως είχε πει στη παρουσίαση του όταν ήρθε στη χώρα μας πως είναι "η μοναδική επιλογή που έχεις όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις". 
Ο Νέσμπε εκτός από τα αστυνομικά μυθιστορήματα του έχει γράψει και παιδικά βιβλία με ήρωα τον Δόκτωρ Πορδαλό.

Τα βιβλία του έχουν αρχίσει να μεταφέρονται και στη μεγάλη οθόνη, το 2011 κυκλοφόρησε η ταινία Κυνηγοί κεφαλών βασισμένο στο μυθιστόρημα του Hodejegerne (The Headhunters) και τον Οκτώβριο 2017 (αν δεν αλλάξει τίποτα εν τω μεταξύ) θα κυκλοφορήσει ο «Χιονάνθρωπος»  με τον Michael Fassbender στον ρόλο του Χάρι Χόλε που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα.


Στη νέα ταινία Snowman τον Ηarry Ηole θα υποδηθεί ο Μichael Fassbender.


Όλα τα βιβλία του Jo Nesbø κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και σε λίγες ημέρες θα εκδοθεί το νέο βιβλίο "Δίψα".

Αναστασία Πέρρου

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου