Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ανταλλακτικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα.



Έχουμε διαβάσει-ακούσει πολλές φορές τη φράση "ανταλλακτικές βιβλιοθήκες"  συνοδευόμενη με φωτογραφίες από το εξωτερικό.
Και στα μάτια αλλά και στην ψυχή, των βιβλιόφιλων και μη,  δημιουργείται η ευχή μακάρι να υπήρχαν στην Ελλάδα.
Δεν χρειάζεται να το εύχεστε διότι, εδώ και χρόνια, υπάρχουν στην Ελλάδα μας!

Μια από τις πρώτες προσπάθειες ξεκίνησαν η Ειρήνη Ιωαννίδου και ο Λευτέρης Αμπατζής.
 Προσωπικά θυμάμαι που είχα πάει για καφέ με φίλους και την είδα από το απέναντι πεζοδρόμιο να με "φωνάζει", άφησα για λίγο τη παρέα μου για να τη δω από κοντά γιατί αρχικά νόμιζα πως ήταν απλώς μια διαφήμιση.
Δεν ήταν απλώς ένα ενημερωτικό stand αλλά μια ανταλλακτική βιβλιοθήκη... παίρνεις ένα βιβλίο αφήνεις ένα άλλο. 
Εκείνη την ημέρα έδωσα μια υπόσχεση στον εαυτό μου, πως όποτε θα πηγαίνω Κηφισιά θα αφήνω ένα βιβλίο είτε πάρω ένα άλλο είτε όχι...έχω πολλούς μήνες να ανέβω επάνω αλλά η υπόσχεση παραμένει. 
Έψαξα και βρήκα πληροφορίες για το εγχείρημα των παιδιών και θα γίνει εκτενής αναφορά σε άλλο άρθρο μου. Για την ώρα κρατήστε πως, τη βιβλιοθήκη, θα την βρείτε στις εξής περιοχές Κηφισιά, Λευκωσία, Πλατεία Δεξαμενής, Πλατεία Αγοράς Χανιά, Πλατεία Ελευθερίας Χανιά, Πλατεία Σούδας Χανιά, Γλυφάδα, ΤΕΠΑΚ Λεμεσός, Αιγάλεω, Πλατεία Ελ. Βενιζέλου Κουνουπιδιανά Χανιά και έχουν μια κινητή βιβλιοθήκη μέσω του site τους, μπορείτε να εντοπίσετε που βρίσκεται κάθε φορά!  
 Επίσης, η τελευταία εγκαταστάθηκε πριν από λίγους μήνες όχι στην Ελλάδα ή στην Κύπρο αλλά στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας! 



Το καλοκαίρι που μας πέρασε μια ακόμη βιβλιοθήκη έκανε την εμφάνιση της, στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε σε μια στάση της γραμμής λεωφορείου της γραμμής "64".
Στη "Στάση Λεωφορείου – Βιβλιοθήκη" διαμορφώθηκε ένας στεγασμένος χώρος με μια βιβλιοθήκη-δέντρο που φιλοξενεί όχι μόνο βιβλία αλλά περιοδικά και εφημερίδες ώστε ο χρόνος αναμονής των επιβατών να είναι πιο ευχάριστος, διαβάζοντας !
Όποιος θέλει μπορεί να πάρει να το βιβλίο να το διαβάσει κατά την διαδρομή και να το επιστρέψει τις επόμενες ημέρες ώστε να δοθεί η ευκαιρία να διαβαστεί και από άλλο αναγνώστη.


Πριν από ενάμιση χρόνο εγκαινιάστηκε μια ακόμη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στη στάση μετρό Αγίου Δημητρίου, στο επίπεδο επικύρωσης εισιτηρίων, ώστε να δίνει τη δυνατότητα σε επιβάτες να παίρνουν ένα βιβλίο και να αφήνουν ένα άλλο στη θέση του. 


Για τους μικρούς μας αναγνώστες υπάρχουν τα βιβλία σε ρόδες  που είναι μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες που επισκέπτονται τις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων. Φθάνουν στο σχολείο μέσα σε ένα σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα και σε κάθε σάκο υπάρχουν 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα κ.α. 

Έτσι, βοηθάμε να γεννηθεί η αγάπη για το βιβλίο από μικρή ηλικία!


Μια τεράστια υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη είναι αυτή που δημιούργησε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας (ΕΟΔνΠ) στην αυλή του καπνικού σταθμού της Κατερίνης με 2000 βιβλία!
Η ομάδα με τη δημιουργία της βιβλιοθήκης είχε ανακοινώσει, "
Η λειτουργία της βιβλιοθήκης στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους ίδιους της τους χρήστες. Χωρίς καμία απολύτως εγγραφή σε φακέλους, χωρίς καμία απολύτως συνδρομή, η βιβλιοθήκη αυτή θα αποτελέσει τον καθρέφτη όλων μας στην κοινωνία. Η λειτουργία της είναι πολύ απλή. Αφήνεις ένα βιβλίο της αρεσκείας σου και παίρνεις ένα άλλο που δεν χρειάζεσαι πια. Έτσι η διακίνηση των βιβλίων θα είναι συνεχής και εύκολη για όλους και κυρίως για εκείνους, που δεδομένης της οικονομικής κρίσης δεν είναι σε θέση να καταβάλουν το κόστος της αγοράς ενός βιβλίου


Στη Κίμωλο το καλοκαίρι που μας πέρασε έχουν στηθεί δυο βιβλιοθήκες η μια βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ενώ η δεύτερη στο προαύλιο της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
«Αρχικά, σκεφτήκαμε το προφανές, να βρούμε έναν κλειστό χώρο. Όμως, σιγά-σιγά, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε εναλλακτικούς τρόπους για να τη φτιάξουμε. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο να μπορεί κάποιος να περπατάει και να πάρει ένα βιβλίο. Συμφωνήσαμε όλοι σε αυτό», ανέφερε η Φλώρα Ράμφου, ένα από μέλη της εθελοντικής ομάδας.
 
Υπάρχουν πολλές αξιέπαινες προσπάθειες και όλοι ευχόμαστε να πολλαπλασιαστούν!
Όμως υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες που διάβασα, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω για την ώρα, πως μια από τις ανταλλακτικές βιβλιοθήκες αφαιρέθηκε από τον ίδιο τον δήμο και σε μια ακόμη δεν προλαβαίνει να μείνει ούτε ένα βιβλίο γιατί δεν αφήνουν άλλα στη θέση τους με αποτέλεσμα να είναι μονίμως άδεια. 

Εύχομαι να μην είναι αληθινές οι πληροφορίες. Αν όμως ισχύει έστω και σε ένα μικρό ποσοστό τότε λυπάμαι πραγματικά, ο σκοπός μιας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι να κινούνται τα βιβλία για να διαβάζονται από όσο το δυνατόν περισσότερους . 

Ειδικά για εμάς τους νέους θεωρώ πως όσο πιο νωρίς  μάθουμε να δίνουμε και όχι μόνο να παίρνουμε, μόνο καλό θα μας κάνει για όλη τη πορεία της ζωής μας! 

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πως το βιβλίο είναι κάτι ζωντανό, μας μαθαίνει, μας βοηθάει να συνειδητοποιούμε, μας αφυπνίζει, μας ταξιδεύει.

Οι ανταλλακτικές βιβλιοθήκες έχουν διπλό ρόλο να μας μάθουν κάτι καινούργιο και να μοιραζόμαστε τη γνώση που αποκτήσαμε, ανταλλάζοντας ένα βιβλίο!

Ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή την αλληλεπίδραση!
 





Αναστασία Πέρρου®








Πηγές :vivliothiki.org , http://www.vivliaserodes.gr/, http://www.lifo.gr/now/culture/66481, http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ypaithries_bibliothikes_stin_kimolo-64403063/

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου