Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Άποψη: Η λίμνη των λύκων - John Verdon


 Τέσσερις νεκροί με τις ίδιες συνθήκες θανάτου, ένας ένοχος, χωρίς ουσιαστική απόδειξη της ενοχής του, βασισμένη μόνο  σε ενδείξεις και αμφιλεγόμενα στοιχεία και πολλοί υποψήφιοι δολοφόνοι.

Φόνοι η αυτοκτονίες; Αυτο είναι το νέο μυστήριο στο οποίο καλείται, να διεισδύσει και να αποκρυπτογραφήσει, κάθε είδους σημάδια, ο Ντέιβ Γκάρνεϊ, κορυφαίος, εν αποστρατεία, αστυνομικός ντετέκτιβ, του τμήματος ανθρωποκτονιών, της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, στο νεο αστυνομικό Θρίλερ του John Verdon, δεξιοτέχνη του είδους , όπως τον αποκαλούν οι New York Times.

Με φόντο τα βουνά Αντιροντακ, ενα "παράξενο" μέρος, που ενισχύει την ένταση του τρόμου, μόνο στη θέα του, στο Σαλέ Γούλφ Λέικ, ενα παλιό "κλειστοφοβικό", λόγω καταστάσεων αλλα και ανθρώπων,πανδοχείο, διαδραματίζεται ολη η ιστορία του βιβλίου, εκτός απο την αρχή, με σκηνές απείρου τρόμου, παραλογισμού, παράνοιας αλλα και πολλαπλών αποκαλύψεων, οπού ο Γκάρνεϊ και η σύζυγος του Μάντλιν (λάτρης της φύσης και της ήρεμης ζωής, στην οποία προσπαθούσε να "μυήσει" και τον δραστήριο συνταξιούχο Γκάρνεϊ, δίχως ομως μεγάλη επιτυχία αλλα κάνοντας μια σιωπηρή συμφωνία), αναβάλουν, για λίγο, την προγραμματισμένη εκδρομή τους,  προκειμένου ο Γκάρνεϊ να βοηθήσει στη λύση αυτου του γρίφου.

Το μέρος αυτο το επισκέφθηκαν και τα τέσσερα θύματα προκειμένου να θεραπευτούν απο τη χρήση τσιγάρου, μεσα απο την υπνοθεραπεία απο τον διάσημο Ρίτσαρντ Χάμοντ, τον "ένοχο" που καταγράφεται απο τις πρώτες σελίδες.
Ο Γκάρνεϊ μεσα απο διεξοδικές συζητήσεις, έξυπνα τεχνάσματα και στοχευμένη παρατήρηση ανθρώπων και σημείων, θα βρεί την άκρη του νήματος, αυτης της παράλογης ιστορίας, αφου θα έρθει αντιμέτωπος με τον δολοφόνο αλλα και με το αστυνομικό κράτος, οπου μέσα απο τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, υπήρχε η ακράδαντη θέλησή για ομολογία του "δολοφόνου", χωρίς ιδιαίτερες αναλύσεις.
Ο Γκάρνεϊ,  καταπιάστηκε με το αίνιγμα, της παράξενης "αυτοκτονίας" των τεσσάρων ατόμων, οπου αμέσως μετα την επίσκεψη τους στον υπνοθεραπευτή Ρίτσαρντ, είδαν τον ιδιο εφιάλτη, ενα ματωμένο στιλέτο με κεφάλι λύκου στη λαβή του,  και ύστερα...αυτοκτόνησαν!

Ο κορυφαίος αστυνομικός, σαν επαγγελματίας, ηταν πάντα σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, δεν ίσχυε το ίδιο όμως  και στην προσωπική του ζωη, ως σύζυγος της Μάντλιν, όπου νόμιζε πως ήξερε τα πάντα για εκείνη και ετσι αιφνιδιάστηκε αρχικά, οταν στην παρουσία τους εκεί,  φανερώθηκαν μυστικά και άνοιξαν πληγές, που είχαν πρόχειρα καλυφθεί, κι οχι επουλωθεί...δίνοντάς μας, ενα πολυ σημαντικό ηθικό δίδαγμα, πως ο,τι φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν θα καταλαγιάσει με το πέρασμα του χρόνου μα μόνο οταν το αντιμετωπίσουμε κατάματα, νικώντας το φόβο και κλείνοντας ετσι, οριστικά, τα κεφάλαια του παρελθόντος.
Το βιβλίο γενικά περνά πολλά μηνύματα στον αναγνώστη, αρκεί να το "παρακολουθήσεις", κατι που το καθιστά εύκολο,  διότι οι σκηνές εναλλάσονται γρήγορα, σαν κινηματογραφική ταινία, η αφήγηση και οι διάλογοι ειναι ουσιαστικοί και με κάποιες δόσεις χιούμορ αλλα και με "τροφή για σκέψη", όπως οι συμβιβασμοί στις προσωπικές σχέσεις, οι άβουλοι άνθρωποι που εύκολα μπορούν να χειραγωγηθούν, αν δεν εχουν το σθένος να ανταπεξέλθουν μόνοι τους, στις δύσκολες καταστάσεις, που η ζωη θα τους δωσει αλλα και οι άνθρωποι που απο αγάπη και μόνο,  παραμερίζουν τη δική τους ζωή, ετσι ώστε να είναι κοντά σε αυτα τα άβουλα άτομα, για να τα σώσουν, να τα προστατέψουν και να κάνουν για αυτους ολα οσα εκείνοι δεν έκαναν για τον ίδιο τους τον εαυτό.
Ο λόγος στο βιβλίο είναι μεστός, η ροή κυλάει γρήγορα και εκει που ίσως παει να κανει τη λεγόμενη "κοιλιά" η αγωνία χτυπάει κόκκινο και οι εξελίξεις δεν σε αφήνουν να σταματήσεις λεπτό την ανάγνωση.
Προσωπικά δεν είχα ξαναδιαβάσει Verdon και είναι κάτι που στην αρχή με "κόλλησε" αναγνωστικά, ομως ολοκληρώνοντας τη λιμνη των λύκων, ομολογώ πως μου άρεσε η γραφή του και σίγουρα, πολύ σύντομα,  θα διαβάσω και τα προηγούμενα βιβλία του, γιατί όντως η μαεστρία των συγγραφικών χειρισμών, του συγγραφέα συμβαίνει σε λίγα "καθαρόαιμα" αστυνομικά θρίλερ.

Το βιβλίο κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Διόπτρα.

~~~~~~~~~~~~~~~~~


[Σχετικά με τον συγγραφέα]
Ο John Verdon είναι πρώην στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας του Μανχάταν και ζει με τη γυναίκα του σε μια ορεινή περιοχή στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Τα μυθιστορήματά του "Σκέψου έναν Αριθμό", "Κράτα τα Μάτια σου Κλειστά", "Άσε το Διάβολο Ήσυχο" και "Ο Πίτερ Παν Πρέπει να Πεθάνει" έχουν γίνει διεθνή best sellers και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Ανακαλύψτε περισσότερα στο site:www.johnverdon.net και 
στο προφίλ του συγγραφέα στο Facebook.




©Νάντια Βαβάση 13/3/17





Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου