Τρίτη 4 Απριλίου 2017

"Το αίνιγμα της Κερασόπιτας"- Βάσια Ακαρέπη






Το μυστικό για ενα πετυχημένο γλυκό, είναι τα υλικά που προσθέτεις στη συνταγή...το γλυκό μα και το πικρό, το άρωμα μα και η γεύση που αφήνει στο τέλος...

Έτσι και η ζωη...ανάλογα με τα υλικά που θα της προσθέσεις η θα την πετύχεις η θα την καταστρέψεις.


Τα βασικά υλικά είναι η αγάπη και η συγχωρεση και το τελευταίο μυστικό...ειναι το μαζί! Σαν το υλικό που θα προσδώσει τη σπιρτάδα σε ενα γλυκό!

"Το αίνιγμα της Κερασόπιτας", μεσα απο τις σελίδες του και τις ιδιαίτερες συνταγές του μας υπενθυμίζει τα βασικά συστατικά μιας ευτυχισμένης ζωης...μας τονίζει πως τα απλά και καθημερινά είναι αυτα που μελώνουν τις στιγμές μας και οχι τα πολύπλοκα...

Ενα βιβλίο μυστήριο απο την αρχή ως το τέλος...σαν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, με πολλα μυστικά και αινίγματα, εναλλαγές σκέψεων και αποκαλύψεις που θέλουν δύναμη για να τις αποδεχτούν, όσοι δεν γνώριζαν τις αλήθειες που κρύβει μια...κερασόπιτα!

Το βιβλίο αυτο με κέρδισε απο την αρχή και γιατί το περιεχόμενο του είχε "μυρωδιες" υπέροχων γλυκών αλλα και γιατί μιλάει για τον τόπο καταγωγής μου, το μαγικό νησί μου η αλλιώς το νησί των κουρλών, με τον ιδιαίτερο μαγνητισμό και την βιοενέργεια του, που "αιχμαλωτίζει" κάθε επισκέπτη και τον κρατά κοντά του...αυτος ο πράσινος Δράκος ( οπως περιγράφεται στο βιβλίο) που αρχικά είναι αφιλόξενος μα με πολλή προσπάθεια και αφοσίωση τον κάνεις να σε αποδεχτεί και να σε αγαπήσει! Αρκεί να έχεις αγνή καρδιά!


Στο παρόν βιβλίο εκτός απο πολλές συνταγές και μυστήρια, έχουμε και περιγραφές του τόπου, των χωριών της Κεφαλλονιάς, όπως του Φισκάρδου, των παραλίων, όπως η Άσσος, των σπηλαίων όπως η λίμνη Μελισσάνη και πολλών αλλων, χωρις όμως να κουράσει στιγμή η τόσο λιτή μα ουσιαστική περιγραφή που έχει επιλέξει η συγγραφέας.

Η Ιστορία, στις πρώτες της σελίδες, αρχίζει απο την Αθήνα, με την Έλλη, μια νεα κοπέλα, που έρχεται αντιμέτωπη με νεες καταστάσεις, παράξενες που αρχικά την αιφνιδιάζουν μα όσο περνάει ο καιρός, αυτο το "παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού" που πρέπει να ανακαλύψει, αποκρυπτογραφόντας συνταγές γλυκών, σε ενα τετράδιο που της κληροδότησε η θεία της Μάρθα, την έλκει ολο και πιο πολυ.


Αυτη η αλλαγή στη ζωή της έρχεται σε μια περίοδο οπου ενα σημαντικό μα συνάμα ψυχοφθόρο κομμάτι της καρδιάς της, το "πεταξε" σαν ενα αποτυχημένο γλυκό, σαν μια καμμένη μηλόπιτα...και ηταν πλέον έτοιμη, έστω και υποσυνείδητα, να φτιάξει μια νεα "Μηλόπιτα", που αυτη τη φορά θα της πετύχαινε...το ένστικτο της το φώναζε και η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει.

Η συνέχεια της ιστορίας, διαδραματίζεται στο μαγικό νησί της Κεφαλλονιάς, οπου εκεί έχουμε μια παρέα νεων παιδιών που ο καθένας κουβαλά το δικό του τραύμα, τη δική του πορεία...όλοι έχουν ενα κοινό, ηταν τα "παιδιά της Μάρθας", μιας γυναίκας που έζησε τον έρωτα, τον γεύτηκε, τον γλύκανε μα και τον...δηλητηρίασε μαζί με την ίδια της την ύπαρξη! Μια γυναίκα που έδινε απλόχερα αγάπη μα που αν κάποιος πείραζε άνθρωπο της...μπορούσε να φτάσει στα άκρα...αυτη ηταν η αλήθεια των κατοίκων του νησιού και φυσικά και των παιδιών της.

Η Έλλη ερχόμενη στο νησί, φέρνει μια άλλη αλήθεια, κάτι που θα την οδηγήσει σε συγκρούσεις μα θα την αναγκάσει να ανασύρει μνήμες οπου θα ζωντανέψουν σκληρές στιγμές που έζησε και που επιλεκτικά είχε καταχωνιάσει στην εξασθενημένη της μνήμη...η αλήθεια και η θύμιση, θα φέρουν τη λύτρωση, τοσο σε εκείνη οσο και στους υπόλοιπους.

Η συγγραφέας περνά πολλα μηνύματα, μέσα απο τις σελίδες αυτου του βιβλίου, μηνύματα για τη φιλία, τον έρωτα, τα ηθικά διλλήματα και την αποφασιστικότητα να μιλήσουμε, σε σοβαρά ζητήματα, πριν αυτα ξεφύγουν, τα τράυματα της παιδικής ηλικίας και κατα πόσο αυτα μπορούν να επηρεάσουν μια ενήλικη ζωη, είναι η αιτία η η αφορμή για κάποιους ευθυνόφοβους που με τη δικαιολογία αυτη, αφήνονται σε αρρωστημένα πάθη;...το βιβλίο αυτο θίγει ενα κοινωνικό ζήτημα, το οποίο σοκάρει αρχικά τον αναγνώστη όμως η έκβαση του αποτελέσματος φέρνει τη λύτρωση και την αλήθεια.

Ενα αινιγματικό βιβλίο, που με τη γρήγορη πλοκή του, δεν σ'αφήνει να το αφήσεις λεπτό! Μια γλυκόπικρη ιστορία που έχει λίγο απ' ολα σαν μια πετυχημένη συνταγή γλυκού...σαν την ίδια τη ζωη, με τις πίκρες μα και τις χαρές. Αν είχε μόνο γλύκα η μόνο πίκρα, δεν θα είχε ισορροπία στην γεύση που θα άφηνε στον ουρανίσκο μας! Ο συνδυασμός τους, το δέσιμο τους, το ΜΑΖΙ, ειναι το υλικό που λειτουργεί καταλυτικά στην ευτυχία μας!

Με φόντο το Υπέροχο νησί του Ιονίου, ζούμε δυνατές στιγμές, που δύσκολα θα ξεχάσουμε...σαν την Κερασόπιτα που μόλις φτιάξαμε με πολλή αγάπη και μεράκι! Ας τη γευτούμε...!
_____________________________


Οπισθόφυλλο βιβλίου

Δύο γυναίκες, δύο μοίρες ενωμένες όπως τα υλικά μιας συνταγής με γεύση γλυκόπικρη.

Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού φέρνουν την Έλλη στην Κεφαλονιά. Σκοπός της να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας πραγματοποιώντας έτσι την τελευταία επιθυμία της αινιγματικής γυναίκας που καθόρισε τη μοίρα της…

Οι τρυφερές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία μπλέκονται με τη ζοφερή ανάμνηση μιας απόπειρας δηλητηρίασης και το μίσος που φώλιασε μέσα της.

Όμως πού τελειώνει το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια;

Στη σκιά της αδερφής της μητέρας της, η Έλλη καλείται να εκτελέσει έξι συνταγές-γρίφους και να ξεκλειδώσει ένα προς ένα τα μυστικά που στοιχειώνουν τη ζωή και πολλών άλλων.

Με σύμμαχο τον Μάνο και τους φίλους που αποκτά στο νησί θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, θα αναμετρηθεί με τις θολές μνήμες και θα ανασύρει από το μακρινό παρελθόν μια ιστορία που ήρθε η ώρα να βγει στο φως.

Η ζωή της Μάρθας γίνεται ο καμβάς που κάνει τη συνταγή της κερασόπιτας να σημαίνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να πουν οι λέξεις...
Άραγε οι νεκροί μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη;

_________________________


Βιογραφικό

Η Βάσια Ακαρέπη γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και κατοικεί στον Κορυδαλλό. Είναι απόφοιτος του τμήματος νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και στον χώρο της κοσμετολογίας, αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή, τη ζωγραφική και την αρθρογραφία.

Άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορους ιστότοπους, ενώ η ίδια διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, από το 2010, με την επωνυμία «Vasia is writing». Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ).

Έχουν κυκλοφορήσει τα έργα της "Μια νύχτα που κράτησε χρόνια", "Πάνθηρας Μαυρόγατος" και "Πάνθηρας Μαυρόγατος 2", από τις εκδόσεις Μίνωας.

Το μυθιστόρημα "Το αίνιγμα της κερασόπιτας", είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Για επικοινωνία με τη συγγραφέα:
vasiaakarepi@gmail.com


©Νάντια Βαβάση 4/4/17 για το Bookaholic Thoughts
~~~~~~~~~~~~~~
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου