Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Κριτική "Φως μεσα στη Θύελλα"- Κώστας Κρομμύδας

Ενα φανταστικό νησί, ενα πρωτόγνωρο φυσικό φαινόμενο και ενας δολοφόνος με άγνωστα κίνητρα μα με την ίδια μεθοδολογία στη διάπραξη των φόνων.
Τα τρία αυτα στοιχεία "κρύβονται" στις σελίδες του νέου βιβλίου του συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα: με τίτλο "Φώς μεσα στη θύελλα".


Πρωταγωνίστρια του βιβλίου μια παλαιοντολόγος, που με το "φώς" της ψυχής της φώτισε κάθε σκοτεινή ύπαρξη,  μέρος μα και αποκάλυψη. Η Φωτεινή Μελιου, πριν την ένταξη της στο δυναμικό του πανεπιστημίου Μπέρκλει, ως καθηγήτρια, αποφασίζει να περάσει λιγες μέρες στο νησί της, τημ Άθωρα, με τους δικους της, να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει και ύστερα να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αμερική.
Η φύση ομως εχει αντίθετη αποψη. Αυτές τις ημέρες που θα είναι η Φωτεινή στο νησί έρχεται αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις.

Ο καθηγητής Μάρκους, για τον οποίο η Φωτεινή τρεφει μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό, απο το συνέδριο στην Ικαρία και μετά, προσπάθησε να εχει μια επικοινωνία με την Φωτεινή,  ετσι ωστε να την κρατά ενήμερη για το φοβερό φαινόμενο το οποίο θα έπλητε το νησί της πιο πολυ.

Το νησί δοκιμάστηκε για μέρες απο την καταιγίδα, ενα καταφύγιο προετοιμάστηκε για τις δύσκολες ώρες,  για όσους επιθυμούσαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να προστατευτούν. Όμως ανάμεσα τους κυκλοφορούσε και ενας (η παραπάνω) δολοφόνος.

Τρείς άντρες, ο Κάρλο, επιχειρηματίας που αναζητούσε ιδανικό μέρος για την παραγωγή αιολικής ενέργειας,  Ο Γκάμπριελ, ανθρωπολόγος,  και ο Αζέμ, πρόσφυγας, βρέθηκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας απο το πρώτο λεπτό.

Όλοι εν δυνάμει δολοφόνοι, ομως μπροστά σε ενα ακραίο καιρικό φαινόνενο ολοι ενώθηκαν, έγιναν ενα για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό...τον κοινό κίνδυνο απο το μένος της φύσης. Όλοι μια δύναμη ακόμη και η μυστηριώδης Σοφί, που ως τότε ζούσε απομονωμένη ψηλά στο βουνό.
Αλλα,  όπως πολυ σοφά αναφέρεται στο βιβλίο "Ο κίνδυνος η σε κάνει θηρίο η σε ενώνει".

Η Φωτεινή και  για τους τρεις άντρες, έτρεφε αισθήματα, διαφορετικού είδους,  όμως για τον καθένα.

Με τον Γκάμπριελ, ηταν κάτι ιδιαίτερο...είχαν  ηδη γνωριστει απο το συνέδριο της Ικαρίας. Η έλξη για εκείνον ηταν κατι που ορισμένες φορές δεν το έλεγχε, η πάντα συγκροτημένη και λογική Φωτεινή. Αυτος ο άντρας κατέλυε κάθε ενδοιασμό της και την έκανε να νιώσει ίσως για πρώτη φορά ελεύθερη απο κανόνες και πρέπει. Όμως κι εκείνος οσο την απομάκρυνε τόσο τον έλκυε...

Αυτη η δυνατή χημεία ανάμεσα τους περιγράφεται απο τον συγγραφέα "χειρουργικα". Χωρίς πολλες λεπτομέρειες, μας δίνονται στοιχεία και εικόνες απο ενα πάθος που είναι έτοιμο να εκραγεί...αλλα που την τελευταία στιγμή συγκρατείται (;).

Κατα τον ίδιο τρόπο θα περιγράφουν και οι φυσικές καταστροφές. Λιτά, ουσιαστικά και κατανοητά.
Ο συγγραφέας επιλέγει πρωτοπρόσωπη αφήγηση και με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα! Προσωπικά πιστεύω πως αυτο είναι ενα συγγραφικό ρίσκο το οποίο ο Κωστας Κρομμυδας, το κέρδισε! Να σκέφτεται, να νιώθει, να μιλά, να απαντά, μεσα απο τις σελίδες του βιβλίου του,  με  γυναικείο μυαλό!

Το βιβλίο σε κρατά σε εγρήγορση με τις γρήγορες εναλλαγές σκηνών, ειδικά μετά τα πρώτα κεφάλαια,  οπου η δράση και η αγωνία κορυφώνεται. Σ' ολη τη διάρκεια της ανάγνωσης φανταστικό μουσικό "χαλί" το Nevermind του Leonard Koen. Κάτι,  που "χρωματίζει" την βιβλιοδιαδρομή μας...και που αποτέλεσε στοιχείο έμπνευσης του συγγραφέα,  όπως αναφέρει στον επίλογο.

Στο βιβλίο υπάρχουν επιστημονικοί όροι, οπως στη μετερεολογία, που όμως δίνονται τόσο απλά που ο κάθε αναγνώστης μπορεί να καταλάβει.

Επίσης,  υπάρχουν διάσκορπα πολλα μηνύματα ζωής,  ηθικά διδάγματα, τόσο απέναντι στη φύση και στην ανθρώπινη παρέμβαση που οδήγησε στην αλλαγή του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα τις φυσικές καταστροφές και τα ακραία φαινόμενα, οσο και για τις ανθρώπινες σχέσεις. Τα πρέπει και η τιθάσευση του πάθους, το μίσος, ο ρατσισμός και οι κοινωνικές "ταμπέλες" στους ανθρώπους.


Το τέλος λυτρωτικό για όλους...η σχεδόν για ολους.
Η τιμωρία του δολοφόνου δεν ξέρω αν ήταν δίκαιη όμως θεωρώ  πολυ σημαντικό το οτι ο συγγραφέας κατάφερε ακόμη και τον δολοφόνο να μην τον μισήσουμε...προσωπικά τον είχα "εντοπίσει" απο την αρχή...όμως καποιες στιγμές μέσα στη ροή της ιστορίας, είχα αμφιβάλλει για την ταυτότητα του η για το αν ηταν ενας!

Το "Φως μεσα στη Θύελλα ", αποτελεί ενα ιδιαίτερο βιβλίο, το οποίο, αξίζει να διαβαστεί για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είναι μια καλοδουλεμένη ιστορία με ζωντανούς χαρακτήρες που αναλύεται η κάθε πτυχή της προσωπικότητας τους, χωρίς να κουράζει και δεύτερον γιατί σε σχέση με τη γραφή του συγγραφέα ειναι κατι διαφορετικό.
Θα μπορούσα να αναφέρω και εναν τρίτο λόγο...Γιατί  την περίοδο αυτη διανύουμε ενα "χειμωνιάτικο" καλοκαίρι με ακραία καιρικά φαινόμενα που ολοένα και αυξάνονται...

Μήπως η Άθωρα, τελικά, δεν είναι και τόσο φανταστική; μήπως η χρονική στιγμή είναι...τώρα;

Ανακαλύψτε το, στις σελιδες του...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Το 2017 συμμετείχε στον τρίτο κύκλο της δημοφιλούς αγγλικής σειράς The Durrells.

Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του Μπαμπά, Mεγάλωσέ με και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του Η Ζωή που Έλειπε, το οποίο κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο Cave of Silence. Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το μυθιστόρημα Μη με Λησμόνει, τον Μάιο του 2015. Τα πρώτα τρία μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public. Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Ουρανόεσσα, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς, στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση».

Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα.

Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και «δημόσιου λόγου-public speech». Επίσης διατηρεί καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στο Love Radio 97,5. Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά.

www.kostaskrommydas.gr
onioncostas@gmail.com
www.facebook.com/costas.krommidas
twitter.com @kostaskrommydas
instagram KROMMYDASKOSTAS


©Νάντια Βαβάση για το Bookaholic Thoughts®

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου