Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Άποψη για "Η τελευταία πόρτα" του Χάρη Οικονομόπουλου


Άποψη για "Η τελευταία πόρτα" του Χάρη Οικονομόπουλου

Βενετία, μια έκθεση ζωγραφικής, ο Μάρκο ένας νεαρός ζωγράφος πλέον στο απόγειο της καριέρας του και ένας πίνακας που δεν έχει τελειώσει αλλά ο αγοραστής του θέλει να τον δει.
Και ενώ ο Μάρκο του τον παρουσιάζει, εξηγώντας του τους λόγους που δεν του επιτρέπουν να πάρει μια απόφαση για να τον ολοκληρώσει και να τον παραδώσει στον αγοραστή, ζητά λίγο χρόνο.

 Η έκθεση ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία και ο Μάρκο ήρεμος, έχει πάρει τον δρόμο της επιστροφής, όταν ξαφνικά βρίσκεται σε ένα σκοτεινό αδιέξοδο και για να ξεφύγει πρέπει να πάρει μέρος σε ένα παιχνίδι.

Να επισκέπτεται διάφορους κόσμους που πηγάζουν από πίνακες ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών και πρέπει να βρει αλλά και να προλάβει να περνά από την κόκκινη πόρτα μέχρι να καταφέρει γλυτώσει και να σώσει παράλληλα τον εαυτό του.

Δεν υπάρχει όμως μόνο κόκκινη πόρτα που αποτελεί και την έξοδο από τον κάθε κόσμο που επισκέπτεται υπάρχουν και άλλες πόρτες οι οποίες δίνουν διαφορετικές επιλογές. Και εκεί που βλέπουμε το ταξίδι του Μάρκου στους διάφορους κόσμους μας θυμίζει πως ο χρόνος εκεί κυλά διαφορετικά από τον κανονικό χρόνο.
Συναντά διάφορους ταξιδιώτες που άλλοτε τον βοηθούν, άλλοτε τον εμποδίζουν και άλλοτε απλά τον παρατηρούν.

Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει μέσα από τα χρώματα που έχει ένας ζωγράφος στην παλέτα του και τις δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών θυμίζοντας μας ότι το ταξίδι του ήρωα μας δεν διαφέρει σε τίποτα με το ταξίδι που κάνουμε όλοι μας στη ζωή...
Ο καθένας μας συναντά διάφορες πόρτες στη ζωή του, η τελική επιλογή ποια πόρτα θα ανοίξουμε για να συνεχίσουμε είναι δική μας και αυτό καθορίζει την πορεία της ζωή μας. Σε αυτή τη πορεία δεν είμαστε μόνοι. 

Μπορεί να συναντήσουμε ανθρώπους για μια φορά στη ζωή μας αλλά θα μας βοηθήσουν ουσιαστικά και κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους δεν χάνονται αλλά τελικά γίνονται συνταξιδιώτες μας. Όμως μπορεί να εμφανιστούν και κακοί, γεμάτοι μίσος, μοναχικοί άνθρωποι που ευχαριστιούνται να δημιουργούν εμπόδια στην πορεία του ταξιδιού μας. Αλλά είναι πάντα δική μας επιλογή αν θα τους επιτρέψουμε να επηρεάσουν το ταξίδι μας ή όχι.
Η ζωή ανήκει σε μας και αν όπως λένε είναι προκαθορισμένη η μοίρα μας, εμείς έχουμε την ελεύθερη βούληση να επιλέξουμε τις σωστές πόρτες, τους σωστούς ανθρώπους, την κατάλληλη στιγμή ώστε να κάνουμε πιο εύκολη τη διαδρομή μας.

Αναστασία Πέρρου 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Τελευταία Πόρτa

Αρ. Σελίδες: 282

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Μάρκο είναι ένας νεαρός ζωγράφος που ζει στη Βενετία. Στο απόγειο της καριέρας του πέφτει θύμα μιας καταχθόνιας συνομωσίας και κινδυνεύει να χάσει τα πάντα: τον πλούτο, τη φήμη, κυρίως όμως την ίδια του τη ζωή. Ο μόνος τρόπος για να βγει από το σκοτεινό αδιέξοδο είναι να καταφέρει να επιβιώσει μέσα στους πίνακες ζωγραφικής φημισμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι ζωντανεύουν εφιαλτικά και δημιουργούν σουρεαλιστικά περιβάλλοντα όπου η τέχνη μετατρέπεται σε επικίνδυνο παιχνίδι. Κάθε πόρτα που ανοίγει και ένας νέος κόσμος, όπου ο χρόνος κυλάει διαφορετικά… Ο Μονέ, ο Μαγκρίτ, ο Νταλί, ο Βαν Γκογκ, ο Πικάσο αποδεικνύονται τελικά εχθροί ή σύμμαχοι του Μάρκο; Ο πρωταγωνιστής θα καταφέρει να ολοκληρώσει την αινιγματική διαδρομή στον επιτρεπόμενο χρόνο για να σώσει τη ζωή του;

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου