Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Η άποψη μας για το βιβλίο "Η τέταρτη πόρτα" του Paul Halter

Η άποψη μας για το βιβλίο "Η τέταρτη πόρτα" του Paul Halter

Ένα δωμάτιο, σκοτάδι, μια πόρτα μισάνοικτη και μια λάμψη περίεργη που φωτίζει τα λευκά πορσελάνινα πόμολα στις άλλες πόρτες, ήχοι από τον χώρο που βρέθηκε μια νεκρή γυναίκα στο παρελθόν και που κάνει του περισσότερους να πιστεύουν ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο από το πνεύμα της.

Μια μέντιουμ, η Άλις Λάτιμερ, προσπαθεί να επικοινωνήσει με το πνεύμα της γυναίκας, Έλενορ Ντάρνλι, που φαίνεται ότι διψάει για εκδίκηση. Ο άντρας της, Πάτρικ Λάτιμερ, αποφασίζει να περάσει μια νύχτα στο στοιχειωμένο δωμάτιο για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει πνεύμα.
Η πόρτα κλείνει και σφραγίζεται με βουλοκέρι, όταν όμως ανοίγουν το δωμάτιο βρίσκουν ένα πτώμα ενός άλλου άντρα. Η πόρτα δεν έχει παραβιαστεί και το βουλοκέρι είναι άθικτο.
Και εδώ αρχίζει ένα ντόμινο από ερωτήματα, ποιος είναι ο νεκρός, που είναι ο Πάτρικ Λάτιμερ, ποιος είναι ο δολοφόνος, πως μπήκε στο δωμάτιο χωρίς να έχει παραβιαστεί η πόρτα και ένα σωρό άλλα ερωτήματα που θα αναλάβει να τα απαντήσει ο επιθεωρητής Ντρου.
Και μέσα σε όλα αυτά εμπλέκεται και  ο θρύλος του μάγου Χουντίνι .

Ένα "καθαρόαιμο" αστυνομικό διήγημα που μπορεί να διαβάσει οποιοσδήποτε γιατί προκαλούν τον αναγνώστη να μπει στη θέση του επιθεωρητή, να συγκεντρώσει τα στοιχεία που υπάρχουν διάσπαρτα στο βιβλίο και να προσπαθήσει να βρει τον/την δολοφόνο αλλά και τους λόγους που τον/την οδήγησαν σε αυτή την αποτρόπαια πράξη.
Για τους αναγνώστες που έχουν διαβάσει πολλά αστυνομικά βιβλία ενδεχομένως να είναι προβλέψιμα κάποια σημεία, αλλά σίγουρα το τέλος θα σας αποζημιώσει για τη μοναδική ανατροπή που επιφυλάσσει και μας αιτιολογεί ο επιθεωρητής τοποθετώντας τα κομμάτια του παζλ στη σωστή θέση χρησιμοποιώντας τη λογική και τη ψυχραιμία.

Ενδεχομένως, όσοι γνώρισαν την αστυνομική λογοτεχνία μέσα από τη πένα των παλαιοτερων συγγραφεων, διαβάζοντας το βιβλίο του Halter, να έρθει στη μνήμη τους το γνώριμο "πέπλο" μυστηρίου που καλύπτονται τα βιβλία τους. Γιατί κακά τα ψέματα αυτό που αναζητάμε στα αστυνομικά μυθιστορήματα είναι το μυστήριο και ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα να ακονίσουμε το μυαλό μας διότι προσπαθούμε να ενώσουμε τα στοιχεία και να καταλήξουμε στα δικά μας συμπεράσματα, πριν διαβάσουμε την τελική αποκάλυψη του δολοφόνου από τον συγγραφέα.
Για αυτούς τους λόγους θεωρώ πως "Η τέταρτη πόρτα" είναι ένα από τα πιο δυνατά αστυνομικά βιβλία για το έτος 2017.


Αναστασία Πέρρου® για τη Bookaholic Thoughts

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου