Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Κριτική για το βιβλίο «Μια χαρά» του συγγραφέα Χρίστου Κυθρεώτη από τις Εκδόσεις Πατάκη



Βιβλίο: «Μια χαρά»
Συγγραφέας: Χρίστος Κυθρεώτης
Εκδόσεις Πατάκη
Σελίδες: 224


✒️ Κριτική : Μαρία Παπαδοπούλου✒️


Ήταν ένα αυγουστιάτικο απόγευμα. Ήμουν σε ένα βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας και χάζευα τα βιβλία.  Ξαφνικά έπιασε δυνατή βροχή και συνειδητοποίησα ότι δεν είχα ομπρέλα μαζί μου.  Μονολόγησα '' μια χαρά' σαρκάζοντας. 

Λίγο μετά σε ένα από τα ράφια είδα ένα βιβλίο με τίτλο '' Μια Χαρά'' και το θεώρησα σημάδι ότι έπρεπε να το αγοράσω. Έτσι και έγινε. Το αγόρασα, μπήκα στην πρώτη καφετέρια που βρήκα μπροστά μου, παρήγγειλα καφέ και άνοιξα το βιβλίο…το διάβασα ολόκληρο εκείνο το απόγευμα στην καφετέρια. 

Το βιβλίο ‘’ Μια Χαρά’’ του Χρίστου Κυθρεώτη, είναι μια συλλογή 6 διηγημάτων
Ο τίτλος παραπλανητικός. Τίποτα δεν είναι μια χαρά. Τίποτα απολύτως. 
Ένας ήρωας δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταγωγή του. Κάποιος άλλος ήρωας, δεν μπορεί να αποδεχτεί την εμφάνισή του. Άλλος δεν μπορεί να αποδεχτεί τη μελαγχολία που κουβαλά στην ψυχή του. Άλλος δεν μπορεί να αποδεχτεί το παρελθόν του και το βάρος που κουβαλά. Άλλος δεν μπορεί να αποδεχτεί πώς ενώ έχει τα πάντα , στην ουσία δεν έχει τίποτα. Και κάποιος άλλος δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι είναι ικανός να κάνει ό,τι ακριβώς απεχθανόταν.

Η κάθε ιστορία θα μπορούσε να ξεκινάει με τη φράση ‘’Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι…’’
Η γραφή του Χρίστου Κυθρεώτη κρύβει μεγάλη ευαισθησία πίσω από την αιχμηρότητα και τον σαρκασμό της. Με συγκίνησε βαθιά. Όλες οι ιστορίες  του βιβλίου με προβλημάτισαν και με συγκίνησαν βαθιά. Και αυτό είναι κάθε φορά το ζητούμενό μου. Να με αγγίξει ουσιαστικά το βιβλίο, όχι απλά να μου είναι αρεστό.  

Άν θα έπρεπε να ξεχωρίσω μια από τις ιστορίες του βιβλίου, αυτή θα ήταν  η ιστορία  ‘’Απλά ο χρόνος που κυλάει’’. Είναι μια τολμηρή και επίπονη κατάθεση ψυχής, ένας χείμαρρος καταπιεσμένων συναισθημάτων και ανομολόγητων σκέψεων.  Θεωρώ ότι θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί σε έναν υπέροχο θεατρικό μονόλογο. 



Βιογραφικό συγγραφέα


Ο Χρίστος Κυθρεώτης γεννήθηκε το 1979 στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά, ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων Πατάκη για νέους συγγραφείς (2007), καθώς και στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Βρετανικού Συμβουλίου (2009). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και στα λογοτεχνικά περιοδικά "(δε)κατά", "Εντευκτήριο" και "The Books Journal", ενώ βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευτεί στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και στο "The Books Journal". Από τις Εκδόσεις Πατάκη, κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων "Μια χαρά".









Πληροφορίες Βιβλιοκριτικού

Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι καθηγήτρια αγγλικών, μεταφράστρια και συγγραφέας. Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο της ‘’Η ζωή από το τζάμι περνά’’ από τις εκδόσεις Λέμβος. Γράφει στο blog Λογοτεχνικοί Ορίζοντες.




©Νάντια Βαβάση για το Bookaholic Thoughts 16/03/2020

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου