Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Κριτική για το βιβλίο «Ο δάσκαλος της ζωγραφικής».

Ο δάσκαλος της ζωγραφικής είναι το ένατο βιβλίο της οικογένειας Μακένζι

Είναι ένα ξεχωριστό μέρος της σειράς αφού ξεκινά και τελειώνει με αφηγηματική μορφή. 

Ο Ίαν Μακένζι, αφηγήται στην αγαπημένη του γυναίκα Μπεθ, την ιστορία των προγόνων του και συγκεκριμένα του Άλεκ Μακένζι. Αποκρυπτογραφώντας τον κώδικα Φιμπονάτσι* που οι Μακένζι χρησιμοποιούσαν για την ασφάλεια των γραμμάτων τους ανάμεσα σε Παρίσι, Σκωτία και Αγγλία και δυεισδύοντας στις μυστικές σελίδες ενός ημερολογίου και μικρών σημειώσεων που ταξινόμησε στο γραφείο του ανά άτομο της σπουδαίας αυτής οικογένειας. Όλο αυτό διαχέει μια μαγεία και αναδύεται ένας φλογερός ρομαντισμός. 


Book Review O daskalos ths Zografikhs

Η ιστορία ανήκει στον Άλεκ και την Σίλια. Ένας πολεμιστής Χαιλάντερ και μια λαίδη, κόρη Δούκα. Ένας Σκωτσέζος και μια Αγγλίδα. Ένα κενό ανάμεσα τους έρχεται να γεμίσει ένας δυνατός έρωτας που γεννήθηκε μέσα από  τα σκοτεινά αρχικά σχέδια του Άλεκ στην προσπάθεια αναζήτησης του χαμένου αδερφού του, του Γουίλ. 

Λένε πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Εδώ ταιριάζει απόλυτα. Αν και τα "μέσα" πήραν "εκδίκηση" από τον δημιουργό τους ρίχνοντας τον στην φωτιά ενός ασίγαστου πάθους. 

Ο Άλεκ, για τους Άγγλους, θεωρείται νεκρός που έπεσε στο πεδίο μάχης, στο Καλλοντεν. Το ίδιο και κάποια από τα αδέρφια του. Αυτό τον καθιστά "διάφανο" και του δίνει την δυνατότητα να αλλάξει ταυτότητα και να γυρίσει στο Λονδίνο να βρει τον αδερφό του και να ενώσει και πάλι την οικογένεια. Έτσι λοιπόν, αφού τακτοποιήσει την οικογένεια του στο Παρίσι, ξεκινά για το επικίνδυνο ταξίδι επιστροφής στο Λονδίνο. Δανείστηκε ένα ονοματεπώνυμο ενός υπαρκτού προσώπου και παρουσιάστηκε στους κύκλους της Ελίτ της Αγγλίας. Ήξερε πως ο μόνος τρόπος να βρει τον αδερφό του ήταν μέσα από τον Δούκα… και τι ποιο εύκολο για έναν γοητευτικό Σκωτσέζο από το να γοητεύσει μια νεαρή κοπέλα που αποζητά το πάθος και τον έρωτα δίχως όμως να γνωρίσει πως μπλέκεται στα γρανάζια ενός επικίνδυνου κόλπου.


Η Σίλια, είναι μια κοπέλα εγκλωβισμένη στην υπεροπτική και ψυχρή στάση της μητέρας της, στα αλλεπάλληλα ακατάλληλα προξενιά που της κάνει, σύμφωνα με τα δικά της πρέπει και εναντίον στα θέλω της κόρης της. Μια άχρωμη σχέση μητέρας-κόρης που ουσιαστικά η συγγραφέας θίγει το ζήτημα της μητρότητας και νοερά διατυπώνει πως δεν είναι όλες οι γυναίκες ικανές για να γίνουν μητέρες. 

Σε αντίθεση με την μητέρα της Σίλιας, ο πατέρας της είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος που θέλει μόνο την ευτυχία της κόρης του, δίχως να υπολογίζει προίκες η κοινωνικά αξιώματα. Ένας δούκας που προτιμά να περνά ώρες με την κόρη του στην βιβλιοθήκη διαβάζοντας τα αγαπημένα τους βιβλία. 


Ο Άλεκ, σε αντίθεση, μεγάλωσε με γονείς που η αγάπη και η στοργή περίσσευε! Μια δεμένη οικογένεια που ο ένας προστάτευε τον άλλον και όλοι μαζί όλους. 


Στις αρχικές συναντήσεις με την Σίλια, οι αφηγήσεις της ζωής του ενός ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες από την ζωή του άλλου. 

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στο να δημιουργηθεί ένα καυτό ειδύλλιο. 


Ο Άλεκ, παρουσιάζεται ως διάσημος ζωγράφος εκ Παρισιού, που για να συντηρήσει το παιδί του, ζωγραφίζει. Η Σίλια, γίνεται μαθήτρια του και εκεί κάπου αρχίζει ένα γαϊτανάκι έρωτα να γυρνά γύρω από την φωτιά των πιθανών επικίνδυνων αποκαλύψεων. 


Η συγγραφέας εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις και φέρνει στα άκρα τους χαρακτήρες που τους σκιαγραφεί αναλυτικά, δίνοντας τους στοιχεία που ο αναγνώστης ανακαλύπτει σιγά σιγά με ενδιαφέρον και αγωνία. 

Η μία σελίδα οδηγεί στην άλλη και είναι αδύνατον να το αφήσεις κάτω το βιβλίο, πριν το ολοκληρώσεις! 


Το απόλαυσα αυτό το ανάγνωσμα. Διαθέτει στοιχεία που λατρεύω. Ιστορικά γεγονότα, όπου μαθαίνουμε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε, με λεπτομέρειες και φυσικά το έντονο ερωτικό στοιχείο που σε παρασύρει σε μία έλξη που νιώθεις πως την ζεις εσύ! 

Οι περιγραφές των ερωτικών σκηνών είναι αρκετά έντονες όμως δεν ξεφεύγουν ποτέ. 

Η κινηματογραφική ροή του είναι ένα περίτεχνο επίτευγμα της συγγραφέως αφού κάθε σκηνή σου δημιουργεί τις αντίστοιχες εικόνες! Από την καθημερινότητα και τα εκλεκτά εδέσματα μέχρι τα ερωτικά καλέσματα και τις μάχες που δίνονται από τους Χαιλάντερς προς τους Άγγλους. 

Ένας επίλογος με γλυκόπικρες αλλαγές ολοκληρώνεται με την αφήγηση του Ιαν, που αφήνει κάποια κενά στην ιστορία, τα οποία θα αποκαλυφθούν στο επόμενο μέρος της σειράς, αφήνοντας μας με την δέουσα αγωνία που έξυπνα η συγγραφέας δίνει την σκυτάλη στο δέκατο βιβλίο της σειράς.


Το βιβλίο κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Elxis.

 

* Φιμπονάτσι (εξαιρετική ανάλυση της μοναδικές αυτής ακολουθίας) στο άρθρο μας εδώ 


o daskalos this zografikhs

Περιγραφή

Ο Άλεκ Μακένζι ζει εξόριστος ως δάσκαλος ζωγραφικής, μια ψεύτικη ταυτότητα που χρησιμοποιεί ενώ αναζητά τον εξαφανισμένο αδελφό του.


Η λαίδη Σίλια, μια νεαρή Αγγλίδα που αρνείται πεισματικά να παντρευτεί τους κυρίους που η αυστηρή μητέρα της επιλέγει για εκείνη, στέλνεται στον Άλεκ για να παρακολουθήσει μαθήματα και να μάθει έστω μια χρήσιμη δεξιότητα.

Ο Άλεκ αποφασίζει ότι η θαρραλέα Σίλια πρέπει να διευρύνει την γκάμα των καλλιτεχνικών της δυνατοτήτων ζωγραφίζοντας την ανθρώπινη φύση. Το ενδιαφέρον της Σίλια κεντρίζεται από τον άντρα που ψεύδεται για το όνομα και την καταγωγή του. Είναι Σκοτσέζος, συμπεραίνει, αλλά αποκλείεται να είναι ένας από τους άγριους Χαϊλάντερ που ξεσηκώθηκαν πρόσφατα ενάντια στο στέμμα, αλλιώς θα ήταν ήδη αιχμάλωτος ή νεκρός.

Καθώς η Σίλια αφήνει την περιέργειά της να την καθοδηγήσει, ανακαλύπτει περισσότερα για τον Άλεκ και μαθαίνει το όνομα και τον τίτλο του. Πάνω απ’ όλα, έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια για την καταγωγή του. Κατανοεί τη μοναξιά του Άλεκ, την αίσθηση απώλειας που τον κατακλύζει, την τρυφερότητα που δείχνει προς την κόρη του και συνειδητοποιεί ότι είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να ζήσει ενώ η πατρίδα του έχει καταστραφεί.


Ένα ερώτημα, όμως, παραμένει βασανιστικό: Αν ο Άλεκ κινδυνεύει θανάσιμα στην Αγγλία, γιατί έχει έρθει; Όταν το επικίνδυνο μυστικό αποκαλυφθεί, οι φλόγες του πολέμου θα ζωντανέψουν ξανά.


Τα βιβλία της σειράς


Βιβλίο 1: Το πάθος του λόρδου Μακένζι

Βιβλίο 2: Το πορτρέτο της λαίδης Ιζαμπέλα

Βιβλίο 3: Ένα φιλί τη φορά

Βιβλίο 4: Η τέλεια σύζυγος

Βιβλίο 5: Η αποπλάνηση του Έλιοτ ΜακΜπράιντ

Βιβλίο 6: Μαντεύοντας την καρδιά

Βιβλίο 7: Κλέφτης φιλιών

Βιβλίο 8: Η αρπαγή



©Κωνσταντίνα Βαβάση για το Bookaholic Thoughts Fever ®

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου