Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

ΚΡΙΤΙΚΉ - ΆΠΟΨΗ για το «Θέλω να μου μιλήσει» της συγγραφέως Γεωργία Δάρτση.



Το μυθιστόρημα «Θέλω να μου μιλήσει», είναι ένα ανάγνωσμα που εξιστορεί την ζωή οκτώ ζευγαριών και τις μεταξύ τους σχέσεις. Εστιάζει σε καθημερινά προβλήματα και τον τρόπο χειρισμού τους ανάλογα με τον χαρακτήρα του κάθε πρωταγωνιστή. Επικροτεί την έννοια της ενσυναίσθησης και της ανιδιοτελούς αγάπης, της αυτοθυσίας, του χωρισμού αλλά και της ιδιαιτερότητας των ανθρώπων. Επίσης, τονίζει έμμεσα την αλλαγή που μπορεί να επιφέρει ενας παράγοντας (πχ ένας νέος άνθρωπος στην ζωή κάποιου, σε οποιαδήποτε μορφή σχεσης), που θα δράσει καταλυτικά στην καθημερινότητα.


Είναι ένα βιβλίο που μεταφέρει έμμεσα αλλά και άμεσα μηνύματα για τις ανθρώπινες σχέσεις και τον ψυχισμό των ανθρώπων. Χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη αναλύει χαρακτήρες και εξιστορεί γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στην καθημερινότητα των πρωταγωνιστών. 


Η αντιμετώπιση των παιδιών με ιδιαιτερότητες, η ψυχρότητα σε έναν γάμο, η απιστία, η αυτοθυσία, η αυτοχειρία και το δικαίωμα της αγάπης είναι κάποια από τα στοιχεία που θίγονται μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου. 


Αν θα μπορούσα να το ονομάσω με βάση αυτό που αποκόμισα από την ανάγνωση του είναι η λέξη "Ψυχόχρωμα". Μια αφήγηση χαρακτηριστικών και κοινών στοιχείων που μέσα από πρέπει και μη, από λάθη και σωστά, από διλήμματα και γενναίες αποφάσεις έρχεται η πολυπόθητη λύτρωση για καθε έναν πρωταγωνιστή. 


Είναι σίγουρο πως όποιος /α επιλέξει αυτό το βιβλίο θα εισπράξει πολλά οφέλη από την ανάγνωση του και γιατί όχι, θα τον /την βοηθήσει σε δικά του /της καθημερινά θέματα που ενίοτε προκύπτουν και οδηγούν σε αδιέξοδα και πολύπλοκες καταστάσεις. 


Κλείνοντας την άποψη μου θα ήθελα να σημειώσω πως αυτό που με κέντρισε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο ήταν ο τίτλος του. Μου φάνηκε πολύ οικείος και προσιτός και θέλησα να ανακαλύψω την εσωτερικότητα του. Άλλωστε, πόσοι θα επιθυμούσαμε ΑΥΤΟΣ/ΑΥΤΉ που έχει υπάρξει η υπάρχει στην ζωή μας να μας μιλήσει ουσιαστικά αλλά και μεταφορικά. Η απάντηση μέσα στις σελίδες του «Θέλω να μου μιλήσει».


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.


Περίληψη ΒΙΒΛΙΟΥ 



Οχτώ βασικοί ήρωες, σε τέσσερις γάμους. Μια ένατη ηρωίδα, γυναίκα καταλύτης, που εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις σχέσεις, στην πορεία της ζωής τους με διαφορετικό τρόπο.


Αυτό που προσπαθώ να φωνάξω μέσα από το κείμενο είναι οι σκέψεις των ανθρώπων αυτών που μένουν κλεισμένες μέσα τους, επηρεασμένες από τις χειριστικές και πολύ ισχυρές τους αισθήσεις, αλλοιώνοντας τη λογική αλλά και το συναίσθημα. Ακόμη περισσότερο όταν τα βιώματα της πρώιμης ηλικίας έχουν πολλά κενά ή είναι στιγματισμένα. Μετά έρχεται η σιωπή.


Η ένατη ηρωίδα, η Άνια, δε βιώνει αυτή την εμπλοκή. Ζει και κινείται σε δικά της πλαίσια. Απαθανατίζει τις ζωές των άλλων. Βλέπει καθαρά. Κινείται ελεύθερη ανάμεσά τους.




©Κωνσταντίνα Βαβάση για το Bookaholic Thoughts Fever 2022 ®

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου