Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιώργο Ιατρίδη

Αυτή την εβδομάδα στο Bookaholic Thoughts, στη στήλη των εβδομαδιαίων συνεντεύξεων, φιλοξενούμε έναν νέο και ταλαντούχο συγγραφέα τον Γιώργο Ιατρίδη.
Γιώργο, σ' ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή πρόσκλησης, καλώς ήρθες στο Bookaholic.
Β.Τ. Πότε ξεκίνησες να γράφεις και ποιο ήταν το έναυσμα;

Ξεκίνησα να γράφω το 2008 και επίσης ξεκίνησα με το στίχο. Ίσως, η αγάπη μου για τον ελληνικό στίχο να ήταν το δικό μου έναυσμα για να ασχοληθώ με τη λογοτεχνία γενικότερα. Οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου, του αείμνηστου Άλκη Αλκαίου και άλλων να ήταν η δικιά μου αφορμή.
Β.Τ. Πώς βρίσκεις τις ιδέες σου; Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;
Τις ιδέες μου τις βρίσκω οπουδήποτε. Αρχικά, από μία ελάχιστη σκέψη μπορεί να γεννηθεί κάτι. Ακόμα, η συμπεριφορά των ανθρώπων με κάνει να δημιουργώ. Επίσης, υπάρχουν φορές που προκαλώ εγώ ο ίδιος την έμπνευσή μου.
Β.Τ. Υπάρχει κάποιο μέρος, αντικείμενο, τραγούδι ή όλα αυτά μαζί, που πυροδοτεί την έμπνευση σου για συγγραφή;
Μόνο τις μέρες που έγραφα το βιβλίο, άκουγα ένα συγκεκριμέν τραγούδι –δε θα πω ποιο–, ίσως γιατί έτσι έμπαινα πιο εύκολα στη διάθεση που ήθελα για να γράψω το βιβλίο. Αλλά γενικά δεν έχω τέτοια στίγματα.
Β.Τ. Γιώργο, εκτός από την συγγραφή, ή οποία έχει αφετηρία την νουβέλα σου "Το φαινόμενο της πεταλούδας", αρθρογραφείς, φωτογραφίζεις  και δημιουργείς έξυπνα και πρωτότυπα ομαδικά project όπως ήταν το "25th hour project", που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια και συγκέντρωσε συνεργασίες φίλων επί ένα έτος και πλέον κυκλοφορεί σε μορφή e-book, όπου μπορεί να το ξεφυλλίσει όποιος θέλει και να διαβάσει τα κείμενα του.
Θα ‘θελες να μας πεις, κάτι παραπάνω για κάθε μία από τις δημιουργικές ενασχολήσεις σου;
Αρχικά, ασχολούμαι με το internet αρκετά όπως ανάφερες κι εσύ. Παλιότερα αρθρογραφούσα στον “Ορφέα”, στο “ΓΚΡΕΚΑ” και στη “LiFO”, τώρα κυρίως γράφω στο προσωπικό μου blog, το updot.gr.
Η φωτογραφία είναι απλά ένα χόμπι, όποτε έχω λίγο χρόνο φωτογραφίζω, άλλοτε με τη φωτογραφική και άλλοτε με το κινητό. Και επίσης είναι μία γέφυρα για να φτάσουν πιο εύκολα οι λέξεις στον αναγνώστη.
Όσα αναφορά τα project, έχω δημιουργήσει δύο, το “25th hour” project που κυκλοφόρησε και σε e-book και το “γραμμόφωνο” που είναι εν εξελίξει. Ουσιαστικά, και τα δύο είχαν και έχουν ένα τελικό σκοπό να προάγουν την ανοιχτή λογοτεχνία, να γεννηθούν όμορφες ιστορίες, αλλά και να ωθήσουν τον κόσμο να πάρει μέρος και να μη φοβάται την έκφραση, αλλά και την έκθεση στο κοινό.
Τέλος, αυτόν τον καιρό έχω συνδημιουργήσει το Inner, όπου είναι μία πλατφόρμα που συνδυάζει τον blogging με τη δικτύωση.
Β.Τ. Με "Το φαινόμενο της πεταλούδας" γίνεται η επίσημη είσοδος σου στον χώρο της λογοτεχνίας.
Πρόκειται για μία νουβέλα που διεισδύει στα ενδότερα σημεία της ψυχής κάθε αναγνώστη με εξαιρετικό τρόπο μετάδοσης μηνυμάτων για τη ζωή κάθε ανθρώπου, τα αναπάντεχα και το πόσο δυνατή μπορεί να αποδειχθεί η ψυχή έναντι του σώματος αν υπάρχει θέληση.
Θα' θελες να μας πεις κάτι παραπάνω για την ιστορία για όσους δεν γνωρίζουν; Καθώς και για τον αινιγματικό του τίτλο;
«Το φαινόμενο της πεταλούδας» κυκλοφόρησε αρχές του 2015 και επίσης αποτελεί αυτοέκδοση. Όσο για τη θεματολογία, ένας 70χρονος, ο κ. Ασημένιος, ξεκινάει από την Κηφισιά με τελικό σκοπό να φτάσει στον Πειραιά. Ακολουθεί δηλαδή στωικά τις γραμμές του Ηλεκτρικού. Κάθε σταθμός και ένα δίδαγμα, κάθε στάση και ένα συμβάν. Επίσης, στο ταξίδι αυτό τον ακολουθεί μια πεταλούδα. Αληθινά γεγονότα, μπλεγμένα με μυθοπλασία, σε παίρνουν από το χέρι και σε ταξιδεύουν από το ένα άκρο της Αθήνας μέχρι το άλλο.
Ο τίτλος έχει πολλές αναφορές, μία εξ αυτών είναι πως σχετίζεται με τον φυσικό νόμο, όπου απειροελάχιστες μεταβολές στην καθημερινότητα, μπορούν να μας αποφέρουν τεράστιες αλλαγές σε βάθους χρόνου.
Β.Τ. Μουσική και λογοτεχνία πώς συνδέονται και πόσο αλληλοεξαρτώμενες μορφές τέχνης είναι; Αν το βιβλίο σου ήταν τραγούδι ποιο θα ήταν;
Λοιπόν, η λογοτεχνία έχει εμπνεύσει πάρα πολύ την μουσική, στίχοι του Καββαδία, του Σεφέρη, του Καβάφη και τόσων άλλων έχουν γίνει η αφορμή για να διεισδύσουν μέσα από τις λέξεις νότες. Φυσικά και το ανάποδο, όμορφες μελωδίες έχουν εμπνεύσει στιχουργούς για να γεννήσουν ποίηση, αλλά και ολόκληρα βιβλία. Νομίζω πως και οι δύο αυτές μορφές Τέχνης είναι παράλληλες γραμμές σε χέρια παιδιών. Όπου ποτέ δεν είναι παράλληλες και φτάνουν σε ένα σημείο να ενωθούν!
Όσο αναφορά τη μουσική υπόκρουση του βιβλίου, το πρώτο τραγούδι που σκέφτηκα είναι ο «Ερωτόκριτος», του Βιτσέντζου Κορνάρου, όχι μόνο γιατί ο ήρωας μου είναι από την Κρήτη, αλλά και μέσα στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές για το εξαιρετικό έμμετρο λογοτεχνικό δημιούργημα. Ακόμα, όταν έγραφα το βιβλίο είχα στο μυαλό μου τη φιγούρα του Μάνου Κατράκη, όπου φυσικά είναι από την Κρήτη, και έχει τραγουδήσει και τον «Ερωτόκριτο».
Β.Τ. Πόσο «Γιώργος» είναι ο «Ασημένιος»; Ενυπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία;
Είναι ένα σχήμα οξύμωρο μιας και γράφω για έναν 70χρονο ενώ δεν γνώρισα ποτέ παππού, ή δεν είχα ποτέ από κοντά κάποιον μεγάλο σε ηλικία άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ασημένιος, θα έλεγα πως συμβολίζει την κραυγή μιας ολόκληρης πόλης ή και κοινωνίας μέσα από δικά μου βιώματα. Όπου φυσικά υπάρχουν αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Βέβαια, στην Τέχνη δεν είναι κακό θα υποδυθούμε και κάποιο ρόλο.
Β.Τ. Τι σημαίνει για εσένα η συγγραφή; Και ποιο είναι το πρόγραμμα που ακολουθείς όταν γράφεις;
Για εμένα η συγγραφή είναι μία έκρηξη αδρεναλίνης, μία εξωτερίκευση όλων αυτών που μας βασανίζουν, αλλά και ένας τρόπος ζωής.
Το πρόγραμμα που ακολουθώ είναι ίδιο, πάντα γράφω πίνοντας καφέ, όλα στο γραφείο να είναι τακτοποιημένα, και να υπάρχει απόλυτη ησυχία στο σπίτι.
Τέλος, γράφω σχεδόν καθημερινά, 3-4 ώρες την ημέρα· είτε θα γράψω κάτι, είτε θα προετοιμάσω κάποιο άρθρο.
Β.Τ. Γράφεις αυτήν την περίοδο; Αν ναι, πότε πρόκειται να το δούμε;
Αυτή την περίοδο γράφω μερικά διηγήματα, και επίσης αναρτώ άρθρα στο internet. Αν με ρωτάς για κάποιο βιβλίο, έχω αρχίσει κάτι, αλλά είναι πολύ νωρίς, οπότε δεν μπορώ να πω κάτι ακόμα…
Β.Τ. Πιστεύεις πως το διαδίκτυο βοηθά τη λογοτεχνία; Και αν ναι με ποιον τρόπο;
Το διαδίκτυο δεν έχει βοηθήσει μόνο τη λογοτεχνία, αλλά και όλους τους τομείς της ζωής μας. Τώρα όσο αναφορά τη λογοτεχνία υπάρχουν αρκετά βιβλία που μπορεί κάποιος να διαβάσει ελεύθερα και δωρεάν. Υπάρχουν συνεντεύξεις μεγάλων λογοτεχνών που με ένα κλικ μπορεί να φτάσει στα μάτια του αναγνώστη. Υπάρχουν λογοτεχνικά site, λογοτεχνικά project, λογοτεχνικά video και συν τοις άλλοις μέσα από τα social media μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τον δημιουργό. Όλα αυτά λοιπόν είναι δωρεάν εργαλεία που έχουν βοηθήσει τη λογοτεχνία να ταξιδέψει σε περισσότερα σπίτια.
Β.Τ. Πιστεύεις, ο συγγραφέας πρέπει να ζει έντονα και ακραία για να εμπνευστεί; Μια πληκτική ζωή τι επίδραση μπορεί να έχει στο έργο ενός συγγραφέα; Μόνο τα ρίσκα, οι εναλλαγές ή ο πόνος τροφοδοτούν την έμπνευση;
Νομίζω πως λειτουργεί διαφορετικά από συγγραφέα σε συγγραφέα. Για εμένα όμως, ένας συγγραφέας που δεν έχει πολλές διακυμάνσεις στα συναισθήματά του λειτουργεί καλύτερα, γιατί επικεντρώνεται στο έργο του. Ενδεχομένως να “βόλευε”, στα πρώτα χρόνια της ζωής του να τα ζήσει όσα πιο έντονα μπορεί και με περισσότερες εναλλαγές, να πάρει εμπειρίες και μετά να τα καταγράψει.
Β.Τ. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να διαβάζεις; Και ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο;
Ξεκίνησα αρκετά μεγάλος, στην ηλικία των 19. Ήταν ο «Αλχημιστής», ξεκίνησα με κάτι ελαφρύ και μετά πήγα στα πιο βαριά…
Β.Τ. Επίσης, υπάρχει κάποιος λογοτέχνης που σε επηρέασε και θαυμάζεις; Ή κάποιο βιβλίο-σταθμός που επηρέασε την σκέψη και ζωή σου και κατά συνέπεια την συγγραφή σου;
Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι λέξεις του είναι η απάντηση σε όλα αυτά που με ρωτάς. Μου έμαθε να παλεύω για αυτό που θέλω να κατακτήσω, να μην το βάζω κάτω ποτέ και πως «αν δεν σωθεί ο κόσμος εγώ θα φταίω».
Β.Τ. Γιώργο σαν νέος συγγραφέας, πιστεύεις πως στην χώρα μας, δίνονται οι κατάλληλες ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς να αναδείξουν το ταλέντο τους;
Νομίζω πως με την κατάσταση της χώρας που όλοι γνωρίζουμε τα πράγματα είναι δύσκολα και ένα περισσότερο στο χώρο του βιβλίου. Οι εκδοτικοί δεν πάνε καλά. Και ούτε υπάρχουν διαγωνισμοί για να αναδειχτούν πιο εύκολα καλές πέννες. Για εμένα όμως, δεν πρέπει να στεκόμαστε σε αυτό, μπορούμε μόνοι μας να γεννήσουμε ευκαιρίες και αν κάτι αξίζει να βγει πως τα έξω, είναι σίγουρο, πως θα βρει το δρόμο του.
Β.Τ. Αν κάποιος αναγνώστης, θέλει να  επικοινωνήσει μαζί σου, με ποιον τρόπο θα μπορούσε και από πού μπορεί να αποκτήσει το βιβλίο σου.
Αν κάποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου, μπορεί να επισκεφτεί το updot.gr το προσωπικό μου blog, εκεί θα βρει ότι χρειάζεται για εμένα. Επίσης, σε αυτό εδώ το link μπορεί κάποιος να δει όλες τις πληροφορίες για το βιβλίο μου.
Ας κλείσουμε με ένα αγαπημένο σου απόσπασμα, απόφθεγμα η ποίημα. Το απόσπασμα, μπορεί να είναι και δικό σου.
«Προφήτευα μια κοινωνία αγγέλων, είχα ως βήμα ένα καφάσι της λαϊκής. Γύρω μου συνέρρεε κόσμος πολύς και όλοι τους αφήναν κατιτίς». Κείμενο: Βασίλης Κυριακόπουλος
Σ' ευχαριστούμε πολύ, για το χρόνο που διέθεσες, για την ομάδα μας.
Καλοτάξιδο το πρώτο σου βιβλίο και κάθε επιτυχία στην συγγραφική πορεία σου καθώς και σε ό,τι δημιουργείς.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου