Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Κριτική "Οι Καρτ Ποστάλ" της Victoria Hislop

Το νεο μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ ειναι ενα ιδιαίτερο βιβλίο  που σε ταξιδεύει μεσα απο τις σελίδες του σε ολόκληρη την Ελλαδα. Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο ταξίδι
μυθοπλασίας, ενα οδοιπορικό σε ελληνικές πόλεις και νησιά οπου τοπικές ιστορίες και θρύλοι εχουν αποτυπωθεί περίτεχνα απο την συγγραφέα.


Η ιστορία αρχίζει με την Έλι, οπου κάθε εβδομάδα  βρίσκει  στο γραμματοκιβώτιο που ανήκει στο διαμέρισμα  της, καρτ ποστάλ, με παραλήπτη ένα όνομα που της είναι άγνωστο, και που υποθέτει πως πρόκειται για τον πρώην ενοικιαστή. Δεν υπάρχει διεύθυνση αποστολέα παρα μόνο  το γράμμα Α.
Η Έλι αρχίζει να συγκεντρώνει ολες τις καρτ ποστάλ και να τις κατφιτσώνει σε εναν πίνακα απο φελλό του δωματίου της.
Μια λαχτάρα για κάθε επόμενη κάρτ ποστάλ φώλιαζε μέσα της και όσο εκείνες αυξάνοταν τα νοερά ταξίδια της, σε εκείνα τα μαγικά μέρη δεν σταματούσαν. Το μπλέ του ουρανού και της θάλασσας, το άσπρο των σπιτιών, οι καταπράσινες πεδιάδες και η λιακάδα, έδιναν μια νότα αισιοδοξίας στην Έλι και φώτιζε οχι μόνο το μουντό ημιυπόγειο που έμενε, αλλα και την υποτονική ψυχολογία της.
Άρχισε να φλερτάρει με την ιδέα να επισκεφθεί αυτη τη χωρα, να δει απο κοντά αυτα τα μέρη, να ανακαλύψει τα μυστικά του.

Μετά από έξι μήνες, οι κάρτ ποστάλ, παύουν να έρχονται και η Έλι νιώθει μια σουβλιά απογοήτευσης, ομως εχει ηδη αποφασίσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα.
Το πρωί της αναχώρησης της, παρατηρεί κατι να προεξέχει στην γραμματοθυρίδα της, ενα πακέτο σε μέγεθος βιβλίου. Δεν το άνοιξε αμέσως αλλα στη διάρκεια του ταξιδιού της προς το Ναύπλιο, οπου αποφάσισε να πάει,  διαπίστωσε πως επρόκειτο  για ενα σημειωματάριο σε στύλ προσωπικού ημερολογίου, απο τον άγνωστο Α.
Άρχισε να το διαβαζει, αν και με δισταγμό γιατι το θεώρησε σαν παραβίαση προσωπικών δεδομένων,  ομως η λαχτάρα της για να γνωρίσει αυτη τη χώρα μεσα απο γραπτά και φωτογραφίες, ξεπέρασε καθε υποψία αναβολής η ματαίωσης.


Μεσα στις σελίδες του, ανακαλύπτει τις ιστορίες που αφηγήται ενας σύγχρονος Οδυσσέας, απο το ταξίδι του στην Ελλάδα, μεσα απο διηγήσεις των κατοίκων κάθε τόπου, που επισκέφθηκε και γνώρισε πέρα απο εκλεκτά τοπικά εδέσματα, την αίσθηση της φιλοξενίας.
Ο άγνωστος Α, ύστερα απο μια αναπάντεχη τροπή που πηρε η ζωη του, αποφάσισε να ταξιδέψει στη χώρα του ήλιου και τελικά να ζήσει στη μαγεία αυτου του τόπου.
Δυο άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, με ιδια καταγωγή ταξιδέυουν στο ιδιο μέρος, με αλλη αφορμή αλλα με την ιδια λαχταρα και αγάπη.
Άραγε η μοίρα η οι επιλογές μας καθορίζουν τα δρώμενα της ζωης μας;
Μπορει μια αναποδιά να μας οδηγησει σε μια όμορφη πορεία ζωής; να μας συνδέσει με ανθρώπους με αληθινο
περιεχόμενο και οχι με ψευτικο περιτύλιγμα;


Αυτο το βιβλίο πέρα απο τη μαγεία που αποπνέει και την ευλαβική προσοχή που του αξίζει, μεταδιδει μεσα απο κάθε του αυτοτελή ιστορία, μηνύματα ζωής σε καθε αναγνώστη.
Πρόκειται για εναν πολύτιμο θησαυρό για τη χώρα μας, οπου ναι μεν αντικατοπτρίζει την ομορφιά της αλλα και τα σύγχρονα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους της .
Ένα βιβλίο που αξίζει κάποιος να  περιηγηθεί μέσα στα φωτεινά στοιχεια του και στις σκοτεινές ιστορίες που δένουν και εναρμονίζονται μεσα στις 420 σελιδες του.


©Νάντια Βαβάση 22/11/16
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου