Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

«Ο λευκός ποταμός φλέγεται»-John Verdon


Ο John Verdon, έχει γράψει ως τώρα 5 βιβλία, έχει πλέον αποκτήσει πιστούς θαυμαστές αλλά και πολλούς επικριτές σε όλο τον κόσμο. Τα μυθιστορήματά του έχουν γίνει διεθνή best sellers. Είναι ο συγγραφέας που η τον λατρεύεις η τον μισείς. Είναι των άκρων , οπως και Γκαρνει, ο πρωταγωνιστής του σε κάθε μοναδική ιστορία.

Η πρώτη μου γνωριμία μαζί του, ήταν με το βιβλίο «Η λίμνη των λύκων», το οποίο  με "κράτησε" ως αναγνώστρια, έχοντας μεσα και  το παραφυσικό στοιχείο, που έδινε  μια  εσανς μυστηρίου. Η δευτερη επαφή με τη γραφή του είναι  με το βιβλίο«Ο λευκός ποταμός φλέγεται»


Στο Γουάιτ Ρίβερ έχουν ξεσπάσει ταραχές σε φυλετικό επίπεδο, καθώς πλησιάζει η επέτειος του θανάτου ενός μαύρου αυτοκινητιστή σε μπλόκο της αστυνομίας. Ενώ μαίνονται οι ταραχές, ένας αστυνομικός δολοφονείται από ελεύθερο σκοπευτή. Η φυλετική διαμάχη εκρήγνυται σε ανησυχητικό βαθμό, ενώ οι αξιωματούχοι της πόλης είναι πεπεισμένοι ότι η δολοφονία είναι πράξη εκδίκησης από μια οργάνωση που υπηρετεί τα δικαιώματα των μαύρων με τον τίτλο ΕΜΑ. Ο περιφερειακός εισαγγελέας ζητά τη συνδρομή του συνταξιούχου ντετέκτιβ Ντέιβ Γκάρνεϊ, του ανθρώπου με τις περισσότερες διαλευκάνσεις ανθρωποκτονιών στο τμήμα της Νέας Υόρκης. Ο Γκάρνεϊ αρχίζει να διερευνά τα στοιχεία της υπόθεσης, όμως τα στόματα δύσκολα ανοίγουν, καθώς η πολιτειακή γραμμή ωθεί την κατάσταση σε εμφύλια σύρραξη. Η αποτρόπαια δολοφονία δύο μαύρων, που ήταν μέλη της οργάνωσης ΕΜΑ, βραχυκυκλώνει τα φαινομενικά προφανή σημάδια της υπόθεσης.





Ο Γκάρνεϊ δεν υποκύπτει στην έκδηλη αλληλουχία γεγονότων και συμπερασμάτων. Υπάρχουν σημεία που φαίνονται πολύ προφανή. Η δολοφονία ενός ακόμα αστυνομικού από βολή ελεύθερου σκοπευτή, δυσχεραίνει περισσότερο το έργο του Γκάρνεϊ. Ο δολοφονημένος αστυνομικός ήταν πρόθυμος να του εκμυστηρευτεί ορισμένα γεγονότα για την κατάσταση στο Γουάιτ Ρίβερ. Κι όταν βρίσκονται στοιχεία από κάμερες που καταδεικνύουν έναν ύποπτο για τους φόνους των αστυνομικών, τότε ο περιφερειακός εισαγγελέας αποδεσμεύει τον Γκάρνεϊ, θεωρώντας την υπόθεση λήξασα. Όμως, ο Γκάρνεϊ ενστικτωδώς και εμπειρικά δεν είναι πεπεισμένος ότι η υπόθεση διαλευκάνθηκε. Κρίνοντας ότι είναι καθήκον του απέναντι στους δολοφονημένους αστυνομικούς να βρει την αλήθεια, ο Γκάρνεϊ αποφασίζει να σκάψει όσο πιο βαθιά γίνεται στα σαθρά θεμέλια του Γουάιτ Ρίβερ, θέτοντας εν κινδύνω ακόμα και την ίδια του τη ζωή.
Το νέο βιβλίο του Verdon, είναι καλά δομημένο και σε συναρπάζει παρόλο που η γραμμή ιστορίας είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα σήμερα , κάτι φυσικά που το καθιστά επίκαιρο. Η ιστορία κοινότυπη, ενας μαύρος άντρας που πυροβολήθηκε από λευκό αστυνομικό και μια αμφισβητούμενη έρευνα..
Στην πρώτη επέτειο αυτής της δολοφονίας, ένας λευκός αστυνομικός σκοτώνεται από έναν ελεύθερο σκοπευτή αναφλέγοντας τις φυλετικές εντάσεις. Οι επακόλουθες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι ο δολοφονημένος μαύρος άνδρας μπορεί να είχε ανακαλύψει την αστυνομική διαφθορά. Όταν η μαύρη αμυντική συμμαχία διερευνάται για το πιθανό της ρόλο στη δολοφονία αξιωματικών, δύο από τα μέλη της βρίσκονται νεκρά. Φαίνεται ότι η ανταμοιβή μπορεί να συμβαίνει μπροστά και πίσω μεταξύ των μαύρων και των λευκών κοινοτήτων.
Ο Γκάρνει, ο ντετέκτιβ της ανθρωποκεντρικής σειράς, έρχεται από το DA, αλλά όταν ξαφνικά κληθεί από την έρευνα, ο Γκάρνει ξέρει ότι κάτι δεν είναι όπως φαίνεται. Το προφανές δεν είναι πάντα αυτό που ισχύει και  εκειξοε το ξέρει πολύ  καλά. Με την βοήθεια ενός άλλου αστυνομικού και ενός συνεργάτη ξετυλίγει μια διαχρονική ιστορία.

Ολόκληρο το βιβλίο ενα μυστήριο με πολλές ανατροπές, μερικές αναμενόμενες και μερικοί όχι. Ο Γκάρνει, η σύζυγός του και αρκετοί άλλοι χαρακτήρες είναι καλά αναπτυγμένοι. Δομημένοι και ψυχογραφημένοι. Το γεγονός ότι υπάρχουν συνομιλίες με ρατσιστικό ύφος και από λευκούς και από μαύρους, εξυπηρετεί την ροή της ιστορίας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αρνητικό, διότι ένας τόσο έξυπνος συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων με παγκόσμια αναγνωστική επίδραση ξέρει ακριβώς πώς χειρίζεται τον λόγο και που θα χρειαστει να συμπληρωθούν κάποια στοιχεία που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται φυσιολογικά αλλά σαν δεύτερη ματιά όλα καθαρίζουν, όπως άλλωστε και οι έρευνες του αγαπητού  ντετέκτιβ Γκαρνει.

Το γεγονός ότι ο αναγνώστης βρίσκεται  σε συνεχή διλήμματα όπως αν ο μαύρος ακτιβιστής σκότωσε τον αστυνομικό η αν οι λευκοί υπερασπιστές σκότωσαν τους δύο μαύρους ακτιβιστές σε εκδίκηση είναι μια έξυπνη τεχνική  από  τον συγγραφέα.



Ο Γκαρνει εστιάζει στις ανεξήγητες λεπτομέρειες που όλες οι αρχές θέλουν να αγνοήσουν. Μια λεπτομέρεια είναι αυτή που αναφέρομαι παραπάνω, ότι οι κάμερες τηλεοπτικής λήψης δείχνουν τον δολοφονημένο αστυνομικό αρκετά λεπτά πριν και μετά τη δολοφονία. Και μια άλλη λεπτομέρεια, η κόκκινη κουκκίδα, από το φως του ελεύθερου σκοπευτή που χρησιμοποιούσε για το στόχο, βρισκόταν στον αστυνομικό για πάνω από δύο λεπτά πριν πυροβολήσει. Και ο σκοπευτής περιμένει και πυροβολεί μόνο όταν ο αστυνομικός άρχισε να κινείται... Καθόλου τυχαιο. Μια άλλη λεπτομέρεια είναι ότι ο νεκρός αστυνομικός έγραψε "T O L D C B l l l". Τι εννοούσε; Η υπόθεση εναντίον του προφανούς ύποπτου υποχωρεί γενικώς  μα ειδικώς ο Γκέρνι συνεχίζει να διερευνά παρά την αντίσταση των αρχών και του εισαγγελέα.

Για τους λάτρεις του Verdon, είναι μια καλή υπόθεση που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.


[Λίγα λόγια για τον συγγραφέα]



Ο John Verdon είναι πρώην στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας του Μανχάταν και ζει με τη γυναίκα του σε μια ορεινή περιοχή στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Τα μυθιστορήματά του Σκέψου έναν Αριθμό, Κράτα τα Μάτια σου Κλειστά, Άσε το Διάβολο Ήσυχο, Ο Πίτερ Παν Πρέπει να Πεθάνει και Η Λίμνη των Λύκων έχουν γίνει διεθνή best sellers και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ανακαλύψτε περισσότερα στο www.johnverdon.net και στο
Facebook  με το προφίλ authorjohnverdon.


© Νάντια Βαβάση 20/2/19 για το Bookaholic Thoughts®


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου