Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

«Η θεραπεία»- Sebastian Fitzek





Πώς θα σας φαινόταν αν γράφατε ένα βιβλίο και ξαφνικά όλοι οι ήρωες που εσείς έχετε δημιουργήσει πάρουν σάρκα και οστά και τους δείτε μπροστά σας; Η αν διαβάζετε ένα βιβλίο ως αναγνώστης και ξαφνικά βρεθείτε στο σαλόνι ενός ξενοδοχείου και μπροστά στην ρεσεψιόν δείτε τον πρωταγωνιστή του;

Αν είστε γονιός και επισκεφθείτε έναν γιατρό για να εξετάσει το παιδί σας και το παιδί σας εξαφανιστεί ενώ έχετε πάει μαζί, όμως όλοι σας λένε ότι δεν έχουν δει το παιδί σας η ακόμη κι ότι  δεν πήγατε ποτέ μαζί;

Παιχνίδια του μυαλού; Πραγματικότητα; Συνομωσίες; Η όλα μαζί;;;

Ο Σεμπάστιαν Φίτζεκ είναι ο δημιουργός που αγγίζει τα όρια του αναγνώστη και τα ξεπερνάει ψυχεδελικά! Του "πειράζει" το μυαλό, τον καθηλώνει σε μια συνεχόμενη ανάγνωση που δεν θα σταματήσει πέρα από την τελευταία σελίδα!
Γνώστης της ψυχικής ανισορροπίας και των ψυχιατρικών θεμάτων, ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, αλλά και αδερφός διακεκριμένου ψυχιάτρου έχει ψάξει στα ενδότερα της ψυχής γι'αυτό και μπορεί να  "ελέγχει" τα συναισθήματα που απορρέουν από την ανάγνωση των βιβλίων του.
Επίσης, ως νομικός συναναστράφηκε ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές, Serial killers και παραβάτες της ανθρώπινης ζωής. Έτσι είχε την γνώση και την αξιοποίησε δημιουργικά στην γραφή βιβλίων που επικεντρώνονται στην ανάλυση ψυχιατρικών φαινομένων! 


 Η θεραπεία αποτελεί  το πρώτο βιβλίο που "ανακαλύπτω" την πολυδιάστατη γραφή του συγγραφέα Σεμπάστιαν Φίτζεκ.
 Εδώ και μήνες άκουγα και διάβαζα συνεχώς για τον Φίτζεκ, είχα κάνει μια πρώτη επαφή λίγων σελίδων πριν καιρό σε παράλληλη ανάγνωση αλλά λόγω ότι είμαι από τις "πιστές" αναγνώστριες που όταν διαβάζω ένα βιβλίο δινομαι ολοκληρωτικά και δεν το "απατάω" με άλλο, το άφησα στην άκρη για λίγο καιρό.
Πριν μέρες αποφάσισα να το ξεκινήσω, επίσημα πλεον! Συνέπεσε και με την δική μου "θεραπεία" λόγω αδιαθεσίας και έτσι το απόλαυσα!
Το βιβλίο αυτό για μένα ήταν η απόλυτη ανατροπή, όχι μόνο της πλοκής του, αλλά του ίδιου μου του εαυτού!
Δεν πίστευα ποτέ πως θα μπορούσα να ολοκληρώσω ένα βιβλίο τόσο γρήγορα,  διότι ανήκω στις αργές αναγνώστριες από επιλογή!
Το βιβλίο "έτρεχε" μέσα από τα δάχτυλα μου, η ροή ήταν ασταμάτητη, η εναλλαγή των μικρών κεφαλαίων το απόλυτο τρικ!





Ο Φίτζεκ σ'αυτο το βιβλίο ασχολείται με δύο ψυχικές ασθένειες, το σύνδρομο μινχάουζεν και την σχιζοφρένεια.
Μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και για τις δύο παθήσεις χωρίς να μας κουράσει, έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των δύο διαταραχών και ίσως να βρούμε την λύση του μυστηρίου...ως την προτελευταία σελίδα γιατί μετά έρχεται η απόλυτη ανατροπή όλων!
Είναι το απόλυτο page Turner, εθιστικό και με μια εσανς μυστηρίου, στοιχεία θρίλερ και μια υποψία παραφυσικών φαινομένων, όπου όμως στο τέλος απορρίπτονται λόγω της διασαφήνισης της κατάστασης.
Ενα καταιγιστικό βιβλίο που κυριεύει  το μυαλό του αναγνώστη, ακόμη και ώρες μετά την ανάγνωση του! Σε σημείο που να νιώθει πως ο ίδιος δεν είναι καλά και να ανατρέχει στο βιβλίο, σελίδα-σελίδα, αναζητώντας στοιχεία και λύσεις!
Η υπόθεση ήταν σαν ένα παζλ όπου κάθε κομμάτι, σου έδειχνε που θα πάει το επόμενο... Κάποια κομμάτια τα βρήκα σχεδόν από τη αρχή, όμως μετά με μπερδεύε και μου ακύρωνε το προηγούμενο, κάτι που με κράτησε σε σασπένς καθόλη την διάρκεια της ανάγνωσης μου.





Απόσπασμα 1
Απόσπασμα 2
Η ιστορία απλή! Μια δωδεκάχρονη κοπέλα εξαφανίζεται(;) μέσα από ένα ιατρείο αλλεργιολόγου, όπου είχε πάει για να θεραπευτεί από μια σπάνια αλλεργία που της δημιουργεί δερματικά προβλήματα. Ο πατέρας της, διακεκριμένος ψυχίατρος, που την συνόδευε ξεσηκώνει όλο το ιατρείο, την γραμματέα και τον γιατρό δίχως να μπορεί να καταλάβει τι συνέβη στο κοριτσάκι του. Ψάχνει παντού να την βρει αλλά μάταια κι έτσι το αποδέχεται στωικά... Πουλάει το ιατρείο του εγκαταλείπει τα πάντα σε αντίθεση με την γυναίκα του που συνεχίζει την ζωή της, στους ίδιους ρυθμούς, βιώνοντας με διαφορετικό τρόπο την απώλεια.
Στην προσπάθεια του να ανασυνταχθεί και να θεραπευτεί (!) αποσύρεται σε ένα νησί της Βόρειας θάλασσας. Επιπλέον επιθυμεί να συγκεντρωθεί, έτσι ώστε να ολοκληρώσει μια συνέντευξη που του έχουν στείλει σχετικά με την εξαφάνιση της κόρης του και την μετέπειτα πορεία της ζωής του.
Το νησί,  όπου αρχίζουν και τελειώνουν όλα!







Κάποια μέρα,  δέχεται την επίσκεψη μιας νεαρής γυναίκας, με  ευγενικούς τρόπους, η οποία δηλώνει συγγραφέας παιδικών βιβλίων με ιδιαίτερη απήχηση στη Ιαπωνία!
Του ζητάει την ιατρική του συμβολή και την βοήθεια του.   Στην αρχή αντιστέκεται διότι έχει παραιτηθεί από τα ιατρικά του καθήκοντα και εκεί βρίσκεται για προσωπικούς λόγους. Θέλει να απαλλαχτεί από το επάγγελμα του, να ζήσει στο Πάρκουμ(το νησί όπου έχει μεταβεί) με την γαλήνη της θάλασσας και τις μνήμες να εναλλάσσονται στο μυαλό του!  Η Γιοζι δεν υπάρχει πια, η σχέση του με την γυναίκα του Ιζαμπέλ φθείρεται και ο ίδιος προσπαθεί να βρει τον εαυτό του (!) και μέσα σ'αυτη την ησυχία της αποδοχής δεν επιθυμεί διατάραξη από ανεπιθύμητες "παρουσίες"!
Στην συνέχεια όμως, η  Άννα, η συγγραφέας παιδικών παραμυθιών του εξομολογείται πως πάσχει από  σχιζοφρένεια η οποία βρίσκει"στέγαστρο" στους ήρωες των βιβλίων που γράφει, όπου ξαφνικά ζωντανεύουν και την ταλαιπωρούν, και όταν η τελευταία της ήρωας Σαρλότ έχει κοινά στοιχεία με την Γιόζι που εξαφανίστηκε, τότε  ο Δρ. Λόρεντς ανυπομονεί για την κάθε τους συνάντηση...διότι πιστεύει πως μέσα από όλα όσα του περιγράφει θα μάθει πού βρίσκεται η κόρη του... Θεωρεί πως η Άννα εμπλέκεται στην υπόθεση αφού πολλά γεγονότα, μέρη και ανθρώποι που αναφέρει στις "συνεδρίες" τους είναι τόσο μα τόσο γνωστά του Δρ. Λόρεντς... Η Άννα του "πειράζει" το μυαλό. Του ξεκαθαρίζει καταστάσεις όπου τον ίδιο όμως τον θολώνουν πιο πολύ!
Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν εμπλέκονται κ άλλοι χαρακτήρες, όπως ο δήμαρχος του νησιού, ο ψαράς, η ιδιοκτήτρια της πανσιόν...
Ο δρ Ροτ βρίσκει την άκρη του νήματος με "χειρουργικές" μικροεπεμβάσεις" στο ανθρώπινο σκοτεινό μυαλό και κλείνει την τελευταία σελίδα με την ολοκλήρωση του βιβλίου.




                       
Νομίζω πως αυτό το βιβλίο είναι μια εξαιρετική επιλογή για αναγνώστες που αγαπούν την "ψυχανάλυση" και την ανάλυση μυστηρίων, συγκρίνοντας γεγονότα, σκέψεις, στιχομυθίες όπου κρύβουν ολόκληρο το νόημα κ αποτελούν το κλου της ιστορίας! Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ με κινηματογραφική ροή, καθόλου τυχαίο ότι θα βγει σε ταινία!
Από τα λίγα βιβλία που δεν χρησιμοποίησα σελιδοδείκτη, που "ρούφηξα" κάθε γραμμή, κάθε λέξη, κάθε συντομογραφία και που μόλις το έκλεισα αισθάνθηκα τρομερή υπερένταση σαν να τα είχα ζήσει εγώ! Νομίζω πως είναι μετρ του είδους και θα εξιτάρει την φαντασία σας!
Ο ψυχοσυλέκτης Φίτζεκ φωτίζει τα σκοτεινά σημεία της αβύσσου της ανθρώπινης ψυχής και αυτό από μόνο του είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να το διαβάσει κάποιος!





Το προτείνω ανεπιφύλακτα!
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.





Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Sebastian Fitzek γεννήθηκε το 1971 και είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Η Θεραπεία, κυκλοφόρησε το 2006 κι έγινε αμέσως best seller. Έκτοτε τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι τέσσερις γλώσσες κι έχουν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ο Sebastian Fitzek ζει με την οικογένειά του στο Βερολίνο. 
Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν Το Δέμα και Η Θεραπεία. www.facebook.de/sebastianfitzek.de www.sebastianfitzek.de fitzek@sebastianfitzek.de













© Νάντια Βαβάση 16/2/18
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου