Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Κριτική του βιβλίου «Εραστές του Φωτός», της Κλαίρη Θεοδώρου.



Εραστές του φωτός, ένα ακόμη πολύτιμο μυθιστόρημα ζωής, που κατέκτησε ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. 


Ένα έργο ζωής, μια διττή αφήγηση συναισθημάτων και ονείρων, ένα γραπτό "φυλαχτό" για τον ανεκπλήρωτο έρωτα και την ανιδιοτελή φιλία. 


Η συγγραφέας Κλαίρη Θεοδώρου, σε μια διαφορετική συγγραφική αποτύπωση, μας ταξιδεύει σε μέρη του κόσμου μα και σε μέρη της καρδιάς. 


Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από την θυελλώδη ζωή της φωτογράφου Νέλλυ, χωρίς όμως πίστη απεικόνιση και λεπτομερή στοιχεία βιογραφίας. 


Η Τέχνη της φωτογραφίας είναι το κυρίαρχο στοιχείο του συγκεκριμένου αναγώσματος. Μέσα στην αφήγηση βρίσκουμε μικρές λεπτομέρειες και τρικ για επιτυχημένα "κλικ" κάθε στιγβηε που θέλουμε να απαθανατίσουμε. Άλλωστε, η συγγραφέας λατρεύει την φωτογραφία και αυτό φανερώνεται έμπρακτα μέσα από αυτό το ανάγνωσμα. 


Το βιβλίο εξιστορεί την ζωή δύο γυναικών διαφορετικών περιόδων, με μοναδικό κοινό στοιχείο την αγάπη για την Τέχνη της φωτογραφίας.

Η Άλμα και η Ελληνόπη. Το σκοτάδι και το φως. Η τύχη και η ατυχία. Η ευτυχία και η δυστυχία. Η Δύση και η Ανατολή. Το παρελθόν και το παρόν.

Όλα συνυφασμένα με τους δύο αυτούς χαρακτήρες, εκ διαμέτρου αντίθετους. 

Η Κλειώ Θεοδώρου, πετυχαίνει μέσα από την αρτιότητα της γραφής της να ενώσει αυτές τις δύο παράλληλες ζωές σε ένα κομβικό σημείο. Στο σημείο όπου το λυκόφως γίνεται λυκαβιές. Εκεί, που το σκιερό τέλος ανάβει την δάδα του φωτός σε μια άλλη ζωή, που δυναμώνει, μέσα από το απόλυτο δέσιμο μιας φιλίας. Αληθινή, ανιδιοτελή και εποικοδομητική. 

Η συγγραφέας μας ταξιδεύει από το Αϊδίνι της Σμύρνης στην Δρέσδη, στην επαρχία, και από την Ερμού της Αθήνας, όπου τα πρώτα φωτογραφικά στούντιο κάνουν την εμφάνιση τους, στην πόλη της Νέας Υόρκης. 

Η Άλμα, πολίτης του κόσμου, με εμπειρίες πολλές στην "βαλίτσα" της ζωής, με πολλές επιτυχίες και ολοκληρωμένες στιγμές ευτυχίας, σε ένα συναπάντημα της μοίρας, που πάντα σχεδιάζει τον δρόμο μας, δίνοντας μας την ψευδαίσθηση της επιλογής, τέμνεται με την δύσκολη πορεία της Ελληνόπης, που η διαδρομή της, ήταν από ένα μικρό χωριό της επαρχίας στην νεοσύστατη Αθήνα.

Μια γυναίκα που έχει περάσει μέσα από κυκλώνες συναισθημάτων, που οι λάθος επιλογές της καρδιάς της, την οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο ζωής, σε έναν έρωτα που από την αρχή φαινόταν λάθος, η λογική ούρλιαζε μα η καρδιά δεν άκουγε και πείσμωνε ακόμη περισσότερο. Η ρομαντική φύση της κοπέλας από την επαρχία, στράφηκε λεπίδα στα όνειρα της και έκοψε κάθε ελπίδα χαράς. Η επόμενη απελπισμένη προσπάθεια ήταν ο συμβιβασμός, μια λύση πανικού που την οδήγησε σε ένα κλουβί που η ίδια κρατούσε το κλειδί όμως δεν τολμούσε να το ανοίξει. Διότι, ήξερε πως εκεί έξω κυκλοφορούσαν άνθρωποι με επίπλαστη ευγένεια και κίβδηλη αγάπη. Και οι αντοχές της πλεόν ήταν μηδαμινές

Δύο διαφορετικές γενιές, ήρθαν κοντά, και εξισορρόπησαν τις διαφορές του χαρακτήρα τους αλλά και τον χρόνο που τις χώριζε. Τις ένωνε μια παντοτινή αγάπη, η φωτογραφία. Δύο γυναίκες σωστή απεικόνιση της ζωής, το φως και το σκοτάδι, αληθινή αποτύπωση των αντίθετων στοιχείων τους. Η μία ενώνει την άλλη, συμπληρώνει τα κενά στο κλικ της φωτογραφίας της ζωής.

Γλαφυρές περιγραφές, δωρικός τρόπος γραφής, ιστορικά στοιχεία, παράλληλη εξιστόρηση της ζωής,  των δύο ηρωίδων του έργου, είναι μερικά από τα στοιχεία που θα βρει κάθε αναγνώστης και αναγνώστρια σ'αυτο το αναγνωστικό ταξίδι των σκέψεων, αναμνήσεων, εμπειριών.

Το βιβλίο αυτό δεν μπορώ να το κατατάξω σε μια κατηγορία, γιατί περιέχει τα πάντα. Από ιστορικά γεγονότα, κοινωνικά δρώμενα, ερωτικά σκιρτήματα, αδιέξοδους έρωτες, συμβιβασμούς με βάση την λογική, αληθινό δέσιμο ζωής μέσα απο το πρότυπο της ανιδιοτελούς φιλίας που κρατά για πάντα μέχρι και φωτογραφικές λεπτομέρειες μέσα από πολυταξιδεμένα όνειρα που πλαισιώνουν την πορεία κάθε ανθρώπου. 

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, σε όλους! 

Αξίζει να διαβαστεί και να καταχωρηθεί στα βιβλία ζωής, στα βιβλία που τα μηνύματα που περνάνε "μεταγγίζονται" κατευθείαν στα ενδότερα της ψυχής και καρδιάς μας. 


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΊ απο τις Εκδόσεις Ψυχογιός.





ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δεν υπάρχει τίποτα υγιές στη λατρεία της ομορφιάς.
H Άλμα και η Ελληνόπη, όμως, πιστεύουν ότι ομορφιά είναι όλο το φως που κρύβουμε μέσα μας.
Δυο γυναίκες αιχμαλωτίζουν τις στιγμές με τον φωτογραφικό τους φακό, ωσότου η μοίρα τις φέρει κοντά: την Άλμα, στη δύση της ζωής της, και την Ελληνόπη, στο καταμεσήμερο. Ένα διαρκές παιχνίδι του φωτός με τη σκιά είναι άλλωστε και η ίδια η ύπαρξή τους.
Γεμάτη ανατροπές η ζωή της πρώτης. Από την καταστροφή του Αϊδινίου και της Σμύρνης, στην κοσμοπολίτικη Δρέσδη του Μεσοπολέμου, και από τα πρώτα φωτογραφεία της Ερμού στη Νέα Υόρκη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Συνοδοιπόροι της σε αυτό το ταξίδι οι πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής.
Γεμάτη πληγές η ζωή της δεύτερης. Από την πνιγηρή επαρχία στην ολόφωτη πρωτεύουσα, και από την οδύνη ενός ανεκπλήρωτου έρωτα στην απόδραση από έναν γάμο χωρίς έρωτα.
Γεμάτη αγάπη η σχέση τους και, κάπως έτσι, ο κόσμος ξαφνικά αλλάζει. Και τα σκοτάδια τους γεμίζουν φως...
Ένα μαγευτικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της θρυλικής φωτογράφου Nelly’s.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


Η ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ γεννήθηκε στην Ελλάδα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία. Ζει στην Αθήνα με τον άντρα της και τα σκυλιά τους και λατρεύει τα ταξίδια. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών και την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Επίσης έχει σπουδάσει φωτογραφία κι έχει εργαστεί ως φωτογράφος και συντάκτρια σε ελληνικά περιοδικά. Σήμερα εργάζεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία, συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.



Bookaholic Thoughts Fever 28/2/2021

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου