Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Η άποψη μας για το "Οριακό Σημείο" - Ξενιός Φώντας



Οριακό Σημείο - Ξενιός Φώντας

Το "Οριακό Σημείο" του κου Ξενιού Φώντα είναι μια διαφορετική νουβέλα από αυτές έχουν κατά καιρούς πέσει στα χέρια μου. Ομολογώ πως από το οπισθόφυλλο δεν μπορείς να καταλάβεις πολλά γιατί δίνει απειροελάχιστα στοιχεία.

Θεωρώ πως το βιβλίο αυτό αποτυπώνει την "βρωμιά" που υπάρχει στην σημερινή κοινωνία. Τα ναρκωτικά, τον αγοραίο έρωτα, την αναζήτηση του γρήγορου κέρδους και όλο το βασίλειο της παρακμής, που παρουσιάζεται μέσα από την ιστορία δύο γυναικών.


Η μια πλέον απογοητευμένη από τη ζωή και τους ανθρώπους γύρω της περνά τις ώρες της χαζεύοντας έξω από το παράθυρο της. Το όνειρο της είναι να φύγει από τη πόλη και πάει να ζήσει στο σπίτι του παππού της. Για να μετακομίσει όμως πρέπει να συγκεντρώσει χρήματα, έτσι "βουτάει" σ' ένα κόσμο σκοτεινό που έχει ναρκωτικά, πορνεία, άρρωστες ορέξεις και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια της, τη ζωή.
Η δεύτερη, η Λίνα, έχει τα μισά της χρόνια όμως θέλει να μαζέψει χρήματα με αποτέλεσμα να εργάζεται ως πόρνη. Λόγω των ναρκωτικών που κάνει συνεχή χρήση δεν της επιτρέπει να ξεφύγει από τη κόλαση που έχει βουτηχτεί.

Το βιβλίο είναι μικρό αλλά μέσα σε λίγες προτάσεις ο συγγραφέας απεικονίζει αρκετά πρόσωπα χωρίς να επικεντρώνεται σε ονόματα αλλά τονίζει την ψυχοσύνθεση, τις επιλογές και την κατάληξη τους. Ακόμη και στο κεντρικό πρόσωπο δεν της έχει δοθεί όνομα, θεωρώ, πως έχει γίνει αυτό για να μας θυμίζει ότι θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε γυναίκα στη θέση της. 

Eίναι γραμμένο στο δεύτερο πρόσωπο, κάτι που δεν θυμάμαι αν το έχω ξανασυναντήσει σε άλλο βιβλίο. Ομολογώ πως στις πρώτες σελίδες μου δημιουργούσε μια δυσκολία αλλά προχωρώντας στην ανάγνωση, το συνήθισα και βοήθησε να ακολουθήσω τη πορεία της εξέλιξης της ιστορίας.

Τέλος, να αναφέρω ότι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται είναι ακατάλληλο για ανηλίκους. Ενδεχομένως κάποιος να σκεφτεί γιατί έγινε τέτοια επιλογή. Θεωρώ, πως όπως εξελίσσεται η ιστορία δεν θα μπορούσε να μην γίνει χρήση των λέξεων αυτών, άρα η επιλογή τους ήταν αναγκαία, όμως έχουν χρησιμοποιηθεί με μέτρο.

Η ιστορία των δυο γυναικών μας δείχνει αν μπορεί κάποιος να ελευθερωθεί από τη ζωή του εύκολου χρήματος, της πορνείας και των ναρκωτικών... ότι στη θέση των δυο ηρωίδων εκεί έξω υπάρχουν ήδη άνθρωποι που ζούνε σε αυτές τις συνθήκες και προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος για να ελευθερωθούν!

Αναστασία Πέρρου ® για τη Bookaholic Thoughts


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου