Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

H άποψη μας για "Μια πιθανή ζωή" του Sebastian Faulks


"Μια πιθανή ζωή" του Sebastian Faulks


Το εξώφυλλο μας προδιαθέτει ότι θα διαβάσουμε πέντε ιστορίες, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και περιοχές. Και όμως μέσα από αυτές τις πέντε ανθρώπινες ιστορίες νιώθουμε ότι υπάρχει κάτι κοινό. 


Η πρώτη ιστορία, μας τοποθετεί το 1938 με έναν καθηγητή της αγγλικής γλώσσας που είναι όμως και προπονητής του κρίκετ. Με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αποφασίζει να καταταγεί στον στρατό για να πολεμήσει. Όμως μετά από ένα μικρό διάστημα θητείας του, θα τον στείλουν στη Γαλλία ως κατάσκοπο που μετά από μια σειρά γεγονότων και μιας γυναίκα που τον πρόδωσε θα βρεθεί σ' ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία. Που θα γνωρίσει όλη αυτή τη φρίκη που υπήρχε σε εκείνους τους χώρους.
Μετά από πολλά χρόνια, γέρος πλέον, προσπαθεί να βρει απαντήσεις στα γεγονότα που συνέβησαν στο πόλεμο.

Η δεύτερη ιστορία, μας πηγαίνει πιο πίσω στο 1859 και σε ένα αγόρι που η οικογένεια του λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, τον τοποθέτησε σε ένα φτωχοκομείο. Εκείνη την εποχή το περιβάλλον αυτό, ήταν ένας σκληρός χώρος που τα παιδιά εργάζονταν σε αντίξοες συνθήκες και δεν είχαν καμία εκπαίδευση. Μέσα σε  αυτό το περιβάλλον ο μικρός ήρωας μας θα μεγαλώσει πριν την ώρα του. Λίγα χρόνια μετά ο πατέρας του τον βγάζει από το πτωχοκομείο και ο νεαρός πλέον θα εργαστεί με πείσμα και θα βελτιώσει τα οικονομικά του.
Παράλληλα, στο πτωχοκομείο είχε γνωρίσει δυο μικρές αδερφές, που θα γίνουν η οικογένεια του και θα τις στηρίξει αλλά και θα τον στηρίξουν στην πορεία της ζωής του.

Η τρίτη ιστορία, θα μας μεταφέρει στο όχι τόσο μακρινό μέλλον, στο 2029 που η Έλενα ένα κοριτσάκι που επιλέγει να περνά τον ελεύθερο χρόνο της σε ένα καταφύγιο που έχει φτιάξει στο δάσος. Μια μέρα όταν επέστρεψε ο πατέρας της, δεν ήταν μόνος του αλλά είχε μαζί του και τον Μπρούνο που θα γινόταν ο υιοθετημένος αδερφός της. Τα δυο παιδιά θα γίνουν μοναδικοί φίλοι και μεγαλώνοντας θα χρειαστεί να χωρίσουν.
Η Έλενα θα γίνει μια πετυχημένη ιατρός στον τομέα της νευροβιολογίας και όταν οδηγηθεί σε μια μοναδική ανακάλυψη θα  συναντήσει ξαφνικά τον Μπρούνο που είναι πλέον συγγραφέας. Επειδή, ήταν χωρισμένοι πολλά χρόνια, θα γνωριστούν εκ νέου αλλά και πάλι θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να είναι μαζί.

Η τέταρτη ιστορία, θα μας ταξιδέψει στις αρχές του 19ου αιώνα στη Γαλλία στην οποία θα συναντήσουμε την Ζαν που το σκάει από το μοναστήρι που μεγάλωσε και θα καταλήξει να εργαστεί ως οικονόμος ενός πλούσιο γαιοκτήμονα όπου θα μεγαλώσει με πολύ αγάπη τα δύο παιδιά της οικογένειας.
Η εξέλιξη της ιστορίας γίνεται με απλή αφήγηση που διαπιστώνουμε τις αλλαγές που βιώνει η οικογένεια του γαιοκτήμονα με την πάροδο του χρόνου και το ρόλο της Ζαν σε όλα αυτά.

 Η πέμπτη και τελευταία ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στην Αμερική του 1970 όπου παρατηρούμε έναν τραγουδιστή που γνώρισε μια ανερχόμενη τραγουδίστρια την Άνια που εκτός από συνεργάτης της έγινε μάνατζερ της και εραστής της.
Η γνωριμία τους έγινε ένα βράδυ με την Άνια να τραγουδάει και να παίζει με την κιθάρα της.  Μια ερωτική ιστορία που δεν έχει το ευτυχισμένο τέλος που θέλουμε συνήθως να έχουν αυτές οι ιστορίες.

Έχω την αίσθηση ότι ο Faulks δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα αλλά θεωρώ πως μέσα από αυτό το καλογραμμένο βιβλίο με τις ιστορίες του, μπορεί να κερδίσει τον αναγνώστη. Έχουν γρήγορη εξέλιξη αλλά με λιτή γραφή χωρίς όμως να στερείται λεπτομερειών που έχει ανάγκη η κάθε ιστορία.

Ενδεχομένως να αναρωτηθείτε που υπάρχει η σύνδεση των ιστοριών. Μπορεί να είναι ένα μέρος ή κάποιο αντικείμενο ή αναμνήσεις από άλλο ήρωα προηγούμενης ιστορίας.

Διαπιστώνουμε ότι ο συγγραφέας φέρνει τον κάθε ήρωα αντιμέτωπο με τις επιλογές του, τις ανάγκες του, τις αρχές του, τις ευκαιρίες, την υπόσχεση για διατήρηση της αγάπης και όλα αυτά που οι καθημερινοί άνθρωποι αντιμετωπίζουμε.

Θεωρώ πως η τελική σύνδεση είναι πως οι πέντε ιστορίες είναι μέρος από τη καθημερινότητα όλων μας.


Αναστασία Πέρρου ® για τη Bookaholic Thoughts
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου